Son araþtýrmalar gösteriyor ki genç yaþta alýnan kilolar yaþam süresini azaltýyor. Uzun ve saðlýklý bir ömür için ideal kiloyu sabit tutmak gerek. Peki ideal kiloyu belirleyip korumak nasýl mümkün? Bilim adamlarý bu sorunun yanýtýný buldu.
Kilonuz, bel çevre ölçünüz ve 20’li yaþlarýnýzda aldýðýnýz kilolar ileride oluþabilecek bazý hastalýklarýn riskini arttýrdýðý gibi yaþam sürenizi de kýsaltýr. Eðer kiloluysanýz, bel çevre ölçünüz oldukça yüksek ise ve bu kilolarýn çoðunu 20’li yaþlarýnýzda aldýysanýz, diyabet, kalp hastasý, kolon kanseri, böbrek kanseri, göðüs kanseri, katarakt, astým ve erken olum riskiniz artmýþ demektir. Son araþtýrmalar bel çevresi yaðlanmasý olan kiþilerin yaþam sürelerinin de kýsaldýðýný gösteriyor.
Þiþmanlýðýn matematiði
Beden kitle indeksi kilonuzun, boyunuzun karesine bölünmesiyle bulunur ve saðlýklý bir kiloda olup olmadýðýnýzý gösterir. Beden kitle indeksiniz, 30 ve üzerindeyse yukarýda bahsettiðim riskleri taþýyorsunuz demektir. 25 ila 30 arasýnda beden kitle indeksine sahip olanlar, kilolu sayýlýrlar ve yine bu riskler yüksektir. Beden kitle indeksi 25’den düþük olan kiþiler saðlýklý kilodadýr ve bu riskleri genellikle taþýmazlar.
Göbek neyin habercisi
Karýn ve göðüs bölgesinde yaðlanma, kalça ve bacaklarda oluþan yaðlanmadan daha tehlikelidir. Abdominal yaðlanma, insülin direncinin oluþumunda, kalp hastalýklarýna, kanser ve diyabete öncülük eder. Kadýnda bel çevre ölçüsü 89, erkekte 101 santimetrenin üzerindeyse hemen kilo vermesini öneriyorum.
Yeterli uykunun önemi
Günlük 7 saatin altýna uyumak þiþmanlýk için bir risk. Özetle, uzun yaþamak için saðlýklý beslenmek, göbeði eritmek, düzenli uyumak ve fiziksel aktivite yapmak lazým.