2015’te ‘güzel þeyler olacak’

2014’ü tapelerle karþýlamýþtýk. Ýllegal yollarla elde edilen tapeler havada uçuþuyor, her gece twitter’da yeni tape bahisleri açýlýyor, paralel troller spekülasyonla el yükseltiyor, çýktý çýkacak þayiasýyla psikolojik harekat yapýlýyordu. “Güzel þeyler olacak” ve “turpun büyüðü torbada” o günlerde en çok iþittiðimiz ‘paralel spotlar’dý. 

Ne günlerdi ama!

2014 uzun bir yýl oldu. Türkiye daha ‘Gezi kalkýþmasý’nýn etkisini üzerinden atamadan -muhtemelen Gezi’de de katkýsý olan- paralel yapýnýn 17-25 Aralýk operasyonunun þokuyla girmiþti yeni yýla. Erdoðan’ýn ve birkaç kurmayýnýn dik durmasý, hýzlý karar vermesi ve hareket etmesi sayesinde yolsuzluk adý altýnda yürütülen hükümeti yýkma teþebbüsü göðüslenebildi. Operasyonun saati 30 Mart seçimlerine ayarlanmýþtý. 30 Mart seçimlerine kadar hükümeti düþürecek, yolsuzluk ithamlarý ile Baþbakan’a kadar uzanacaklardý. Bu kadar hýrpalanmýþ bir partinin 30 Mart seçimlerinde düþtüðü yerden ayaða kalkmasý mümkün olmayacaktý. Düþene bir tekme de muhalefet partileri atacaktý. Fakat ‘paralel inlerinde’ yaptýklarý hesaplar tutmadý. Zaman ayarlý operasyonlarý ellerinde patladý. 

30 Mart seçimleri için “yüzde 30-35 alýr ancak” diyorlardý. Ak Parti yerel seçimlerde o güne kadar aldýðý oy oranýnýn da üstüne çýktý. Sonuç, tüm paralelcilerde ve illegal yollarla elde ettikleri tapeleri servis ettikleri CHP’de soðuk duþ etkisi yarattý.

10 Aðustos ise tuzu biberi oldu. Erdoðan; Gülen Cemaati, CHP, MHP, BBP, SP ve sermayesi, sendikasý ve medyasýyla eski Türkiye’nin bütün renklerinden oluþan ‘Çatý’ya karþý ilk turda yüzde 52 oy olarak Türkiye’nin seçilmiþ ilk Cumhurbaþkaný oldu.

Kendi baþýna ancak bir skeç konusu olabilecek “Ekmek için Ekmeleddin” vaadi deðil de Erdoðan korkutmacasýydý zaten ‘Çatý’nýn kampanya temasý.

***

Ava giderken avlanan paralel yapýnýn TÝB-Yargý-Emniyet arasýnda kurduðu þeytan üçgeni ortaya çýktýkça 17-25 Aralýk operasyonunun yürütücüleri de yargý önüne çýkmaya baþladý. Emniyet ve yargýdaki operasyonel gücünü yitiren paralel yapý bütün enerjisini algý operasyonuna harcar oldu. HSYK’dan sonra Yargýtay’ýn yapýsý da çoðulculaþtýrýldý ve paralel unsurlar iþ yapamaz hale getirildi.

17-25 Aralýk operasyonu sonrasýnda yürütülen soruþturma kapsamýnda yasa dýþý dinleme, evrakta sahtecilik, siyasi casusluk gibi suçlardan dolayý 22 Temmuz’da tutuklanan Terörle Mücadele, Ýstihbarat ve Mali Suçlar Þube Müdürleri Ali Fuat Yýlmazer, Ömer Köse, Yurt Atagün, Erol Demirhan, Kazým Aksoy hakkýnda, “Tahþiyeci” diye içeri týktýklarý maðdurlarýn þikayetleri ile baþlatýlan 14 Aralýk operasyonu kapsamýnda da tutuklama kararý verildi. Muhtemelen peþi sýra gelecek pek çok þikayet ve yeniden görülme talebi iþleme konuldukça yine bu kiþilerin isimlerini duyacaðýz.

***

Ve son olarak HSYK 17-25 Aralýk operasyonunun yargý ayaðýndaki savcýlarla ilgili de görevden el çektirme kararý verdi. Cumhuriyet Savcýlarý Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaþ hakkýndaki þikayet dosyalarý eski 3. Daire Baþkaný Ahmet Hamsici tarafýndan iþleme konulmamýþtý. Savcýlarýn ‘ihracýnýn’ istendiði raporlarý inceleyen 3. Daire soruþturma kararý verdi.

Zaten bildiðimiz hususlardaki bu uzun hatýrlatmayý neden yaptým?

Birkaç gündür Meclis Soruþturma Komisyonunun dört bakan hakkýnda 5 Ocak’ta açýklayacaðý karar konuþuluyor. 17-25 Aralýk soruþturmasýyla ilgili yargý takipsizlik kararý vermiþken, operasyonun Emniyet ayaðýný yürütenler, 17-25 Aralýk operasyonu dahil pek çok konuyla ilgili tutuklu yargýlanýyorken, yargý ayaðýný yürüten savcýlar soruþturma geçirdikleri için açýða alýnmýþken aslýnda bakanlarýn durumunun Meclis Komisyonunda görüþülüyor olmasý da çok akla uygun gözükmüyor. Ayrýca, adýna Yüce Divan demek suretiyle verdiði kararlarýn sorgulanamazlýðý algýsý yaratan Anayasa Mahkemesi’ne intikal edecek bir davada sonucu bugünden tahmin edemeyen var mý? Bu kendi baþýna sýkýntýlý bir durum deðil mi? 

Yolsuzluklara sýfýr tolerans derken yaklaþan seçimler için torbadan çýkartýlacak turp sakýn bu olmasýn?