Tüm dünya için 2016 çok kötü bir yýl oldu! Böyle bir dönemde ahlaklý yemek yemenin bir çok dengeyi deðiþtirebileceðine inanýyorum. Önümüzdeki senenin yeni yemek trendlerini de bu anlamda okumakta fayda var...
FOOD WASTE FRENZY
Dünya genelinde yetersiz beslenen 795 milyon insan var. Küresel gýda üretiminin üçte biri israf ediliyor. Ýsraf olan bu miktar aç olan 795 milyonun tam 4 katýna tekabül etmekte. Bu açýdan baktýðýmýzda “FoodWeste Frenzy” 2017 yemek trendleri içinde en ahlaklý misyonu üstleniyor. Yiyeceklerin yeniden deðerlendirilmesini amaçlayan bu akým özellikle büyük çaplý restoranlar ve oteller için önemli bir misyon oluþturabilir. Y jenerasyonu ile ortaya çýkan bu yeni akým; çöpe gidecek besinlerin kullanýlmayan kýsýmlarýnýn yeniden deðerlendirmesini amaçlýyor. Belki bu akýmla çok deðerli olduðunu düþündüðüm enginar saplarý gibi çöpe giden sebzelerin þifalý bölümleri de deðerlendirilir. Bu akýmý tabakta býraktýðýmýz atýklarla karýþtýrmayalým. Ki o da çok çok önemli. AmaFoodWeste Frenzy baþka bir konuya parmak basmakta. Bu akým, hasat edilirken, satýlýrken, dilimlenirken zayi olan malzemelerin deðerlenmesi anlamýna geliyor. Ýlk üretimden, evlerdeki tüketimine kadar, tedarik zinciri boyunca yiyeceklerin önemli bir bölümü boþa gidiyor. Durumun vahametini kýsaca anlatmak gerekirse;ürünler perakende aþamasýna gelene kadar tarlada, nakliyede, sebze halleri, pazarlar ve marketlerde dünya genelinde tam 1,3 milyar ton zayiata uðramakta. Bu akým gýda konusunda çok þeyi deðiþtirebilecek bir aklý hedefliyor.
BÝTKÝ KASAPLARI
Geçtiðimiz yýl hýzlý bir çýkýþ yapan bitki kasaplarý (Plant Butchery)bu yýl da trend olacak. Müþterilerine et yerine; nohut, mýsýr, baklagil ve mantar gibi gýdalardan elde edilen ve týpký et gibi kesilerek satýþa sunan ürünleri satacaklar. Ülkemizde bu rüzgar ne kadar etkili olur bilemem ancak bitki bazlý yiyeceklerin de et gibi ayný faydayý ve lezzeti saðlayabileceðini savunan bu trend, et yemek konusunu yok etmeyi deðil, tüketimini azaltmayý hedefliyor. Son yýllarda daha çok et için iþin içine hormonlu hayvan üretiminin bolca desteklendi. Belki bu akým hayvan üretim ve kesim þartlarýnýn enine boyuna konuþulmasýný tekrar gündeme getiririr. Bitki kasaplarý þu anda 13 ülkede 2600 satýþ noktasýna eriþmiþ durumda. Türkiye’ye bitki kasap dükkanlarý açýlýr mý emin deðilim. Ama en azýndan vegan pastýrmasý, mantar sosisi gibi yeni terimlerin hayatýmýza gireceði bir yýl olacak.
DOÞA TARZI YEMEK
Bir besleme þekli olan Doþa (Dosha Dininng), eski Hint geleneklerinden biri. Hindistan’ýn güney bölümünde hala kullanýlan antik bir beslenme þekli olan ‘Ayurveda’ çýkýþlý bu beslenme stili, sinir ve beslenme sistemini dengeleme düþüncesinden ortaya çýkýyor. Doþa ekolünde kalori hesaplamak yok. Doþa, fiziksel, duygusal ve zihinsel özelliklerin dengede olmasý gerekliliðine dayanýyor ve Vata, Pittave Kapha isimleriyle temsil ediliyor. Vata Yaratýcýlýk ve maneviyat için yüksek kapasiteye sahip olma eðilimindeki kiþileri temsil ediyor. Kuru cilt, kuru saç, kabýzlýk hissediyorsanýz yani Vata’sý yüksek biriyseniz bol avocado, kuruyemiþ, çorba tüketmeli, kimyon, kiþniþ, zerdeçal ve zencefil gibi baharatlara biraz ara vermelisiniz. Doþa’ya göre Pitta insanlarý çok çalýþkan ve doðuþtan lider oluyor. Pitta fazla olduðundaysa vücutta iltihaplanma, deride kýzarýklýk ve öfke kontrol sorunu olabiliyor. Bu gibi insanlarýn öðünlerini atlamamasý, Hindistan cevizi sütü, muz, karpuz, limon, salatalýk tüketmesi tavsiye ediliyor. Kapha ise uykuya fazla eðilimli kiþileri temsil ediyor. Kapha çoðaldýðýnda, vücutta kilo artýþý, selülit, eklemler veya burun týkanýklýðý, su tutma, þiþkinlik, depresyon ve genel uyuþukluk hissediliyor.
GÖÇMEN YEMEKLERÝ
Evlerini isteyerek veya mecburen terk edenler... Göçmen sorunu tüm dünyanýn en büyük sorunlarýndan biri. Geçtiðimiz yýl ev sahibi ülkeler göçmen, mülteci ve sýðýnmacý nüfusa yardým etmekle ilgili zorluklar yaþadý.Tüm bu sorunlar devam ederken yemek yine paylaþýlan ve bütünleþtiren bir unsur oldu. Bu insanlar kendi baharatlarýný ve piþirme tekniklerini yeni gittikleri coðrafyalara taþýdý. Bazýlarý yeni gittikleri bölgelerin gýdalarýyla bu malzemeleri ve tekniklerini harmanladý. Bu yýl göçmen yemekleri bazý dernekler ve kuruluþlarýn öncülüðünde orjinal ve yeni halleriyle kayýt altýna alarak böylelikle belki de bir tarih yazacaklar.