Fetullahçý Terör Örgütü’nün baþý Fetullah Gülen’in ABD’den iadesi konusu sadece Türkiye’nin meselesi deðil. ABD’nin iki baþkan adayý Hillary Clinton ve Donald Trump’un da gündemine girdi. Örgütün ABD uzantýsýnýn Clinton’un ‘baðýþçýlarýndan’ olmasý seçim sürecinde daha çok tartýþýlacak. Haliyle ‘göçmen’lerden çok hazetmeyen Trump da bunu kullanacak.
Gülen’in ABD ile iliþkisi siyasi düzeyde baþlamadý. Ýstihbarat üzerinden baþladý. Sadece ABD’de yaþayabilmesi için verilen tavsiye mektubunun baþýnda iki eski CIA üst düzey görevlisi Graham Fuller ve George Fidas ile ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz’in imzalarýnýn olduðunu hatýrlatmakla yetinelim.
Wikileaks belgelerinde, 2009’da dönemin Büyükelçisi James Jeffrey’in, Ergenekon soruþturmalarýna atfen, “Polisin Gülen’in kontrolünde olduðu iddiasýna karþý çýkan kimseye rastlamadýk” ifadesi yer alýyor. Ayný belgede, Jeffrey’in “Baþbakan Erdoðan, o kadar kararlý biçimde Gülen cephesinin dýþýnda duruyor ki, cemaat tarafýndan yük olarak görülüyor” ifadesi de var.
ABD’den en yetkili aðýzlardan gelen “Darbeyi Gülen’in yaptýrdýðýný bilmiyoruz” açýklamasý, böylesi bir istihbarat aðýna bakýldýðýnda komik duruyor.
Ancak, bir taraftan da ‘hangi Amerika’ sorusunu sorduruyor.
Türkiye’nin demokratikleþme açýlýmlarý, çözüm süreci ve 17/25 Aralýk darbe giriþimi sonrasý ‘paralel yapý’nýn tasfiyesinde Adalet Bakanlýðý Yüksek Müþaviri olarak ‘trafiðin’ içinde bulunan AK Parti Adýyaman Milletvekili Adnan Boynukara, “TSK’nýn içinde bir cunta faaliyeti” olduðunun giderek yüksek sesle dillendirilen bir ‘fýsýltý’ olduðunu söylüyor.
Anlattýklarýndan, bu fýsýltýnýn aslýnda devleti uyandýrdýðýný, bunun üzerine darbecilerin giriþimi 15 Temmuz’a çektiðini anlýyoruz: “TBMM’nin yüksek yargýya iliþkin kabul ettiði yasal düzenleme, FETÖ ana davasýna iliþkin iddianamenin kabul edilmesi, MÝT’in FETÖ haberleþme aðýný ve isimleri çözmesi, isimleri ilgili kurumlarla paylaþmasý ve YAÞ’ta büyük çaplý ihraçlarýn olacaðýnýn anlaþýlmasý sayýlabilir.”
Ya ‘dýþ destek’?
FETÖ yapýlanmasýnýn yargý ayaðýný çözen bir isim olarak, “Olmamasý düþünülemez” diyor Boynukara. Yargý ve polisteki FETÖ mensuplarýnýn ABD ve Avrupa’ya kaçtýklarýna iþaret ederek: “Darbeye iliþkin dakika dakika kimin ne dediði ortada. ABD saatlerce ‘izliyoruz’, ‘henüz bilgi yok’, ‘haberleri yeni gördük’ türü açýklamalarla darbe giriþimini izledi. Cumhurbaþkanýmýz’ýn çaðrýsýna halk cevap verince ve MÝT, “darbe giriþimi bastýrýldý ve nokta operasyonlara geçildi” açýklamasýný yapýnca pozisyonunu açýkladý.”
Türkiye NATO üyesi ve askerin taraf olduðu her olay NATO’nun bilgisi dýþýnda deðildir. NATO’nun bildiði ABD’nin bildiði anlamýna gelir. Ayrýca, en azýndan bir dönem polisteki gücü bilinen örgüt lideri ABD’de yaþýyorsa!..
Boynukara, Gülen’in artýk ABD, NATO ve Türkiye’nin ortak ‘kriz konusu’ olduðunu vurguluyor: “Gülen’in iadesi demek, CIA içindeki, ABD içindeki, NATO içindeki bir kanadýn tasfiyesi demektir. ABD yönetiminin bunu göze alýp almayacaðýný göreceðiz.”
Boynukara, darbeyi durduran iradenin aslýnda bir ‘dýþarýdan kurgulanmýþ darbeye karþý yerli, milli bir direniþ’ olduðunun altýný çiziyor: “Cumhurbaþkanýnýn kararlý duruþu ve halký demokrasiye sahip çýkmaya davet etmesi; halkýn da cumhurbaþkanýnýn çaðrýsýna karþýlýk vermesi, Türkiye’yi karanlýk bir geceden aydýnlýk bir sabaha kavuþturdu.”
Son düzenlemelerle önemli ölçüde FETÖ’den arýndýrýlan polisin, yargýnýn da sivil siyasetin yanýnda kararlý direniþine, TBMM’nin açýk tutulmasý ve 4 partinin darbeye karþý ortak hareket etmesine, Diyanet’in talimatýyla camilerde ‘birlik’ selalarý okunmasýnýn da önemi büyük: “Vatanýn bekasýnýn sigortasýnýn bizzat millet olduðunu bir kez daha gördük. 15 Temmuz’da tarih, Erdoðan’ý ortak bir sivil irade ve kader birliðinin sembolü olarak yazdý.”
Ve son bir ders: “FETÖ darbe giriþiminin öðrettiði en önemli þey; kim olursa olsun, kamusal hiyerarþi dýþýnda herhangi bir hiyerarþiye izin verilmemesi. Bu süreç, daha demokratik ve hukukun üstünlüðüne dayalý yeni bir düzenin inþasýyla taçlandýrýlmalý.”
Son 10 yýlýn önemli süreçlerinin içinden bir aktörün tespitleri önemli.