20 yýl sonra bir ilk...

Özbekistan’a; Türkiye’nin özellikle son dönemde verdiði önem ve bu hattý saðlama alma çabasý, Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn önünü gören siyaset inþasý felsefesini tam olarak anlatmaktadýr.

Uzun yýllar Ýslam Kerimov; kendince içi boþ gerekçelerle, Türkiye ile iliþkilere ciddi anlamda sýnýr oluþturdu. Bir gecede Özbek öðrencileri bahane içerikli nedenlerle Türkiye’den geri çaðýrdý. Bu travma, Türk siyasetinde uzun yýllar Özbekistan istikametine bakmayý, endiþeli bir duruma getirdi.

Kerimov’un; ülke yönetimine, siyaset anlayýþýna, Özbekistan’ý Türk dünyasýndan koparma gayretlerine, þimdi ise yeni yönetimin iyi niyetinin ne kadar ciddi anlam taþýdýðýný, sadece bakarak daha net görebiliyorsun. Evet, maalesef Ýslam Kerimov; Türkiye’den uzun yýllar siyasi deðiþim dalgasý bekliyordu. Gerçi bu beklentisinin içi tamamen boþ idi. Lakin tam da bu gerekçeler ile bu coðrafyada, genelde Orta Asya’da Türkiye’nin varlýðýný, FETÖ doldurmaya baþladý. Din ve etnik kimlik adýna esas çalýþmalar, “Türkiye” kýlýflý FETÖ üzerinden Amerika’nýn yaptýðýný, þimdi net diyebiliyoruz.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Orta Asya’yý çok önemsiyor. Ve kendisinden önceki Türkiye Devleti yöneticilerinden farklý olarak, fiili baðýn temel taþlarýný sadece kültürel boyutla deðil, özellikle ekonomik baðlarýn pekiþmesi ile inþa ettiði aþikârdýr. Özbekistan Cumhurbaþkaný Þavkat Mirziyoyev; 20 yýl sonra Özbek lider olarak Türkiye’yi ziyaret etti. Bundan önce Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn her fýrsatta, uluslararasý platformlarda bulunan Özbek Cumhurbaþkaný ile bir araya geldiklerini de görebildik. Yeni Cumhurbaþkanýnýn, Rusya-Türkiye istikametinde, dengeli yol gideceðini net olarak okuyabiliyoruz.

Yeni dönemin esas frekansýnýn, özelikle Orta Asya coðrafyasý için Türkiye-Rusya ayarýný doðru belirlemek olacaðýný da iyi anlamýþ gözüküyor.

Özbekistan; Orta Asya’nýn mihenk taþý. Bunu her fýrsatta hatýrlatmakta maksadým; bu mihenk taþýný etkileyecek olaylarýn, tüm Orta Asya’yý etkileyeceði gerçeðine dikkat çekmektir. ABD’nin; Afganistan bölgesine bakýþ açýsý ile Rusya’yý bitirme gayreti arasýnda ciddi bir baðýn olduðunu gördüðümüz için, Orta Asya coðrafyasýnda olup bitenlere þimdiden farklý bakýþ açýsýyla bakmamýzý pekiþtirmemiz lazým. Orta Doðu’dan buharlaþan DEAÞ veya türlerinin, Orta Asya’dan ortaya çýkmasýnýn, ABD planlamasýna girdiðini de, son yýllardaki çekik gözlü terörist profilinin devreye girmesiyle, sinyal verdiðini de hesaba katmalýyýz.

Özbekistan’ýn yeni yönetiminin, çok yakýn zamanda Ýslam Kerimov’un kýzý Gülnara Kerimova’nýn, Ýsviçre bankalarýnda saklanan paralarýný geri istediði istikametinde, Batý kaynaklý medya, haberler yazdý. Bu haberleri Özbekistan yalanlamadýðýna göre, bu durumu varsayarak Batý’nýn cevabýnda mana aramamýz gerektiðini düþünüyorum. Gülnara Kerimova’ya ait hesaplardaki paralarýn, Özbekistan’a geri verilmesini isteyen Özbekistan Devleti’ne, Amerika’dan “hayýr” cevabý geldiði istikametindeki haberler, neden ABD’nin birçok ülkede yönetimler ile halklar arasýndaki derin uçuruma raðmen yönetimleri desteklediðini, bu ülkelerden çýkarýlan paralarýn Batý bankalarýnda tutulmasýna neden yeþil ýþýk yaktýklarýný, daha sonra geri verilmeyen paralarýn akýbetiyle anlýyoruz!

Bu paralar, bu ülkeleri yöneten ve yönetenlere yakýn olanlarýn eliyle ülkeden çýkar. Gider, Batý’nýn teþvik ettiði bankalara. Ne güzel yöntem deðil mi? Savaþmadan, yönetimlerin eliyle bu ülkelerin halklarýna ait olan paralar, azar azar Avrupa ve Amerika’ya kayar. Sonra vakit tamamsa, düðmeye basýlýr ve demokrasi rüzgârý bir çýrpýda ayaklanmalarý besler.

Özbekistan’ýn yeni liderinin bu bakýþ açýsý, ülkesine ait olan haklarý ülkesine geri istemesi, durumun farkýnda olduðunun iþaretidir. Bu baþlý baþýna önemlidir!

Türkiye; Orta Asya - Kafkasya hattýnda güçlü olduðunu, özelikle Erdoðan liderliðindeki Türkiye’nin, farklý bir ümit ýrmaðý olduðunu zaman zaman yazmýþýmdýr. Bunun yaný sýra yeni ekonomik güç güzergâhýnýn yeni Ýpek Yolu hattý olduðunu ve Amerika’nýn bu hattýn girizgâhýnda kýpýrdamalara tetik olacak olaylara soyunduðunu da yazmýþtým. Ýþte tam da bu zaman diliminde Rusya’dan alýnacak S-400 konusunun, “neden bu kadar sinir motifi olduðunu”, “NATO generallerinin bu konu üzerinden tehdit savurduklarýný, neden fazlasý ile duymaya baþladýk” sorusuna, bir de bu konularý göz önünde bulundurarak cevaplarsak, isabetli olacaktýr. Özbekistan’a verdiði önemle Türkiye; sadece kardeþ baðý oluþturmuyor, hem de çok akýllýca sacayaðýný kuruyor. Erdoðan “Dünya 5’ten büyüktür” fikrini, sadece fikir olarak havada býrakmadý. Þu anda bu fikrin dünyadaki siyasi alt yapýsýnýn temelini atýyor. Özbekistan halkasý, iþte bu temel için önemlidir...