2017 ‘Rüzgâr Gibi Geçti!’

2017 yýlý, bir çok açýdan yoðun, hareketli ve oldukça yüksek bir ekonomik büyüme ile geçti.

Aslýnda Dünya’nýn bir çok ülkesinde ekonomik daralma ve istihdamda düþüþ olmasýna raðmen Türkiye bölgenin önemli bir ekonomik gücü olduðunu gösterdi.

Bu yýl, Türkiye istihdam alanýnda önemli baþarýlara imza attý. Cumhurbaþkanýmýz ve AK Parti Genel Baþkaný sayýn Recep Tayyip Erdoðan’ýn büyük önem verdiði “Milli Ýstihdam Seferberliði” sayesinde istihdam seviyesindeki artýþ son yýllarýn rekor seviyesine ulaþtý.

Özellikle kadýn istihdamýndaki önemli artýþ, ekonomik kalkýnma hedefleri açýsýndan hem destekleyici hem de umut verici oldu. Geleceðin sektörlerine yönelen ekonomimiz, biliþim sektöründe kayda deðer ilerleme gösterdi.

Yatýrýmlara ve istihdama yönelik saðlanan teþvik ve destekler sayesinde 2017 yýlýnýn çalýþma hayatýný güzelliklerle anýyoruz. Bu güzellikler elbette geçmiþ yýllardan gelen çalýþmalarýn, hükümetimizin istihdama verdiði önemin de bir sonucu.

Ýstihdamda sevindirici artýþýn nedenlerinden birisi olan istihdam teþviklerinin 2018 yýlýnda da artarak devam edecek olmasý, 2018 yýlýnýn çok daha iyi büyüme oranlarý getireceðini gösteriyor.

Türkiye, 2007 yýlýna kýyasla 2016 yýlýnda Avrupa Birliði’ne üye ve aday ülkeler arasýnda iþgücüne katýlma oranýný en fazla arttýran ülke olmuþtur.  Yine 2007 yýlýna kýyasla 2016 yýlýnda Avrupa Birliði’ne üye ve aday ülkeler arasýnda istihdam oranýný en fazla arttýran dördüncü ülkedir. 

2017 yýlýnda kayýtlý istihdamda yaþanan 1,5 milyonluk artýþ, Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 oranýnda büyümesine destek saðladýðý gibi “2 milyon istihdam” istihdam hedefine ne derece yaklaþýldýðýný göstermektedir.

2017 yýlý Ocak-Kasým aylarý arasýnda toplam iþe yerleþtirmede yüzde 39,2 oranýnda artýþ görülmüþ, bu oran son yýllara göre rekor sayýlmaktadýr. 2017 yýlý Ocak-Kasým aylarý arasýnda gençlerde iþe yerleþtirmede %70,9 oranýnda; kadýnlarda iþe yerleþtirmede ise yüzde 50,3 artýþ saðlandý.

2017 yýlý Ocak-Kasým aylarý arasýnda iþbaþý eðitim programlarýndan yararlanan sayýsý yüzde 21,3 oranýnda artarken; iþsizlik sigortasý baþvuru %12,4 oranýnda azaldý. Ocak 2017' de yüzde 13 olan iþsizlik oraný, seferberlik kapsamýnda yoðun çalýþma ve teþvikler kapsamýnda Eylül ayýnda 10,8’e düþürüldü.

Türkiye Ýþ Kurumu’nun bu güzel geliþmelere olan katkýsý gözden kaçmamalýdýr. 2017 yýlýnda iþverenler, ÝÞKUR’un en çok iþ arama faaliyetlerinden yararlanmýþlardýr. ÝÞKUR’un, iþverenlerden aldýðý açýk iþ sayýsý bir önceki yýla göre yüzde 5,8 oranýnda artmýþtýr. Bu artýþta, Milli Ýstihdam Seferberliði kapsamýnda ÝÞKUR’un yüz yüze gerçekleþtirdiði bilgilendirme görüþmelerinin etkisi büyüktür.

Özellikle ÝÞKUR yönetiminin ve vefakar personelinin istihdam artýþlarýna büyük katkýsý olduðunu söylemekte de fayda var.

Ýþ arayanlar ve iþverenler en çok iþbaþý eðitim programlarýný tercih etmiþlerdir. Ýstihdama katkýn saðlamak adýna iþbaþý eðitim programlarýndan yararlanma imkanlarýnýn kolaylaþtýrýlmasý, bu geliþmenin en önemli parçasýdýr. Ýþbaþý eðitim programlarý dahil olmak üzere ÝÞKUR’un mesleki eðitim faaliyetlerinden yararlanan kiþi sayýsý yüzde 19 oranýnda artmýþtýr.

Yarýn asgari ücret belli olacak. Asgari ücretle birlikte çalýþma hayatýna iliþkin bir çok önemli parametrede belirlenmiþ olacak. Umuyorum hem çalýþan emekçi kardeþlerimizi hem de iþverenleri ortak bir noktada buluþturacak bir rakam açýklanýr.

2018 yýlýnýn da bu güzellikleri taþýyacaðýna inanýyorum.