1- 15 Temmuz darbe ve iþgal giriþimine karþý verilen ulusal mücadele, 'darbeye karþý milli devrim' niteliðindedir. Darbe, devlet içindeki paralel yapýlanmalarýyla birlikte kökten geri püskürtülmüþtür. Bunu baþaran o güne deðin hayat gailesi içindeki sivil ve sýradan insanlardýr; yani sen, ben, biz, hepimiz diyebileceðimiz, önceden örgütlenmemiþ, fakat devlet çatýsýný ve devletin vatandaþlarýna eþit mesafede oluþ tarzýný benimseyen insanlarýmýz baþarmýþlardýr.
2- 15 Temmuz sonrasý demokrasi; Türkiye için sadece üst düzey bir yönetim biçimi deðil, artýk bedeli milletçe ve kararlýlýkla ödenmiþ toplumsal bir deðerdir.
3- Toplumsal irade, 15 Temmuz'daki direniþle bir bilince dönüþerek, demokrasiye hayat vermiþtir. 15 Temmuz'un en önemli sonuçlarýndan birisi, demokrasi ve hukukun yatay anlamda yaygýnlaþmasýna dair, geri dönülmeyecek adýmlarýn atýlmýþ olmasýdýr. Türkiye artýk demokrasiden geriye adým atmayacaktýr.
4- Darbe, yürüyüp akmakta olan hayat iradesinin, önce durdurulup ardýndan imha edilmesidir. Hayat gailesi ise her birimizin kiþisel hayat hikayesinin özüdür. Darbeler iþte bu hayat gailesi içinde çabalayan, yaþam süren insanlarýn varoluþ iradesine yöneliktir. Onlarýn iradelerini adeta bir tür kýsa devre ile dýþarýda býrakarak, onlar hakkýnda yapay ve dikte edilmiþ baþka bir mukadderat gömleði biçer darbeler... Bizler üzerimize zorla giydirilecek bu deli gömleklerini asla kabul etmiyoruz ve 15 Temmuz günü bu deli gömleklerini, tarihin karanlýðýna fýrlattýk.
5- Dikte ettiren jakobenik yapýsýyla baktýðýmýzda, her darbenin özünde kibir olduðunu görürüz. Darbe; Hayatýn içinde çabalayan herkesi, halký, tam da herkes olduklarý için aþaðýlayan ve onlarýn yaþam akýþýný durduran bir dispozitiftir. Dispozitiflerde olduðu þekliyle darbeler; hukuka uygunluðu deðil, fiili durumu kriter edinmiþlerdir. Hür iradeyi deðil baskýyý, özgürlüðü deðil korkuyu, saygýyý deðil ötekileþtirmeyi içerirler. Dünyadaki diðer darbeler gibi 15 Temmuz darbesi de, insana dair saygýyla asla baðdaþmaz.
6- 15 Temmuz darbesini püskürten þey, toplumsal reflekstir. Daha açýk ifadeyle, hayat gailesi içindeki biz küçük insanlarýn tek tek ortaya koyduðumuz dirençlerin yekunu olarak ortaya çýkan bir milli reflekstir. Darbe, geri tepmiþtir...
7- Demokrasi; ülke içindeki kimliklerin hak ve hürriyetleri konusunda en güzel ahengi saðlar. Lakin toplumda dehlizler açarak, ölümcül kimlik alanlarý kurgulayan terör örgütleri, ki 15 Temmuz'da bu FETÖ idi, sadece devleti ele geçirmeye yönelik deðil, toplumu mas etmek amacýný da taþýyan kara delikti. Toplumsal huzur ve barýþý deðil, tek tipçi bir kimlik dayatmasýný hedefliyordu... 15 Temmuz darbesi, demokrasi karþýtý, ahenksiz, tek tipçi bir baský rejimini amaçlýyordu. 15 Temmuz'da millet FETÖ namzetli bu ölümcül kimliði reddetti, püskürttü, devre dýþý býraktý...
8- Uluslararasý hak arama davalarýnda 'acýnýn yol açtýðý konuksever dil' baþlýðýyla kavramsallaþtýrýlan bir sonuçtan bahsedilir. 15 Temmuz'da, kendisini hiç'leþtirmeye çalýþan darbecilere karþý, birleþen toplumun farklý kesimleri, darbeye dair daha önceki acýlý deneyimlerinden de yola çýkarak, daha güçlü bir toplumsal koro oluþturmuþlardýr.
Kuþkusuz farklý siyasi görüþ ve hayat tarzý içinde olan vatandaþlarýmýzý darbeye karþý birleþtiren bu usare, aslýnda millet olabilme ve ortak kaderi sahiplenebilme becerisini de ifade etmektedir...