27 Mayıs Gölgesinde, “Kimlik Krizi ve Kültürel Değişim” Sempozyumu..!

27 Mayıs 1960 Darbesinin 54.seneyi devriyesini idrak ettiğimiz bu günlerde, hukuk ve siyaset dışı müdahalelerle sağlanan vesayetçi yönetimlerin ülkeleri ve milletleri ne tür sıkıntılara duçar kıldığını en iyi bilen, yaşayan bir toplumuz..!

2010 yılı Ocağında talihsiz bir şekilde yanan Galatasaray Üniversitesi olarak kullanılan Feriye SarayındaPadişah Abdülaziz’in bir askeri darbe neticesi bilekleri kesilmek suretiyle intihar süsü verilerek katledilmesiyle başlayan etkilidarbe girişimleri, Cumhuriyetin ilanından sonra da sık sık yaşanmış medeniyet mirası ülkemizin ve milletimizin terakkisi geri dönüşü zor bir hale sokulmuş ve engellenmişti..!

27 Mayıs darbesiyle, halkın  teveccühünü kazanmışBaşbakanlık görevini sürdürenAdnan Menderes’in 10 yıllık iktidar sürecinde ciddi maddi ve manevi kalkınmalar sağlayan milli yönetimine son verilmişti..!

Meşru yolarla iktidara gelip hizmet etmeye çalışan Başbakan Menderes ve arkadaşları, “sanığın idamına, şahitlerin bilahare dinlenmesine” anlayışıyla, millete hizmet etme bedelini darağacında canlarını vererek ödemek durumunda kaldılar..!

Siyasi tarihimiz boyunca yaklaşık her 10 yılda bir yaşadığımız dış destekli darbelerle milletimiz ve ülkemiz çok fakirleştirilmişti. Tarih boyunca iki dudağımızın arasından çıkacak kelimelere dikkat etmek mecburiyetinde olanbatılı ülkeler, sanayi ve teknolojik alanda hızlı ilerlemeler kaydederekuzay çalışmaları yapmaya başladığı 1960 yıllarda, onurlu ve saf Anadolu çocukları Avrupalının domuz ahırlarında temizlikçilik yapmak ve en ağır işlerde çalıştırılmak üzere  iş ve işçi bulma kurumlarının kapılarında kuyruklar oluşturmaya başlamıştı..!

Anadolu’nun yiğit çocukları baştaAvrupa olmak üzere dünyayasavruldular. Yıllar ilerledikçe çoluk çocukçektikleri maddi sıkıntılar yanında hemkimlik hem de kültürelkayıplarla baş etmek mecburiyetinde kaldılar…

Avrupa’nın göbeğinde ailelerini, kimliklerini ve medeniyet mirasımaksatlarını koruyarak yeni nesillere aktarmanın derdi ile çeşitli cemiyetler ve sivil toplum kuruluşları oluşturdular.

Yurt dışında ikballerini kazanmak durumunda kalan ve bu süreçte Avrupa’nın gelişmesi karşısında ülkelerindeki geri kalmışlığın sıkıntılarını da yakından hisseden Anadolu çocukları,sadece Avrupa’da tutunmayı değil aynı zamanda geri bırakılmışTürkiye’deki gelişmeleri de yakından takip ediyorlar ve ıstırabını çekiyorlardı…

Bu bağlamda oluşturdukları kuruluşlarla Türkiye’deki sosyal ve siyasi gelişmelere de fiilen etki etmeye başladılar..! Hemen her alanda ülkelerine destek olmaya gayret ettiler ve bir çok alanda katkılar sundular...

İnsanüstü bir gayretle işlerini, eşlerini ve çocuklarını ihmal ederekhemen her seçimde binlerce kilometre ötelerden gelerek ülkenin en ücra köşelerine kadar dağılmak suretiyle yeniden Büyük Türkiye’nin inşası için canları, malları ve zamanlarını feda etmek suretiyle destek verdiler…

Türkiye’nin son yıllarda hızla gelişmesinin ardında, o yurt dışındakigurbetçi Anadolu çocuklarının duaları ve can siperanegayretleri çok hayatidir, asla unutulamaz..!

O gurbet şartlarında oluşan birikim ve Büyük Türkiye hayali, beraberinde büyük bir tecrübe ve vizyon oluşturdu..!

Bitmek tükenmek bilmeyen vuslat heyecanı ile  VUSALAT PLATFORMU doğdu, ülkede ulaşılan hayaller heyecanlarından hiçbir şey kaybettirmedi, aksine gelinen nokta itibari ile sorumlulukları arttı, hizmet çıtasını yükselttiler..

Ülkenin maddi manevi kalkınmasına nasıl katkıda bulunuruz derdi ile devam eden arayışlarla,ülkenin önde gelen münevverlerinin katılımıyla periyodik zamanlardafikir alınıp verilen çarşılarkurdular.!

Medeniyet yadigârı varlığımıza kast etmiş, insanımızı kimliksizleştiren darbelerin en fecisi 27 Mayıs demokrasi katliamınınacılarla hatırlanacağı önümüzdeki günlerde, VUSLAT PLATFORMU7.sini düzenleyeceğiSEMPOZYUM ’da bu yıl, “Kimlik Krizi ve Kültürel Değişim”başlığı altında ülkemizin önde gelen tanınmış bir çok akademisyen, gazeteci-yazar, iş adamı, üst düzeybürokrat ve siyasetçisinin katılımıyla,28-29-30 Mayıs tarihlerindeBolu/Abant’ta 3 gün sürecek bir çalışma kampı gerçekleştirilecek..!

VUSLAT PLATFORMU’nun bu çalışması, 100 yıllık istiklal mücadelemizi başarı ile taçlandırdığımız şu son yıllarda önemli bir motivasyon kaynağımız olacak ve eskimez kimliğimizigüncelleyerek yeniden tesis edilmesindefikir dünyamıza yeni ufuklar açacağına yürekten inanıyoruz..!

Kimlik Krizi ve Kültürel Değişim” konuluSempozyum sonuç bildirisi ve yapılan sunumların kitaplaştırılmış halini büyük bir merakla bekleyeceğiz..!

Kolay gelsin..!

Twitter; @ahmethamdicamli