2014’ün ilk ezgileri

Yeni yılın ilk günlerinde birbirinden güzel konserler içimizi ısıtacak. Malumunuz bir yandan kış soğuğu bir yandan siyasi savaş... Ateş altında kaldığımız bir gündeme karşı müzikten iyi kalkan mı olur! Nutukları ve sloganları, silah seslerini ve çığlıkları, bomba patlamalarını ve ağıtları kulaklarımızdan bir süreliğine silecek konserlere ne kadar çok ihtiyacımız var! Müziğin verdiği enerji daha güzel bir dünyanın mümkün olduğuna dair inancımızı tazelemez mi her zaman?

1 Ocak 2014 tarihi itibariyle AB Dönem Başkanlığını devralan Yunanistan bile bu gelişmeyi bir konserle kutluyor. İstanbullular kıskanacak ama ünlü Yunan tenor Mario Frangoulis’i Ankara Devlet Opera ve Balesi işbirliğiyle düzenlendikleri bir konser için davet ettiler. 11 Ocak’ta Ankara Ticaret Odası Congresium’da Yunan şef Lukas Kartynos yönetimindeki ADOB Orkestrası’nın konserinde Frangoulis, soprano Feryal Türkoğlu ve Başkemancı Tayfun Bozok ile birlikte sahneye çıkacak.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın yarın Zorlu Center PerformansSanatları Merkezi’nde vereceği konserin solisti dünyaca ünlü piyano virtüozumuz İdil Biret olacak. Şanslı müzikseverler yeni yılın ilk konserinde Stefano Mazzoleni yönetimindeki İDSO’dan ve Biret’in sihirli parmaklarından Rahmaninov, Kodaly ve Stravinsky dinleyebilecek. İDSO’nun Wagner ve Mahler seslendireceği Antonio Pirolli yönetimindeki 9 Ocak tarihli konserinde ise ödüllü genç soprano Deniz Yetim solist olacak.

Türkiye’deki ilk kurumsal trio olan Arkas Trio da 6 Ocak’ta İstanbul Süreyya Operası’nda bir yeni yıl konseri verecek. Kemanda Tuncay Yılmaz, viyolonselde Gustav Rivinius ve piyanoda Emre Elivar’dan oluşan Arkas Trio Beethoven, Kamran İnce ve Rimsky - Korsakov’un eserlerinden oluşan bir konser verecek. Az bilinen oda müziği eserlerini ortaya çıkarmayı amaç edinen topluluk bu sezon kendisine ithaf edilen besteleri seslendirip ilk kayıtlarını gerçekleştireceği müjdesini de vermişti...

***

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın Nejat Eczacıbaşı Binası’nın satılmamasından en çok Salon müdavimleri memnuniyet duymuştur. Küçük ama sıcak bir mekan olan İKSV Salon birçok farklı türde sanat etkinliğine evsahipliği yapmaya devam ediyor. 10 Ocak’ta Anadolu’nun geleneksel ezgilerine kendi yorumlarını getiren oda müziği topluluğu Rubato’yu dinleyebileceğiz. İlk albümleri “Bir”i geçen Kasım ayında yayınlayan Rubato, Özer Arkun, Fatih Ahıskalı, Göksun Çavdar ve Eralp Görgün’den oluşuyor.

Tek tek saymakla bitmez güzel konserler... Biraz daha ileriye bakalım. 2014’ün ilk ayları için insanın içini kıpır kıpır ettiren dünya müziği konser haberleri de İşsanat’tan geldi: Şubat’ta Estrella Morente, Mart’ta Teresa Salgueiro, Nisan’da Paloma San Basilio! Yoksa onlara üç cemre mi demeliyim? Bu üç şahane kadın solistin sesleri ve yorumları şimdiden gözlerinizin önünde karların erimesini, dalların tomurcuklanmasını ve çiçeklerin açmasını canlandırmıyor mu?

Estrella Morente babası Enrique Morente’nin izinden giderecek Flamenko’nun gırtlaktan ihtirasla kopan ezgilerini yorumluyor. 17 yaşında doldurduğu ilk albümüyle en çok satanlar arasına giren Morente ödüle doymuyor. Biz de ona doyamayacağız!

Sinemaseverlerin belleğinde Wim Wenders’in “Lisbon Story” filminin müziklerini yapmalarıyla yer eden Madredeus grubunun solisti Teresa Salgueiro bu filmin başrol oyuncularından biriydi! Hem de kendisini canlandırarak. O da 17 yaşından beri hiç gözden düşmeyen bir başarıyla Portekiz’in geleneksel fado’larını bazen çağdaş yorumlarla bazen klasik müzikçilerle çalışarak seslendiriyor. İşsanat’ta ilk solo albümü “O Misterio”dan şarkılarını dinleyeceğiz.

İşsanat Nisan’da Yaşamboyu Latin Grammy Ödülü sahibi Paloma San Basilio’yu ağırlayacak. İspanyol müziğinin deneyimli ismi, 40 yıllık kariyerine 36 albüm, Placido Domingo ve Jose Carreras ile düetler yapmaktan başta “Evita” olmak üzere müzikal yıldızlığına dek uzanan birçok başarı sığdırdı.

Klasik yeni yıl konserlerinden baharın müjdecilerine dek uzanan listede daha çooook konser var. Müziğiniz bol olsun!