2018’ÝN EN ÝYÝ PROJELERÝ!

2018’i geride býrakýrken her yýl olduðu gibi geçtiðimiz  365 gün içinde de gastronomi alanýnda büyük-küçük fayda saðlayacak birçok iþ yapýldý. Peki bunlar neler? Ýþte listemiz…

Dünya için el ele: SORUMLULUK

SIFIR ATIK PROJESÝ 

Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan yapýlan proje Sayýn Emine Erdoðan Hanýmefendi’nin himayelerinde hayata geçiriliyor. Sýfýr Atýk Projesi’nde bir yýl geride kaldý. Projenin hayata geçirildiði yaklaþýk bir yýllýk dönemde; 2,2 milyon ton ambalaj atýðý, 58.000 ton atýk elektrikli ve elektronik eþya, 38.000 ton bitkisel ve 80.000 ton madeni atýk yað, 184.000 ton ömrünü tamamlamýþ lastik kaynaðýnda ayrý toplanarak geri kazanýldý. Hedef, Sýfýr Atýk Yönetmeliði ile bu uygulamayý bütün ülkeye yaymak. 

Dünya sadece insanlara ait deðil: PAYLAÞMALIYIZ

TBMM kalan yiyecekleri hayvan barýnaklarýna gönderiyor. Proje 2012’de baþladý. TBMM Genel Sekreterliðince, kampüs içinde yer alan lokantalarda kalan yemekler hayvan barýnaklarýna gönderilmekte. Böylelikle hem israf önleniyor hem de aç hayvanlar doyuyor ve en önemlisi TBMM’si önemli bir misyon üstlenerek restoran ve lokantalara örnek teþkil ediyor. Bu projenin devamlýlýðý çok önemli. Altý yýldýr süre gelen projeye önümüzdeki yýllar umarým bir çok restoran ve lokanta dahil olur. 

En büyük algý hatasý: HURMA 

Þeker baðýmlýsý bir nesiliz. Þu damarlardaki þeker tutkusu var ya… Ýþte o tutku bizlere tatlýlarýn üzerini bir türlü çizdirmiyor. Yerine hep bir þeyleri koyma hedefimiz var. Ýþte tam bu dönemde hurma sahneye çýktý. Yapýsý ve lezzeti itibariyle þekere çok iyi alternatifti. Hatta yapýsý o kadar kavrayýcýydý ki, oluþturduðunuz tariflerde glutene bile ihtiyaç hissettirmiyordu. Ama kuru hurma maalesef kan þekerini zýplatmada en az rafine þeker kadar yetenekli. Uzmanlar uyarsa da cafelerde saðlýklý algýsýyla keklere, kurabiyelere ekleniyor. Kýsaca hurmanýn çeþidi çok ve içinde masumu yok hatta rafine þeker kadar tehlikeli GI deðerine sahip olanlarý bile var. 

En yeni ve önemli ürün: DOÐAÇLAMA  

Bazýlarýmýz bakliyatlarýn besin gücünü tam olarak alabilmemiz için ezber bozmak gerektiðinin farkýnda. Bakliyatlarý kuru tüketmek biliyorsunuz ki mümkün deðil. Alýþtýðýmýz haþlayarak piþirme yöntemi ise kabuðundaki fitin asit sebebiyle vücudumuza zarar verebiliyor. Türkiye’de bakliyat filizlendirmek yeni bir akým. Filizlenmiþ bakliyatý kurutup un haline getirmek ise daha da yeni bir durum. Doðaçlama markasýnýn sahibi genç iþ kadýný Gökçe Gündüz, iyi ve doðru beslenmek için çýktýðý yolda önce bakliyatlarý filizlendirdi, sonra da onlarý un haline getirmeyi hayal etti. Elbette geleneksel mutfaða giriþ yapabilmesi için önce filizlenmiþ bakliyatlarýn anlaþýlmasý gerekiyor. Umarým kýsa zamanda anlaþýlýr çünkü filizlenmiþ bakliyatlar besin deðeri açýsýndan muazzam bir kapasiteye sahip.

Geleceðin umudu: GENÇLÝK SAÐLIKLI YAÞAM ve SPOR ÞENLÝÐÝ PROJESÝ 

Þiþli Mecidiyeköy Anadolu Lisesi biyoloji öðretmeni Ýlknur Eroðlu’nun kiþisel olarak baþlattýðý bu projenin baþlama nedeni öðrencilerinde keþfettiði dikkat eksikliði ve stres. Yaptýðý araþtýrmalardan bu durumun en önemli nedeninin yetersiz ve yanlýþ gýda alýmý olduðunu keþfetmiþ. Bunun üzerine büyük çaba göstererek projeyi ortaya çýkarmýþ. Þu an Bakanlýðýn desteði ile projeyi baþlatmýþ durumda. Ekibi projeye gönüllü öðrenciler. Amaç ne yediðini bilen, empati kurabilen bir neslin geliþmesine katký saðlamak. 

Yýldýz þef: EBRU BAYBARA

2018’de müthiþ projelere imza attý. Yaptýðý projelerle kadýn çiftçileri destekledi, Suriyeli mültecileri entegrasyonu için projeler üretti. 2017 yýlýnda Basque Culinary World Prize yarýþmasýnda dünyanýn ilk on þefi arasýna girdi. Tohum, Toprak, Kuraklýk Sorunu, Mülteci Entegrasyonu gibi konular ile ilgili yurtdýþýndan önemli toplantýlara konuþmacý olarak katýlýyor.Mezopotamya’nýn en eski buðdayý. Sorgül cinsi buðdayý, mültecileri de dahil ettiði projeyle tohumluk üretti. Gübre kullanmadan, sulama yapmadan ortalama bir dönümde 200 kg civarýnda ürün aldýlar. Kýsaca bu bu ebru Baybara’nýn yýlýydý. 

En gözde malzemesi: AVOKADO 

Uzun süredir Alanya ve civarýnda yetiþtirilen avokado artýk Türkiye’de bolca bulunmakta. Her geçen yýl daha da artarak mutfaklarda kullanýlmaya devam ediyor. Sosyal medya hesabýmdan 2018’de en önemli malzeme sizce neydi soruma genel olarak avokado cevabý geldi. Hem evlerde hem de restoranlarda olmazsa olmaz malzeme avokado 2018’de damgasýný yine vurdu. 

En yaygýn akým: GLÜTENSÝZ BESLENME 

Çölyak ve glüten alerjisi olmayanlar bile glütensiz beslenmeye odaklandý bu yýl. Ýþin iyi tarafý böylelikle glütensiz un çeþitleri çok yaygýnlaþtý, arttý. Kötü tarafý ise yapýlan araþtýrmalarda lütfen alerjisi yokken glütensiz beslenmenin saðlýk sorunlarýna neden olduðunun kanýtlanmasý. Belki 2019 glüteni anlama yýlý olur? 

2018 trendi: KEÇÝ BOYNUZU UNU 

Hem un olarak kullanýlabiliyor hem de þeker ihtiyacýný asgariye indiriyor. Üstelik memleketimin hemen her bölgesinde bolca bulunuyor ve maliyetli de deðil kýsaca Türkiye onu sevdi. Bu yýl çok çeþitli unlarla tanýþtýk ama içlerinde en kabul gören ve en dikkat çeken kuþkusuz keçiboynuzu unu oldu.