2014’ün ‘EN’leri

Yýl sonunda hafýzalarýmýzý tazelemek biraz adetten, biraz da bitirdiðimiz 365 güne hürmetten... Projeler, festivaller, sosyal medyadaki fotoðraflarýyla yemek deyince 2014’teki en etkileyici isimler kimlerdi?  Hýzlý bir yýl sonu turuna var mýsýnýz?

EN ÝYÝ YEMEK KÝTABI

No: 22

Ýsmiyle, tarzýyla içeriðiyle benim için bu senenin en iyisi No: 22. Üstelik bir ilke imza atarak QR kodu ile internetten videolarla karþýnýza çýkýyor. Gamze Bursa beþ yýl sonra büyük emek verdiði bu ikinci çalýþmasýnda okuyucusunun beklentisini boþa çýkarmamýþ. Yemekli misafir aðýrlamanýn keyifli tarafýný ortaya çýkartýp sizi rahatlatan, elinize aldýðýnýzda sadeliði ve içeriði ile iyi gelen bir kitap. Önümüzdeki hafta kuracaðýmýz yýlbaþý sofrasý için 2014 kitaplarýndan bir derleme yapacaðým. Bu kitaptan da birkaç tarife hazýr olun!

EN ÝYÝ YEMEK BLOGU

Cafe De Hera

En baþta dahiyane isimleriyle sizi tavlayan kimi boþ, kimi dolu yüzlerce yemek blogu... Elbette geleneksel olarak hazýrladýðým en iyi blog listesini 2015’in ilk çeyreðinde yine yayýmlayacaðým, o ayrý... Bu blog ise 2014’te en kendini gösteren en hýzlý giden... Düzenli yayýnlar, titizlikle hazýrlanan ve fotoðraflanan yemekler... Üstelik paylaþtýðý tarifleri nerelerden esinlendiðini yazmak gibi bir ahlaka sahip Seda Özcan. Bloguna kýzýnýn ismi Hera’yý vermiþ. Kutluyorum.

EN ÝYÝ ÇIKIÞ YAPAN YEMEK YAZARI

Yunus Emre Akkor ve Ömer Akkor

ONLAR ikiz kardeþ. Bir de abla ekleniyor bu baþarýya: Pýnar Çakmakçý. Ýki yýl içinde ortak veya bireysel yaptýklarý ve arka arkaya gelen yemek kitaplarý var. Türkiye’ye kazandýrdýklarý Gourmand Ödülü ile isimlerini duyduk. Bir elmanýn yarýsý gibi birbirine benzediklerinden ikiz olduklarýný ancak bir süre sonra idrak ettik. Asla ayný anda mutfaða girmeyen ve domatesi doðramak konusunda bile fikir ayrýlýðý yaþadýklarý için birlikte yemek yapamayan kardeþler için bence bu daha bir baþlangýç. Ýleride isimlerini çok duyacaðýz sanki...

EN ÝYÝ YEMEK FESTÝVALÝ

Akdeniz Günleri Mutfak Günleri

FEZTÝVALÝN ev sahibi Hatay, kayýtlý 600 çeþit yemeðiyle dünya gastronomi þehri olma yolunda ilerleyen ve UNESCO’ya adaylýk baþvurusu kabul edilen dünyadaki dört kentten biri. Hatay Valiliði ve Hatay Ýl Yenilik Platformu’nun bir projesi olan bu etkinliðin paydaþý Anadolu Halk Mutfaðý Derneði’nin katkýlarýyla bu yýl ilk kez düzenlenen Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’ne Akdeniz’e kýyýsý olan 17 ülke katýlmýþtý. Daha nice senelere...

EN ÝYÝ PROJE

Nuh'un Ambarý

SLOW Food’un Balkan ülkelerinde uyguladýðý projenin Türkiye ortaðý Mutfak Dostlarý Derneði, sürdürülebilir yaþamý garantileme yönündeki hedefi amaçlýyor. Yerel tohum, iklim deðiþikliði, biyoçeþitlilik ana baþlýklarý altýnda Türkiye’nin yerel ürün ve tohumlarý için bir yol haritasý hazýrlanýyor. Ýzmir’in tulum peynirinden Kars’ýn Kavlýca gibi dünyanýn en eski buðday türlerini tespiti için kollar sývanmýþ durumda. Unutulmuþ veya iyi bilinen ama yok olma tehlikesiyle karþý karþýya olan tüm bu yerel gastronomik öðeler için farklý projeler geliþtiriyorlar.

EN CÝDDÝ KONU

Buðday Ambarý

TÜRKÝYE bir sabah Karaman Ermenek’teki madendeki elim kazayla uyandý. Ateþ düþtüðü yeri yakýyor ama acý büyüktü. Mesele haklý olarak sadece bu boyutuyla gündemi doldurdu. Oysa çöken Konya ovasýnýn daha da önemlisi Türkiye’nin kalbi buðday ambarýnýn küçük bir bölümüydü. Doðal doku sebebiyle Anadolu buðdayýnýn kalbi burada atýyor. Madencilik bu dokuya ne kadar zarar verecek? Cevaplanmasý gereken en önemli soru bu. Yapýlacak iyileþtirmeler ve önlemler çok önemli. Dileðim daha nice seneler bu kalbin ait olduðu yerde atmaya devam etmesi...

EN ÝYÝ KONSEPT

Dardenia

UYGUN fiyatlý, tertemiz ve lezzetli. Baþka ne istenir ki? Ýstanbul’un hiçbir yerinde aðzýmýn tadýyla yiyemediðim kalamar tavayý bile orada buldum. Yok ötesi... Dardenia, restoran zincirinde yepyeni olan bu halka için Göktürk Kemerburgaz’ý seçmiþ. Bu restoranýn özelliði açtýklarý ilk sushi konseptli restoran olmasý. Ama bir Ýngiliz geleneði olan fish&cips’in de en iyisini bulabiliyorsunuz. Yani denizden gelen tüm lezzetleri on numara hazýrlýyorlar. Çok güzel bir örnek. Her bölgede olmasý bizler için ne iyi olurdu.