14 Kasım Türk Sineması Günü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Kültür A.Ş. ile birlikte, 14 Kasım Türk Sineması Günü münasebetiyle “Türk Sineması 99 Yaşında” başlığı altında bir dizi kültürel faaliyeti gündemine aldı. Hepsi Fatih Kültür Merkezi’nde tertip edilecek programlarda, sinemamızın artık aramızda olamayan kimi önemli simalarına anma ve hayatta olanlarına saygı şeklinde gerçekleştiriliyor. İlki, 12 Kasım Perşembe günü Türk tiyatrosunun ve sinemasının değerli şahsiyetlerin Erol Günaydın adına düzenlenecek. Saat 18.00’de başlayacak olan oturum, Alican Sekmeç’in moderatörlüğünde, Tacettin Diker, Rasim Öztekin, Levent Tülek, Ahmet Yenilmez ve Emre Altuğ’un katılımıyla yapılacak. Programda ayrıca kendisi için yapılan kısa belgeselle, senaryosunu Erol Keskin’le birlikte Erol Günaydın’ın yazdığı ve oynadığı ve Haldun Dormen’in yönettiği, 1965 yapımı Güzel Bir Gün İçin adlı film gösterilecek.

Müteakip gün, 13 Kasım Çarşamba, saat 18:00’de Giovanni Scognamillo’ya Saygı başlığı altında yapılacak oturum benim sunumumda, Burçak Evren, Barış Saydam ve Kaya Özkaracalar’ın yeralacağı oturumda, yazarın sinema literatürüne yaptığı katkılar ele alınacak. Programda ayrıca Scognamillo’nun rol aldığı filmlerden sahneler sunulacak.

14 Kasım Perşembe, saat 14:00’te, Muhsin Ertuğrul adına düzenlenecek programda, Yılmaz Atadeniz’in hazırladığı belgesel gösterilecek. Programda kürsüden açık görüş bildirme şeklinde konuşmalar yapılacak.

15 Kasım Cuma, saat 18:00’deyse, sinemamızın en ayrıksı yönetmenlerinden Metin Erksan’ın sanatına ilişkin oturumu Özcan Ünlü yönetecek, konuşmaları Çetin Tunca, Coşkun Çokyiğit ve Sadık Battal gerçekleştirilecek. Programda ayrıca Erksan’la ilgili kısa bir belgesele yer verilecek ve yönetmenin en önemli eserlerinden, Türk sinemasında müstesna bir yere sahip Sevmek Zamanı adlı film beyazperdeye yansıyacak.

16 Kasım Perşembe, saat yine 18:00’de, sinemamızda Ulusal Sinema’nın öncülerinden Halit Refiğ adına düzenlenecek oturumun yöneticiliğini Özcan Ünlü üstlenecek, konuşmaları ise Hülya Koçyiğit, Beşir Ayvazoğlu ve Can Gürzap gerçekleştirecek. Programda Refiğ için yapılmış kısa belgeselin ardından, yönetmenin Ulusal Sinema anlayışının emarelerini taşıyan 1969 yapımı Bir Türke Gönül Verdim adlı film gösterime sunulacak.

17 Kasım Perşembe, saat 14:00’te, Safa Önal’ın çektiği ‘Yeşilçamın 100 Yılı’ belgeseli, sinemamızdan enstantaneleri seyircinin algısına sunacak.

Belediyenin Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya, Ümraniye Atakent, Kartal Bülent Ecevit ve Tuzla İdris Güllüce kültür merkezlerindeki yerli sinemadan seçme Kasım ayı film gösterimleri ise Erdem Tepegöz’ün Zerre, Ali Vatansever’in El Yazısı, Atalay Taşdiken’in Meryem ve Alper Çağlar’ın Dağ başlıklı çalışmalarından meydana geliyor.