16 Temmuz 2016'da, dýþarýdan bakýþla Türkiye

15 Temmuz 2016'daki iþgal ve darbe giriþimini, milletimizin aziz fedakârlýðýyla ters yüz edip püskürtmüþtük. Dünyada tanklarýn, keskin niþancýlarýn, helikopterlerin, jetlerin gölgesinde ölüm pahasýna verilen bir baþka ülke mücadelesi yok. Türkiye ve milletimiz, darbecilere geçit vermedi ve tanklarý çýktýklarý yere geri gönderdi.

8 yýl aradan sonra, FETÖ terörü halen Türkiye'nin aleyhine çalýþýyor, Türkiye'deki etkisinden kurtulmuþ olsak da, yabancý ülkelerde konuþlanan elebaþlarý hala ülkemize kara çalmakla meþgul... 8 yýl önce darbenin yaþandýðý günlerde acaba Türkiye'deki yabancý misyon þefleri, diplomatlar, büyükelçiler, konsoloslar milletçe verdiðimiz o büyük varoluþ direniþini nasýl görmüþlerdi. Dýþ dünya, 15 Temmuz'a nasýl bakmýþtý, nasýl görmüþtü o kanlý darbeyi... Bu soru etrafýnda gezinmek, dünyadaki Türkiye aleyhindeki bakýþ açýsý hakkýnda da bilgi veriyor bizlere.

Henüz 2017 yýlýnda "15 ülkenin gözüyle 15 Temmuz" adlý belgeseli çekmek üzere farklý Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerine giden belgesel yapým ekibi mesela, gittikleri pek çok ülkede insanlarýn kendileriyle 15 Temmuz hakkýnda konuþmak istemediklerini anlatmýþ... Bir röportajlarýnda 15 Temmuz ve yabancý medya iliþkisini sorgulamalarý dikkat çekici:

Ankara Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi'nde 4 ülke medyasý ele alýnmýþ, o dönemde basýlan 100 adet haber ve makaleyi incelemiþ öðrenciler.16 Temmuz 2016 gününde yabancý basýnda çýkan makale ve haberler. ABD-Almanya-Ýngiltere ve Fransa'daki medyalar ne yazýk ki sýnýfta kalmýþlar. Darbenin ertesi günü yayýmlanan 100 haber ve makale arasýnda 15 Temmuz Darbe giriþimine darbe diyen, demokrasi karþýtý diyen haber ve makale sayýsýnýn sadece 1 adet olmasý, ne kadar çarpýcý ve çýplak bir gerçeklik!

TBMM bombalanmýþ, Boðaziçi Köprüsü savaþ meydanýna dönmüþ, jetler, helikopterler, tanklarla, halka savaþ açýlmýþ ve Türkiye'den sinek uçsa nabýz tutan yabancý medya kör, saðýr ve dilsizi oynuyor... Çok çarpýcý!

Bu arada, darbe püskürtüldükten sonra, Türkiye'deki diplomatik çevrelerle yapýlan mülakatlar da bir o kadar anlamlý... Venezuela'nýn Ankara'daki Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, Güney Afrika'nýn Ankara'daki Büyükelçisi Pule Malefane, Burundi Büyükelçisi Joel Nkurabagaya, Afganistan Büyükelçisi Amanullah Ceyhun ve Pakistan Büyükelçisi Süheyl Mahmud, 15 Temmuz'da bizim yaþadýðýmýz dehþeti paylaþarak konuþmuþlar mesela...

Venezuela Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, darbe giriþimine 15 Temmuz 2016 gecesi Ankara'da yakalandýðýný ve çok tedirgin olduðunu, korktuðunu, bir iç savaþ çýkabileceðini düþündüðünü söylemiþ...

Türk halkýnýn o geceki asil duruþundan sitayiþle bahseden Venezüellalý diplomat, kendi yaþadýklarýyla baðlantýlandýrarak da olayý yorumlamýþ, hatýrlayanlar olacaktýr, 2002'de Venezüellalý lider Hugo Chavez darbeciler tarafýndan kaçýrýlmýþ, akabinde Chavez'i görev baþýnda isteyen halk, meydanlarý doldurmuþtu.

"Faþizan darbecilerin iþi çok kolay deðil artýk. Çünkü dünya halklarý, kendilerini nasýl savunacaklarýný çok iyi biliyor. Ellerinde hem demokratik iradeleri hem de demokrasi anlayýþlarý var..." demiþ... Venezüella 15 Temmuz 2016 gecesi yaþanan darbe giriþimine tepki veren ilk ülke olmuþ zaten...

Güney Afrika Büyükelçisi Malefane, FETÖ terör örgütüne mensup hainlerin Milletin Meclisi'ni bombalamýþ olmasýnýn þok ediciliðinden bahsetmiþ: "Türklerin demokrasilerini korumak için verdikleri mücadeleyi ayakta alkýþlýyoruz" diyor, "O silahsýz ve sivil insanlar, o gece kendi ülkelerini korumak için sokaða çýktýlar. O insanlar, demokrasi yoluyla cumhurbaþkanýný seçtiler. Birkaç kiþi tarafýndan bunun bozulmasý kabul edilmez bir þeydir" ifadelerini kullanmýþ... Güney Afrika Cumhuriyeti de 15 Temmuz darbe giriþimi karþýsýnda Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkýyla beraber olduðunu açýklayan ilk ülkeler arasýndaymýþ...

Burundi'nin Büyükelçisi Joel Nkurabagaya, darbe giriþiminin olduðu gece Türkiye için dua ediyorduk demiþ... Türkiye'nin düþmaný, Burundi'nin de düþmanýdýr diye eklemiþ...

Pekâlâ... Türkiye'deki kahir ekseriyet diplomatlar bizzat 15 Temmuz'un þahidiyken, dünyada ana akým medyayý kuran, yönlendiren çevreler, ABD ve Avrupa medyalarý niçin yeterince açýkça Türkiye demokrasisinin yanýnda yer almamýþtý?

Sadece bu sonuca bakarak bile aslýnda 15 Temmuz 2016 darbe ve iþgal giriþiminin uluslararasý jeopolitik arka planýný okumak imkâný vardýr.