15 Temmuz'u paraya çevirmek

Bir taraftan seküler eðitim ve kültürel hegemonyanýn formatladýðý zihin dünyamýzýn "elitleþme" ve kendinden olaný hakir görme temayülüyle imtihan ediliyoruz bir taraftan da kutsal saydýðýmýz þeyleri dünyevileþtirme ve tüketime sunma pervasýzlýðýyla. 

15 Temmuz buna iyi bir örnek. 

Sadece Türkiye deðil Ýslam dünyasý için de ilham verici bir direniþin adý 15 Temmuz. 

O karanlýk geceyi bir demokrasi aydýnlýðýna çevirememiþ olsaydýk þayet Türkiye'nin tüm kazanýmlarý heba olacaktý. FETÖ ve PKK ile mücadeleyi kaybedecektik. 

Mýsýr'a diz çöktüren güçler, "Türkiye tamamdýr" diyecekti. Bugün Suudi Arabistan ve Birleþik Arap Emirlikleri eliyle yapýlmak istenen neyse, o iþe Türkiye de ortak edilecekti. Özetle Türkiye kaybedince Ýslam dünyasý da kaybetmiþ sayýlacaktý. 

Dünyada emsali olmayan, siyasi ve toplumsal sonuçlarý itibariyle ehemmiyeti çok büyük, demokrasimizin gerçek anlamda rüþtünü ispat ettiði bu tarihi elbette ki popülerleþtireceðiz. 

9 Temmuz'u mümkün kýlanýn 15 Temmuz direniþi olduðunu bileceðiz. Þehitlerimizi büyük bir minnetle anacaðýz, gazilerimize her zaman hürmet edeceðiz. Yeni nesillere vatan, bayrak, millet, devlet nasýl müdafaa ediliri bir de 15 Temmuz'la anlatacaðýz. 

Ama teraziyi öyle bir yere koyalým ki popülerleþtirirken deðersizleþtirmeyelim 15 Temmuz'u. 

Olur olmaz her yere þehitlerin adý verilmesin. Ticari metalarýn pazarlamasýnda 15 Temmuz ve þehit motifi kullanýlmasýn. Paranýn gücü her þeye de yetmesin... 

Kutsal olan her þey de buharlaþtýrýlmasýn lütfen... 

 

Dini görünürlüðe sadece laikçiler mi tahammülsüz?

Kimisi sembolizme takmýþ yeni sisteme geçiþte padiþahlýk emareleri arýyor, kimisi iyice kafayý sýyýrmýþ Erdoðan'a neden "13. Cumhurbaþkaný" deðil de "1. Baþkan" denildiðinin izahýný "13'ün Ýslam dýþý kültürde uðursuz sayýlmasý" ile açýklýyor. Bunu diyen sözde tarihçinin, Erdoðan'ý ve temsil ettiði yaþam biçimini Ýslam'la iliþkisinden dolayý görmeye gözü yok. Ama kulp takmak için bula bula "Ýslam dýþý kültürlerde uðursuz sayýlan 13'ü" bulmuþ... 

Cuma günü Hacý Bayram Veli'de Cuma kýlýnacak ve ondan sonra Bakanlar Kurulu ilk toplantýsýný yapacak. Muharrem Ýnce seçim maratonuna Hacý Bayram Veli'de Cuma kýlarak baþlamamýþ olsaydý buradan da ekmek çýkardý bu taifeye... 

Ýnce'ye laf etmediler çünkü sahiden, inanarak, kendi gerçekliðin olarak dini ritüelleri yerine getiriyorsan problem, ama göz boyamak, halka sevimli gözükmek için yapýyorsan mesele deðil. 

Sembolizme böyle bakan bir kesim var maalesef. "Gardýrop modernleþmesi"ni kutsayan, eve ayakkabý ile girmeyi medenilik sayan, baþörtülü vekillerin Meclis'te görüntü kirliliði yaptýðýný düþünen, duanýn devlet protokolüne girmesine burun kývýranlarýmýz var... 

ABD Baþkanlarý Ýncil'e el basarak göreve baþlar, Batýlý yargý sisteminde herkes kendi kutsal kitabýna el basarak yemin eder. Bizde ise bunlar hala tabudur. 

Ýþin garibi toplumun yukarýdan aþaðýya þekilcilikle dizayn edilmesini eleþtiren muhafazakar kesimlerde dahi dini sembollerin görünürlüðüne karþý negatif bir yaklaþým peyda olmuþ durumda. 

Sembollerin içinin boþaltýldýðýný, þeklin öne çýktýðý yerde niteliðin geri plana itildiðini söylüyorlar. Entelektüel bir eleþtirellik ya da mükemmeliyetçilik gibi gözüken bu tutum aslýnda modernizmin içselleþtirilmesinden baþka bir þey deðil. 

Bizim için de 'normal', içinde yaþamaya alýþtýðýmýz modern-Batýlý-seküler yaþam biçimi olmuþ. 

Bundan böyle bu gerçekle daha fazla yüzleþeceðiz.