2015'te sanal alemin en iyileri

2015’de sanal alemde yemek konusunda en baþarýlý isimler kimler oldu? Her sene sonu bu sayfanýn klasiði olan ‘en iyiler’ listesiyle bu yýlý yavaþ yavaþ uðurluyoruz...

Þu týklanma meselesi var ya. Herkesin aklýný baþýndan alýyor. Kim ne kadar týklandý, kimi kaç kiþi takip ediyor sorusu sosyal aðlarda her saniye birilerinin birilerini izleme nedeni. Oysaki her sektörde olduðu gibi sanal alemde de bazen þans, bazen yetenek, bazen da uyanýklýk devreye giriyor. En ektili silahsa yine sosyal medya tanýmlamasýyla “selebriti” yani tanýnmýþ olmak. Kimisinin hýrsý ise anlatýlýr gibi deðil. Sahte takipçiler, satýn almalar daha neler neler. Bu sanal sayfalar, kimi bloger için gerçek bir para kazanma kaynaðý, kimisi içinse sadece bir hobi, web sitelerinde reklam almaktan bile imtina ettikleri en özelleri. Her iki durumda da yaptýðý iþi sevmek ortaya çýkardýklarý fotoðraflarda kendini belli ediyor ve iyi olanlar kazanýyor. En azýndan benim dileðim bu... Sadece iyi, yani nitelikli olanlarýn takip edildiði temiz bir sosyal að. Bu liste için her yýl yüzlerce blog tarýyorum, elbette birçok kriterle hak yemeden en küçük ayrýntýyý gözden kaçýrmadan bu listeyi hazýrlamaya çaba gösteriyorum. Kýsaca bu listedeki isimler gerçekten iyi çalýþýyor, kimsenin hakkýný yemiyor ve varlýklarýyla sanal aleme renk getiriyor.

En iyi el becerisi

@pecetedennotlar

Yenilmeyecek þeylerle tabak süslemeyi hiç mi hiç sevmem. Þeker hamuru da benim için yenilecek bir þey deðil zira onu da sevmem. Hoþ zaten sevsem de yiyemem. Ama kabul etmek gerekir ki, doðum, doðum günü, yeni yaþ partisi gibi ortamlarýn aranýlaný þeker hamurlu pasta ve kurabiyeler. Aslýnda onlarý yapmak ciddi bir el becerisi, heykel yapmak gibi. Çok insan bunu yapýyor ama çok az insan hakkýný veriyor týpký sanatýn tüm dallarý gibi... Bu iþ sanatsal bir uðraþ. Þekillerin ne kadar incelikle yapýldýðý, renk uyumu, yaratýcýlýðý ona bakaný etkileyen faktörler. Ayþem Öztaþ zaten bu iþin ustasý, o bir öðretmen ve bu iþi çok iyi yapýyor. Hazýrladýðý kurabiye ve pastalarýn süslemeleri zarif ve seçkin. Sadece bunlar yok elbette sayfasýnda. Hayat var, derslerinden kareler, yemekler, kýsa videolar var. Sayfasý gerçek, karþýnýzdaki kadýn sanki senelerdir arkadaþýnýz. Ruha iyi gelen bir hesap.

En çalýþkan

@zerrýn_gýverecýpe

Zerrin Günaydýn, Eskiþehir Üniversitesi’nde Yabancý Diller Yüksek Okulu’nda öðretim görevlisi. Bu kadar iþi arasýnda nasýl en çalýþkan katagorisi onun oluyor doðrusu takdir edilesi bir nokta ama imdadýna eþinin yetiþtiðini hemen burada not düþmek gerek. Sayfasýnda birbirinden güzel fotoðraflarýný eþi çekiyor. Basit bir iþ bolümüyle hobi olarak baþlayan tarif yaratma sürecinin zaman ilerledikçe hayatlarýnýn en önemli parçasý haline geldiðini söylüyor. Hesap birbirinden iþtah açýcý ve düzenli olarak yayýnlanan tariflerle dolu.

En maskülen 

@mutfakpsýkopatlarý

Yemek piþirirken býçak kullanma konusunda hep aksilikler yaþayan Melih Susal, sýk sýk parmaðýný kestiðinden sayfasýna bu ismi vermiþ. Þef deðilim fotoðrafçý da diyor ama ortaya çýkardýðý yemekler ve fotoðraflar harika. Yemekleri kolaylaþtýrarak piþirmek, þehrin verdiði yorgunluða bir de mutfaðý eklemek istiyor: “Yemekleri sanki bu blog’un içindeki mutfak tezgahýnda, mutlu ve yalýn halleriyle sizlere piþirip, denetiyorum. Arkadaþlarýnýz geldiði zaman, rahatlýkla masanýn tam orta yerine koyabileceðiniz türden yemekler. Pratik, mümkün olduðunca az malzemeli, fazla lezzetli yemekler. Ýsteðim; Yemekleri  piþirirken biraz da eðlenmek, hepsi bu kadar.” diyor.

En spesifik

@damyskitchen

Bir yumurta kýramazken yemek yapmayý aklýna koyan damyskithcen geçtiðimiz yýl en dikkat çekici blog olarak bu sayfada yerini almýþtý. Ýki yýllýk Le Cordon Bleu eðitiminden sonra zor reçeteleri bile en doðru tarifleriyle blogunda paylaþtýðýný hatýrlatalým. Kremalarýn, çikolatalarýn, dondurmalarýn cazibesinden bolca faydanalýlan bir sayfa.  Zayýflamaya niyetiniz varsa sizi yoldan çýkarýr mý bilmem ama benim gibi þekersiz bir hayat yaþayan biri için dahi izlemesi keyifli. Kýsa bir süre önce sayfanýn maskotu biricik kedisini kaybettiðinden bir süredir sessizlik içinde olsa da takipçileri onu özlemle bekliyor.

En dikkat çekici

@okurlar

Ira Okurlar benim sanal alemdeki en iyi keþfim diyebilirim. Onu bulduðum için çok seviniyorum. Çünkü öyle kendi halinde ki sizlerin onu bulmasý bu alçak gönüllülükle pek de mümkün olmazdý. Yemek sanal dünyasý birbirlerinden esinlenmelerle piþti olabiliyor. Önemli olan dürüst olmak. Hangi kitaptan tarifi aldýn, kimden esinlendin. Ýra Okurlar bu anlamda en ahlaklý hesaplardan biri. Kendisi bu iþi hobi olarak yapýyor ama bir dergim olsa bugün onu iþe alýrým. Tariflerin sunumunda son derece yaratýcý, doðal ve renkleri þahane kullanýyor. Çektiði nefis fotoðraflar da onu izlemeyi son derece keyifli hale getiriyor. Üþenmeyin bir týk atýn zira yüksek izlenme sayýsýný fazlasýyla hak ediyor.

En lezzetli

@sihirliparmaklar

Bursa’da yaþayan Emel Balýkçý, annesinin ona senin sihirli parmaklarýn var ne yapsan lezzetli oluyor dediðini ve bu web sayfasý için onu kýzlarýnýn cesaretlendirdiðini söylüyor. Yemeklerinin lezzetini tatmadým, tatmadan nasýl birinci yaparsýn derseniz fotoðraflara baktýðýnýzda siz de anlayacaksýnýz. Zaten mesele bu duyguyu sanal olarak bile size geçirebilmesinde. Fotoðraflardaki lezzet ekrandan size çarpýyor. Söylediðine göre meslek lisesinde Nevin Halýcý’nýn öðrencisi, profesyonel fotoðrafçý bir babanýn kýzý olmak kendisini geliþtirmesi ve ortaya çýkan sonuçta etkili olmuþ.

En tatlý

@bulutaðacý

Onu parmaklarýndaki karadutlara, dünyadaki en önemli þeymiþ gibi baktýðý bir instagram fotoðrafýnda görmüþtüm. Poz verilmemiþti, gerçekti. Karadut onun için belli ki o an en önemli meseleydi. Müthiþ sevimli bir kadýn Dilek Türkmen. “Ben küçükken her hafta doðum günü kutlayýp pasta isteyen bir insan yavrusuydum. Tek baþýma bir bütün pastayý bitirdiðim olmuþtur.” diyor. Pasta tutkusu küçük yaþtan beri onu takip ediyor. Sayfasýnda da zaten neredeyse sadece pasta yapýp paylaþýyor. Kullandýðý renkler uyumlu, malzemeler gerçek. Þeker hamuru gibi suni tatlýlardan uzak kremalý, çikolatalý ve tatlýnýn en tatlýsý bir hesap.

En cool

@ruhmutfagý

Fazlý Alkan bir endüstri mühendisi. Hayallerinin peþinden giden biri. Uçuþ eðitimi alýyor. Uçuþlarda onu rahatsýz eden  beþ kg’lýk bir aðýrlýktan kurtulmak için ajanda olarak kullandýðý instagram hesabýný açýyor. Amacý bir hafta önce ne yediðini hatýrlamak. Bunu yaparken o farkýnda deðil belki ama öyle müthiþ kurgularla karþýmýza çýkýyor ki bence web’in uluslararasý kullanýcýlarý arasýnda özel bir yeri olmalý. Niçin yemek zorundayýz, bize yememiz için dayatýlanlar aslýnda ne gibi sorulara cevap arayarak “Yiyebilmek adýna savaþtýðýmýz tabaklarýmýzý görüntüsü ve lezzeti için emekle hazýrlýyoruz ama yutaðýmýzdan geçerken hangisinin önemi var? gibi sorulara cevap arýyor. Önemli olan ruhunu doyurabilmek diye de ekliyor. E listemde boþuna en “cool” katagorinde birinci sýrada deðil.

En tarz

@midyeustuwasabi

Sadeliði severim ama bu kadar mý hakký verilir? Tek kelimeyle müthiþ bir hesap midyeüstuwasabi! Gülçin ve Berat çiftinin ortak hazýrladýðý fotoðraflara baktýðýnýzda sizi bambaþka bir dünyaya götüren bu hesap çok saðlam bir fotoðraf arþivine sahip. Onlar sadelik, huzur ve keyifle sardýklarý bir ekran görüntüsünü size yansýtmak konusunda son derece baþarýlý. Kendi tarzlarý var. Kadrajlar, renkler sadeliðin en tepesinde. Videolarla zaman zaman destekledikleri hesaplarý bu hareketli görüntülerle de dinamiklik kazanýyor.