Son anketler, AK Parti ve MHP’nin yükseliþte olduðunu gösteriyor.
15 Temmuz hain darbe giriþimine karþý duruþ ve 16 Nisan 2017’deki referandum sonuçlarý, iki blok oluþtuðunun resmidir.
AK Parti-MHP bloðu. CHP-HDP bloðu...
Afrin harekâtý, bu bloklarý tahkim etti. AK Parti-MHP, harekâta tam destek veriyor.
HDP isyan ediyor. TSK etkisiz hale getirilen teröristlerle ilgili rakamlar verirken HDP, Mehmetçiðin karþýsýndaki hainlere “gerilla” diyor. CHP de kafa karýþtýrmak, harekâtý itibarsýzlaþtýrmak için algý operasyonlarý yapýyor. “Afrin’in içine girilmesin” diyerek harekâtý durdurmaya, “zafer ordunundur, iktidarýn deðil...” diyerek fitne çýkarmaya çalýþýyor.
2019’a doðru bu bloklardan biri yükseliyor, diðeri ise çöküþ yaþýyor.
Bunun için anketlere bakmaya gerek de yok aslýnda.
AK Parti-MHP bloðu kenetleniyor, parti tabanlarýnda muhabbet haleleri oluþuyor. CHP tabanýnda ise ciddi kýrýlmalarýn yanýnda Kýlýçdaroðlu-Ýnce üzerinden parti içi çekiþme devam ediyor. Önümüzdeki ay bir kurultay daha yapacaklar, seyrediniz gümbürtüyü... Ayrýca HDP ile olan yakýnlýk, CHP tabanýnda ciddi endiþeler, tereddütler doðuruyor.
Bir blokta dayanýþma, umut, heyecan var. Diðer blokta daðýlma, moral bozukluðu ve karamsarlýk...
Önceki gün Cumhurbaþkaný ve AK Parti Genel Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli uyum yasalarý ve seçim ittifaký için görüþtüler.
Anayasa Komisyonu Baþkaný Mustafa Þentop, görüþmeye iliþkin, "Tam bir mutabakatla bütün hususlar netliðe kavuþturuldu. 26 maddelik kanun teklifini, AK Parti ve MHP'nin ortak imzasýyla 21 Þubat Çarþamba günü TBMM Baþkanlýðýna sunacaðýz" dedi.
Ýttifak, dayanýþma, birlikte hareket etme somut adýmlarla ilerliyor.
Siyasetteki yapýlanma ile ilgili þimdi bir faktör daha devrede. ABD Dýþiþleri Bakaný Rex Tillerson’ýn Türkiye ziyareti normalleþme bahsini gündeme getirdi. Acaba Türk-ABD iliþkilerinde normalleþme olursa siyasî bloklar bundan nasýl etkilenecek?
Bu soru ayrýca þundan önemli. Kuzey Irak’ta Barzani baðýmsýzlýk ilan etmeye kalktý. ABD/Batý Barzani’yi sattý. Bu HDP için ciddi bir travma sebebi. Þu anda en korktuklarý þey ABD’nin PKK/PYD’yi de satma ihtimali.
Türkiye, yönetim bakýmýndan önünü net olarak Kasým 2019’daki Cumhurbaþkanlýðý seçiminden sonra görecek.
2019’a doðru iç siyaseti temelde AK Parti-MHP bloðu etkileyecek.
Daha þimdiden bu blok yükseliþte. Anketlerden önemlisi, þu anda toplumu etkileyen rüzgâr.
15 Temmuz darbe teþebbüsünü önleyen milli diriliþ, AK Parti ve MHP’ye olan baðlýlýðý, güveni artýrdý. Zira iki parti de samimi bir destekle 15 Temmuz’daki milli ruhun þahlanýþýna sahip çýktý. Siyasette “yerli ve milli” bir umut bloðu oluþtu.
Bu dayanýþma þimdi seçim ittifaký ile perçinleniyor.
CHP ve HDP ise 15 Temmuz’u itibarsýzlaþtýrmanýn, FETÖ’nün iddialarý doðrultusunda kafa karýþtýrmanýn yoluna girdiler. HDP zaten sapmýþtý, CHP de millet yolundan saptý.
Bilhassa Kýlýçdaroðlu’nun 15 Temmuz’daki milli direniþi yok sayarak “hükümetin kontrollü darbesi”, “tiyatro” ýsrarý, CHP için tam bir siyasî intihar giriþimidir. CHP seçmeninde mevcut yönetime karþý ciddi kýrýlmalar, tereddüt ve kuþkular boþuna doðmamýþtýr.
Ýkinci olarak siyasi yapý, Afrin harekâtýndan etkilenecektir.
Týpký 15 Temmuz için olduðu gibi Afrin harekâtý için de iki blok oluþtu.
AK Parti-MHP bloðu harekâtýn tam destekçisidir.
HDP, PKK’nýn beþinci kolu olarak teröristlerin yanýndadýr. Dediðim gibi HDP kongresinde Afrin’deki YPG’liler “gerilla” olarak selamlanmýþtýr.
Kýlýçdaroðlu da Afrin harekâtýna, Cumhuriyeti kuran partiden beklenen desteði vermemektedir.
15 Temmuz milli direniþine ve Afrin harekâtýna sahip çýkmak hem AK Parti’ye, hem de MHP’ye olan desteði yükseltmiþtir.
HDP, PKK’nýn beli kýrýldýkça erimeye mahkûmdur.
CHP, yüzde 25 bandýnýn da altýna inmiþtir.
Artýk siyasetin gündemini, AK Parti-MHP ittifakýndaki somut adýmlar belirleyecektir.