20 dakika değil sürekli baskı

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde yarın Portekiz’de Benfica önüne galibiyet için çıkacak. Zor ama imkansız değil. Son 8 haftadır Avrupa ve Süper Lig’de yenilmeyen bir G.Saray var. Üstelik oyuncuların futbol iştahı da yerinde. Bunu Fenerbahçe derbisi hariç son üç maçta fazlasıyla gördük, beklentilerimiz arttı. G.Saray’ın Portekiz’de Benfica’dan alacağı bir üç puan gruptan çıkma adına şansını büyük ölçüde kuvvetlendirecek.

Bu sezon sıkça eleştirdiğimiz Hamza Hoca, doğruları yaptığında Galatasaray’ın ne kadar etkili olduğu da ortada. Gençlerbirliği karşılaşmasının ikinci yarısındaki, Eskişehirspor maçının ilk 20 dakikasındaki futbol ve rakibe yapılan baskı olağanüstüydü. Lizbon’da Galatasaray’ın sabırlı olması, oyunu kontrol etmesi, 20 dakika değil, kondisyonunu akıllıca kullanarak rakibe pres yapması gerekiyor. Bu pres de mutlaka forvetten başlamalı. Presle rakibi hataya zorlayacak bir Galatasaray’ın arzuladığı golü ya da golleri bulacağına da inanıyorum. Ancak, rakibin de süratli ve defansın arkasına çabuk sarkabilen oyuncuları var. Gaitan, Jonas, Jimenez gibi. Bunlar tehlikeli futbolcular. Galatasaray bu üçlüyü iyi kontrol etmeli. Sarı-Kırmızılılar’ın kalesinde erken gol görmediği takdirde Benfica’nın direncinin kırılacağı düşüncesindeyim. Bu maçta Hollandalı yıldız Sneijder ve kaptan Selçuk’a büyük iş düşecek. Çünkü Selçuk ve Sneijder’ın Yasin ile Podolski’ye kanatlara atacağı adrese teslim toplar çok önemli. Zira İstanbul’daki ilk maçta gördüğümüz kadarıyla Benfica’nın bekleri savunmada açık veriyorlar. İki süratli kanat adamı Podolski ve Yasin bu kulvarları iyi kullanır, Burak’ı topla buluştururlarsa Galatasaray Portekiz’den istediğini alarak döner.

Galatasaray’da işler kağıt üzerinde planlandığı gibi gitmezse o zaman “Yenemiyorsan, yenilme” felsefesinin devreye girmesi lazım. Futbolcuların bu maçın önemini çok iyi bildiklerine inanıyorum. Türkiye’nin Avrupa’daki en başarılı takımı olan Galatasaray, Portekiz’de de gücünü bir kez daha gösterecektir.