2014 Dünya Kupalarý

Futbolda dünya kupasýný evine götüren Almanya oldu. Disiplin, çalýþma, azim ve irade bu sonucu getirdi. Dünya kupasý baþladýðýnda Avrupa futbolu-Latin Amerika futbolu karþýlaþtýrmalarý yapýlýyor, Latinlere övgüler yaðdýrýlýyordu. Yolun sonuna doðru ise, hezeyanlar baþladý, en sonunda da Brezilya ve Arjantin’de yer yerinden oynadý, siyasi ortam bile yenilgilerden payýný aldý.

Ancak futbol dünya kupasý sonuçlarý konusunda biraz temkinli olmak lazým, zira Almanya kazanmamýþ olabilir. Kuzey Kore’de yapýlan yayýnlara bakarsak, dünya kupasýný onlar kazanmýþ. K. Kore Japonya’yý 7-0, ABD’yi 4-0 ve Çin’i 2-0 yenmiþ, finalde de Portekiz ile karþýlaþmýþ, sonra onu da yenmiþ dünya þampiyonu olmuþ. Görüntüleri de var. Rakip ülkelere atýldýðý ileri sürülen gol sayýlarý, muhtemelen düþmanlýk oranýný da ortaya koyuyor. Dolayýsýyla topluma serpilmiþ tohumlarýn büyütülüp hasat edilmesini kolaylaþtýracak skorlar seçilmiþ. Ülkenin bu tür bir propaganda ile ayakta durabileceðini düþünen, ulusal bütünlüðü ve ideolojik harcý bu þekilde saðlayabileceðini sanan K. Kore yöneticilerini tebrik etmek ve 2014’ün en baþarýlý kamu diplomasisi kupasýný kendilerine vermek lazým. Zira Alman takýmý gibi çalýþýp kupa almak normal bir durum. Önemli olan eleme turlarýnda elenen bir ülkenin kendisini þampiyon ilan edebilmesi.

En savaþkan ülke kupasý

Dünya kupasý sporla sýnýrlý deðil, zaten olmamalý. Mesela en uzun süre savaþan, en fazla bomba atan, durup durup saldýran ülkeler için de bir kupa düzenlenmeli. Günümüz koþullarý düþünüldüðünde, devletler arasý savaþ, iç savaþ falan diye bir ayrým yapmak yanlýþ olur. Bu kupanýn kuralý, devletin yaptýðý saldýrýlar olmalý, nereye saldýrdýðý dikkate alýnmamalý.

Bu tür bir dünya kupasýnýn 2014 yarý finaline çýkýþ bile çok çekiþmeli geçer, ama son dörde muhtemelen Ukrayna, Irak, Suriye ve Ýsrail kalýr. Ukrayna büyük farkla, Brezilya gibi yenilir, final çekiþmesinden ise Ýsrail açýk ara birinci çýkar. En savaþkan ülke kupasýný Ýsrail evine götürürken belki Kuzey Kore’nin bunu da caný çeker. Madem beyan esas,  önce Japonya sonra ABD ile yaptýklarý savaþý kazandýklarýný ilan eder ve bu konuda da birinci olduklarýný dünyaya duyururlar.

Suriye ve Irak’ta yas ilan edilir; bu iki ülkenin yöneticileri Ýran ve Rusya’yý suçlarlar ve keþke daha fazla silah verselerdi de Soðuk Savaþ’tan bugüne kadar biz de savaþýp dursaydýk diye hayýflanýrlar. Bu arada Mýsýr ve Libya’daki yöneticilerin Brezilya ve Arjantin’in durumuna düþeceklerini de belirtmek lazým. O kadar uðraþmalarýna raðmen ilk dörde kalamamýþ olmalarý, muhtemelen kendilerini pek üzer.

En savaþkan kuruluþ kupasý

Dünya kupasý, sadece devletlere verilmemeli, günümü dünyasýnda devletler kadar güçlü devlet dýþý oyuncular var. En fazla terör yapan, en kritik yerlere eylem düzenleyen, en geniþ teþkilata sahip olan, birden çok ülkede faaliyet sürdüren ve dýþ desteðini en baþarýlý biçimde gizleyen kuruluþ yarýþmasý da düzenlenebilir.

2014 dünya kupasý favorileri arasýnda El-Kaide olmaz; o geçmiþ senelerde kupa almýþ ve bugün bölünmüþ bir örgüt. El- Nusra, El-Þebab, Boko Haram ve IÞID bu senenin yarý finaline kalýrlar, muhtemelen seçici jüri içindeki birileri Müslüman Kardeþler ve Hamas’ý da listeye eklemeye kalkar, kavga çýkar, federasyona þikayetler falan olur. Ama muhtemelen final, Boko Haram ile IÞÝD arasýnda olur ve IÞÝD açýk ara birinci ilan edilir. Kupasýný evine götürür diyeceðiz ama, tam olarak müzeleri nerede bilemediðimizden adres vermekte zorlanýyoruz. Diðer kuruluþlar kaybetmenin burukluðunu yaþasalar da, IÞÝD’in birincilik sevincini paylaþýrlar. K. Kore’den kimse bu kupaya katýlamaz, çünkü onlarda devlet dýþý oyuncu yok.