17 Aralýk düzeni nasýl olurdu?

Öncelikle, 17 Aralýk’a bugünden bakýnca, darbe teþebbüsünde bulunanlarýn, planlamýþ olsalar dahi, bunu özellikle tercih ettikleri için deðil, 7 Þubat’ýn boþa çýkmasýyla siyasal körlüðün neticesinde giriþtikleri bir eylem olduðunu söylemek tutarsýz olmayabilir. Zira Ergenekon’la baþlayan güç temerküzünü KCK davalarý ile taçlandýrýnca, ilk özgüven patlamasýný 7 Þubat’ta yaþamýþlardý.

7 Þubat 2012 müdahalesini Meclise taþýyarak karþýlayan AK Parti, Gülen Grubu’nu varoluþsal bir tercihle baþ baþa býraktý. MÝT Yasasý, 18 Þubat’ta Meclisten çýktýðý gün verdikleri tepkilere bakýlýrsa, normalleþme fýrsatýný ve ‘silahsýzlanma’ imkânýný ellerinin tersiyle iterek, tercihlerini 17 Aralýk’a gidecek þekilde yaptýklarý görülür.

7 Þubat’ýn akamete uðratýlarak sabotaj düzeyinde kalmasýnýn sebep olduðu çaresizlik, 17 Aralýk çýlgýn giriþiminin oldukça makul ve hayata geçirilebilir bir proje olduðu yanýlgýsýný ortaya çýkardý. 7 Þubat’ýn kanlý býçaklý bir hesaplaþmaya dönüþmemesini baþtan aþaðý yanlýþ okuyan vesayet odaðý; siyasi iradenin ve devletin, sabotajý daha fazla tahribata yol açmadan suhuletle tamir etme yaklaþýmýný ‘eylemin ve faillerinin fark edilmemesi’ olarak okudu. Onlarca farklý sektöre, ülkeye, hepsinden önemlisi devletin kurumlarýna yerleþmiþ olan Paralel Yapý, yýllardýr devekuþu teknolojisinden farksýz olan hallerini, tedbirin iþe yaradýðý þeklinde okumaya devam etti.

Nihayetinde, kýrk yýldýr sabrýyla ünlü kült yapý, otokontrolünü kaybederek intihar eylemine 17 Aralýk’ta kalkýþmýþ oldu. Dünyayý kendinden ve herkesi de kendisi gibi zannetmenin faturasýný en acý þekilde ödediSiyasi iradenin merkezine gerçekleþtireceði bir saldýrý ile bütün yapýyý çökertebileceðini düþünecek kadar naif olan Paralel Yapý, siyaseti var eden ana aktör olan milletin reflekslerini göz ardý etmiþti. Bu durum, etrafýndaki her yapýyý kendisi gibi örgüt zannetmenin trajik halinden baþka bir þey deðildi.

Nihayetinde 17 Aralýk, Erdoðan’ýn istisnai liderlik vasýflarýyla bertaraf edilmiþ oldu. Lakin bir an için böyle bir durumun gerçekleþmediðini düþünelim. 17 Aralýk baþarýlý olsaydý nasýl bir düzen ortaya çýkardý? Basit bir simülasyon yaptýðýmýzda, karþýmýza ilginç olduðu kadar ürkütücü bir tablonun çýkacaðýna emin olabilirsiniz. Grubun politik teolojisinden, usul anlayýþýndan ve cemaziyelevvelinden bilinen sahnelerden yola çýkarak, 17 Aralýk sonrasý neler yapabileceklerine dair cümleler kurmak mümkün olabilir.

Öncelikle Gülen, 17 Aralýk düzeninin kurulduðu sahnede Türkiye’ye döner miydi? Kuvvetle muhtemel dönmezdi. Zira 17 Aralýk’ýn en hayati neticelerinin baþýnda, Gülen’in yaþadýðý ülkenin baþkentiyle kurulan iliþkilerin tabiatýnýn ne olacaðý gelmekteydi. Yeni vesayet düzeninde, Washington ile bambaþka bir iliþki düzenine ve düzlemine geçilirken, Gülen’in Türkiye’de olmasý kendisi açýsýndan hiç de rasyonel olmayacaktý. Aksine 17 Aralýk düzeni içerisinde, baþka bir baþkente bir-iki saat mesafede yaþamanýn saðlayacaðý konfor tercih edilecekti. Zira ‘bizim çocuklar baþardý’ diye Türkiye’ye dönmektense, ‘çocuklara bulunduðu yerden koordinat vermesi’ çok daha efektif bir yol olacaktý.

17 Aralýk düzeninin askeri dönemlere rahmet okutacak bir post-modern hatta bilim kurgu tadýndaki dizaynlarýný zorlayan bir faþizm ortamý yaratacaðýna da emin olabilirsiniz. ‘Cehenneme gideceðini düþündüðü herhangi birisinden dolayý kendisini sorumlu tutan bir aklýn’, sýradan bir vatandaþý ‘kurtarmak’ için neler yapacaðýný tahayyül etmek yeterlidir.Þimdilerde kozmik Erdoðan nefreti üzerinden ergen özgürlük kliþelerine sarýlanlarýn, Vendetta maskelerini evlerinde takýp sýralarýnýn gelmelerini beklemekten baþka çareleri kalmayacaktý. Zira ‘bekçi perspektifi’nin üreteceði güvenlik-özgürlük dengesinden de baþka bir þey beklenemezdi.

Benzer þekilde, ortaya çýkacak hukuk sisteminin nasýl bir düzen olacaðý üzerinde de düþünmekte fayda var. Bu sualin de çok karmaþýk bir cevabý yok aslýnda. Sadece 2008’den bu yana Paralel Yapý’nýn bulaþtýðý mahkeme operasyonlarýnda neler yaþandýðýný hatýrlamak yeterlidir. Kurtulmuþluk illüzyonu içerisindeki misyoner aklýn, iç politikadan dýþ politikaya, eðitimden sermayeye, hukuktan dini hayata memleketi nasýl kurtaracaðýna dair basit bir muhasebe, manzarayý tahayyül etmek ya da 17 Aralýk’ý anlamak için yeterlidir.