15 Temmuz ve 16 Nisan

Türkiye tarihi bir sistem deðiþikliðine gidiyor. Cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemine geçiþ için yasama faaliyeti tamamlandý ve referanduma gidiliyor.

16 Nisan'da sandýkta millet kararýný verecek. 

Son dört yýldýr birbiri ardýna gerçekleþtirilen ve ülkeyi yönetilemez hale getirmeyi amaçlayan siyasal ve ekonomik operasyonlar, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn güçlü liderliði sayesinde geride býrakýlmýþtý.

Daha geriye gidildiðinde koalisyon krizleri ile ülkenin asli sorunlarýnýn çözümsüz býrakýlmasýnýn bizzat bir siyasi amaç olduðu da açýkça görülüyordu. Siyaset sýnýfý, yerel dinamiklerle bu siyasi amacý alt etmeyi baþaramadýlar. Türkiye, uluslararasý operasyonlara açýk bir coðrafya olmaktan kurtulamadý, kendisini koruyamadý.

Türkiye'nin küresel sistemdeki etkinliðini azaltmayý ve süper güçlerin coðrafi mühendislik planlarýný gerçekleþtirmelerini kolaylaþtýrmayý hedefleyen çevreler, Türkiye'de mükemmel ötesi ittifaklar gerçekleþtirdiler. Operasyonlarý bitmek bilmedi.

Son olarak 15 Temmuz gecesi darbe giriþimine kalkýþan FETÖ terör örgütü mensuplarý, ülkeyi yönetilemez hale getirip, yabancý müdahalelere zemin hazýrlamak istediler.

15 Temmuz'daki baþarýsýzlýklarýna raðmen durmak bilmeyen darbeciler ve müttefikleri, terör örgütlerinin iþbirliði ile ülkeyi hedefleyen saldýrýlarýndan vazgeçmediler.

Þimdi de 16 Nisan referandumuna gidilirken, sistem deðiþikliðine engel olmak adýna yeni kirli ittifaklar kurma çabasýndan vazgeçmediler. 

16 Nisan'da sandýk baþýna gidecek olan Türk milleti, 15 Temmuz'un, 12 Eylül'ün ve 27 Mayýs'ýn cevabýný verecek. Cumhurbaþkanlýðý hükümet sisteminin onaylanmasýyla Türkiye sadece daha etkili bir yönetim sistemine kavuþmayacak, ayný zamanda darbeler döneminde hazýrlanmýþ 1982 Anayasasý'ndan tamamen kurtulmanýn da þansýný da yakalamýþ olacak.

Jeopolitik güncelleme

Türkiye, içeride tarihi sistem deðiþikliði gündemini ele alýrken, uluslararasý zeminde önemli bir jeopolitik güncelleme gerçekleþiyor. ABD'nin yeni yönetimi ile eski dönemi unutturacak çerçevede yeni bir zemin yakalandý. ABD Baþkaný Donald Trump, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Baþkan Yardýmcýsý Mike Pence, Baþbakan Binali Yýldýrým ile CIA Baþkaný Mike Pompeo da MÝT Müsteþarý Hakan Fidan ile kritik görüþmeler gerçekleþtirdiler. Ardýndan da Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn beraberinde Genelkurmay Baþkaný Hulusi Akar baþta olmak üzere önemli isimlerle gerçekleþtirdiði Körfez ülkeleri seyahati geldi. Askeri iþbirliði ve ekonomik projeler baþta olmak üzere önemli dosyalar var bu seyahatte. Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar'da Suriye dosyasý da kuþkusuz önemli baþlýklardan biri olacak.

Dünya dönüyor, jeopolitik süreçler güncelleniyor ve bütün zorlu gündemlere karþýn, Türkiye konjonktürde belirleyici bir aktör olmayý baþarýyor. 

Felaket tellallarýna takýlmayýn.