Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, ayný zamanda “parti genel baþkaný” olarak Ak Parti'yi 2019 sýnavýna hazýrlama hamleleri devam ediyor. Partililerle buluþuyor ve onlarý ateþlemeye çalýþýyor.
Bu arada oluþtuðunu seslendirdiði “Metal yorgunluðu”nu aþmak için parti teþkilatlarýný yenilemek üzere il il görüþmeler, deðerlendirmeler yapýyor.
En son Ýstanbul teþkilatýna konuþtu. Ýstanbul'da referandumda alýnan sonucu problemli gördüðü açýk. Problemli çünkü “Hayýr” üstte çýktý. Ankara'nýn da “Hayýr”la sonuçlandýðý bilindiðine göre problemin Ýstanbul'la sýnýrlý olmadýðýný deðerlendirdiðini de peþinen var sayabiliriz. Yerel yönetimler seçiminde Ak Parti'nin önüne bir “Büyük þehirler” problemi çýkacaðý muhakkak ki, muhtemelen içi ister fiziki yorgunluk olarak, ister ahlak - kiþilik - gönül yorgunluðu olarak doldurulsun, “metal yorgunluðu”nun en çok belediyeler planýnda var olduðu da toplumun yaygýn kanaati.
Parti kadrolarýnda önemli deðiþiklikler olacak.
Muhtemelen yerel yönetim adaylýklarý için “yýpranmamýþ” isimler aranacak.
Ama neresinden bakarsak bakalým iþin öyle çok kolay olduðunu söylemek mümkün deðil.
Þundan dolayý ki, Ak Parti 15 yýldýr iktidarda, 2019'a doðru bu, 17 yýlý bulmuþ olacak, gerek parti gerek hükümet kadrolarý olarak tanýnmayan sima neredeyse yok. Mesela Hükümette deðiþiklik yapýldý, “Yeni” denecek isim var mý, Parti üst yönetiminde deðiþiklik yapýldý, “Yeni” diye iþaret edilecek hani þöyle heyecan verici bir isim mevcut mu?
Kolay deðil “yenilenmek.”
Bir husus var, halen bile Ak Parti'nin alternatifi görünmüyor. Tayyip Erdoðan için ilk turda yüzde 50 artý 1 zor ise de, henüz karþýsýna çýkacak bir Cumhurbaþkaný adayý bile mevcut deðil.
Ýnsanlar bunu görüyor, ama eleþtirileri de var. Belki yapýlmasý gereken, destekleyen - karþý çýkan tüm toplum kesimlerinin eleþtirilerini derlemek ve önümüzdeki iki yýlda, hem kadrolar hem icraat planýnda onlarýn giderildiðine dair bir güven oluþturmak.
Belki de kimilerimizin Ak Parti adýna “kuruluþ hassasiyetleri”ni yeniden hatýrlama gereðine iþaret etmeleri bu yüzden. Benim “erdemliler hareketi” diye yola çýkýþa iþaret etmemin sebebi de bu. Bunun kuþkusuz kiþilerle ilgili bir boyutu var, ama daha önemlisi “Erdem”in kalýcý bir davranýþ - dil - politika - yönetme tarzý olmasýnda, yani “erdemsizliðe” ilkesel olarak, refleksif olarak karþý çýkýldýðýný göstermekte.
Uzunca bir zamandýr “Kibir”den yakýnýyor Ak Parti'nin liderliði... Bir ara ben yolsuzluk suçlamalarý sebebiyle “Ahlaki üstünlüðün kaybedildiði”ni yazmýþtým. Evet, ahlaki üstünlüðün her halükarda korunmasý lazým... “Biz en ahlaklýyýz” gibi ahlaki derecelendirmede bir yere sahip çýkmak yerine “Biz ahlaklýyýz, bunu politikanýn olmazsa olmazý görüyoruz” diyebilmek lazým.
Bunun üstünde geniþçe durabiliriz, ama burada 2019'a giderken en büyük yoðunlaþmanýn Cumhurbaþkaný Erdoðan üzerinde olacaðýný ifade etmek istiyorum. Ýþin tabiatý da böyle, Tayyip Bey'in iþ tutma tarzý da böyle, muhalefetin tepkileri odaklaþtýrma stratejisinin onun üzerinde olacaðýný tahmin de zor deðil.
Erdoðan taraftarlýðý – Erdoðan karþýtlýðý.
Baþka faktörler de olsa bile ana eksen böyle þekillenecek.
Hele Cumhurbaþkanlýðý seçiminde bu çok daha keskin bir eksen haline gelecek.
O zaman “Cumhurbaþkaný” ve “Ak Parti Genel Baþkaný” sýfatlarýyla toplum önüne çýkacak olan “Tayyip Erdoðan profili” iletiþimpolitikalarý, sosyolojik, psikolojik boyutlar bakýmýndan deðerlendirmeye tabi tutulmalý.
Belki bunu yaparken bile, Ak Parti ile yola çýkarkenki deðerlendirmeler dikkate alýnabilir. Þu an rakipsiz bir iktidar konumu söz konusu, o zaman, kendini topluma sunan ve kabul görmek isteyen bir siyasi hareketin öncü kadrolarý hüviyeti söz konusu. O zaman kendinizi arz ediyorsunuz, bugün hükmediyorsunuz. Ýktidar olan güç kullanýr. Bu kaçýnýlmaz. Güçlü iken hakkaniyetli olabilmek...
Bu kolay deðil. “Maðrur olma Padiþahým, senden büyük Allah var” hatýrlatmasý böyle bir iç disiplin oluþturma hassasiyetidir. Bence üzerinde yeniden çalýþýlmalý.