15 Temmuz 2016 yakýn tarihimizin en kritik gecesiydi.
Gülen tarafýndan kurulan "the cemaat" zamanla bir istihbarat örgütüne dönüþmüþtü. Kült hareketler tarih boyunca katý bir mahremiyeti merkeze almýþ ve kendilerinden olmayan inanç gruplarýný dýþlayan sapkýn yapýlardýr. Örgüt elemanlarýnýn kod isimler kullanarak sýk sýk yer ve görev deðiþtirmeleri, farklý telefon hatlarý kullanmalarý bugünkü tabirle illegal bir yapý olduklarýnýn göstergesiydi.
Kim ne kadar suçlu ve kim ne boyutta örgütün aktif elemanýydý? Kurunun yanýnda yaþ yandý mý? ayrý bir tartýþma ve yazý konusu. Ben bu yazýdaki bulgulara ulaþýrken örgütün açýk kaynaklardaki tartýþmalarýný yüzlerce saat dinledim ve belirli hesaplara yapýlan binlerce yorumu okudum. Sözde Ermeni iddialarýndan, S400 ve NATO tartýþmalarýna, YPG, DEAÞ tartýþmalarýndan Ukrayna savaþýna kadar birçok konuda örgüt mensuplarýnýn Türk devletinin tezlerinin karþýsýnda konumlandýðýný tespit ettim.
Büyük bir kýsmý kimliklerini açýkça yazmayan ve gerçek fotoðraflarýný kullanmayan sosyal medya hesaplarýnýn farklý tarihlerde farklý tartýþmalardaki yorumlarýný dikkatle not aldým. (Açýk kaynaklar: Twitter, Space odalarý, ClubHouse, Youtube vb.)
FETÖ hareketinin bugünlerde (14-28 Mayýs seçimlerinden sonra) yaþadýklarý ise üst yapýdaki çatýþmanýn derinleþtiðini gösteriyor bize.
Örgüt birçok ülkede varlýðýný sürdürmekle birlikte ABD'de Kanada ve Almanya'da birçok alanda aktif.
Örgütte son zamanlarda yerelleþerek ve merkezden koparak müstakil hareket etme eðilimi dikkatimizi çekiyor. Merkez kamptaki ayrýþmanýn sebepleri, birçok kiþinin dolandýrýldýðý yolsuzluklarýn kulaktan kulaða yayýldýðý biliniyor.
FETÖ'nün tepesinde yaþanan kavgalarýn arkasýnda ise kurucu F.Gülen'in karar verme yetisinin kaybolduðu iddialarý var. Ancak asýl mesele örgütün para kaynaklarý ve uluslararasý sistemdeki rolünü sürdürme kaygýsý. Cevdet Türkyolu ve Mustafa Özcan kavgasý taraflarýn da iyice belirgin hale gelmesine ve tartýþmaya katýlmasýna sebep oldu.
Küresel arenada birçok ülkede okullarýn yaný sýra ticari faaliyetlerin ve kritik iþletmelerin yönetimi elbette bir kavga konusu olacaktýr. Ýþte bu süreçlerde yaþanan kavgalar kimi zaman sosyal medyada veya örgütün whatsapp gruplarýnda da tartýþýlýyor.
Örgüt lideri F.Gülen'in "15 Temmuz kalkýþmasýna dair talimatý" bizzat kendisin verdiðini dile getiren örgüt mensuplarý bu konuda Mehmet Deðerli'nin TSK içindeki mahrem yapýnýn hazýr olduðuna dair bilgi getirerek örgütü aktive ettiðine inanýyor.
Örgütün liderine gelen yönlendirmelerin ve talimatlarýn küresel istihbarat örgütleri tarafýndan yapýlabileceði meselesi ise henüz zihinlerinde yok. Gülen'in kusursuzluðu ve her þeye vakýf "uhrevî" kiþiliði tabanda bulaþýcý bir idrak tutulmasýna sebep olmuþ.
Örgüt lideri Gülen'in en eski talebelerinden Osman Þimþek'in örgüt içinde tartýþma yaratan açýklamalarý dikkat çekici. Pensilvanya'daki örgüt kampýndan uzaklaþtýrýlan O.Þimþek bir internet yayýnýna katýlarak tartýþmayý alevlendirdi.
"Serkârlar" adlý grubun örgüt içinde artan etkisine tepki veren Þimþek, örgüt içinde bir iç hesaplaþmanýn olmasý gerektiði üzerinde duruyor. Özellikle 2010 yýlýndan itibaren büyümenin getirdiði sorunlar ve Çetele Þakirtliðinin attýðýný vurguluyor. (Ülke imamlarýnýn nicelik odaklý çalýþtýklarýný ve okul/yurt faaliyetlerinde exell kullanarak yüksek sayýlara ulaþma rekabeti içinde olduklarý vurgulanýyor.)
Ayrýþan örgüt mensuplarýnýn farklý tepkiler verdiði O.Þimþek, örgütte deðiþim talebini simgeliyor. Örgüt liderinin ikinci el eþyalarýnýn (kýyafet, tespih, bardak vs.) yüksek fiyatlarla satýldýðý, bu ticareti yapanlarýn büyük servete sahip olduðunu öðreniyoruz.
Ýþin özü örgüt mensuplarýnýn bir kýsmý darbeyle alakalý olmadýklarýný, Gülen'in kandýrýldýðýný söyleyerek bir af beklentisinde. Af gündemi 28 Mayýs'a kadar gündemde yoktu. Seçime kadar örgüt elemanlarý Erdoðan'ýn kaybedeceðine inanýyor ve "yargýlanacaksýnýz" mesajý veriyorlardý. Örgütün Türkiye karþýtý faaliyetleri devam ederken, her fýrsatta Türkiye aleyhine farklý lobilerle iþbirliðini sürdürürken af gündemi yaratmak sakýncalýdýr.
Örgütten ayrýldýðýný ilan ederek olup biten her þeyi konuþacak bir cesur çýkar mý derseniz bekleyelim görelim. Örgütün hiyerarþisinde "serkârlar, âli heyet, mabeyn..." gibi tepe kadrolarý ifade eden tanýmlamalar var. Ancak bu yapýlanmanýn detaylarýný ve koruyucu devletle iliþkilerini kuran kripto isimleri henüz bilmiyoruz.
Örgüt çevresini dinlediðinizde mental bir deðiþim yaþamadýklarýný neredeyse tamamýnýn örgüt liderine hala tapýnma noktasýnda baðlý olduklarýný görüyorsunuz. Ýlk gençlik yýllarýndan beri hayatlarýný çerçeveleyen "the cemaat"in dýþýnda bir dünya kuramayan ve kendilerine sýfýrdan bir yol çizemeyen mensuplarýn yaþadýklarý travmayla yüzleþmeleri ve kurucu liderlerine karþý bir tavýr almalarý neredeyse imkânsýz.