27 Mayýs'tan önce 28 Þubat

Türkiye Büyük Millet Meclisi Baþkaný Mustafa Þentop, 27 Mayýs 1960 darbe döneminde ‘Yüksek Adalet Divaný’nýn verdiði kararlarýn hükümsüz sayýlmasý için yasa teklifi hazýrlamýþ. Meclise sunduðu 2 maddelik yasa teklifinde, ‘Yüksek Adalet Divaný’nýn kullandýðý yetkilerin hukukî dayanaðýný oluþturan ve hâlen yürürlükte bulunan kanun hükümlerinin geçmiþe dönük olarak yürürlükten kaldýrýlmasý ve hükümsüz hâle gelen kararlardan kaynaklanan zararlarýn tazmini yer alýyor.

Sayýn Þentop yasa teklifinin gerekçesinde þunlarý yazmýþ: “Yassýada yargýlamalarý ve akabinde gerçekleþen idamlar, neden olduklarý bireysel maðduriyetlerin yaný sýra toplumsal ve siyasi hafýzamýzda tamiri çok zor yaralar açmýþtýr. Söz konusu yargýlamalarýn sebep olduðu maðduriyetlerin ve açtýðý toplumsal yaralarýn mümkün olduðu ölçüde giderilmesi, demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde yasama organýna düþen baþlýca ödevlerinden biri olarak telakki edilmelidir. (…) Bununla birlikte milletten aldýðý bir yetki bulunmaksýzýn yargý erkini kullanan Yüksek Adalet Divaný’nýn verdiði, doðal hâkim ilkesi baþta olmak üzere evrensel hukuk prensiplerine ve o tarihte yürürlükte bulunan Anayasa hükümlerine açýkça aykýrýlýk teþkil eden kararlar ne yazýk ki hâlen hukuk sistemimizde varlýklarýný ve bazý etkilerini sürdürmektedirler. Þeklen yargý kararý niteliði taþýmakla birlikte esasen millet iradesini kaba kuvvetle gasp eden gücün siyasi arzularýnýn maskesi niteliðinde olan bu kararlarýn hukuk âlemimizden silinmesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelini oluþturan millî egemenlik, demokrasi, insan haklarý ve hukukun üstünlüðü ilkelerinin gereði olarak tezahür etmekte ve ülkemiz hukuk tarihinin karanlýk bir lekeden arýndýrýlmasý adýna zorunluluk arz etmektedir."

28 Þubat cuntasýnýn tâlimatýyla verilen mahkeme kararlarýnýn iptali üzerine sürekli yazan ve bu mevzuyu gündemde tutmaya çalýþan biri olarak Sayýn Mustafa Þentop’un 27 Mayýs mahkeme kararlarýnýn iptaline yönelik hazýrladýðý yasa teklifi benim için umut ýþýðý oldu. Ýnþaallah Sayýn Þentop’un yasa teklifi TBMM’de kabul edilir de sýra 28 Þubat’a gelir; gelmeli!

Evet gelmeli, çünkü; Ak Parti, 28 Þubat darbesine karþý “sessiz devrim” yaparak iktidara getirdiði, 15 Temmuz iþgal teþebbüsüne canýyla kanýyla direnip devleti tekrar kendisine veren Müslüman Anadolu halkýna vefa borcunu ancak böyle ödeyebilir.

Gerek TBMM’de 2012’de kurulan “Darbe ve Muhtýralarý Araþtýrma Komisyonu”nun hazýrladýðý ve meclisteki tüm partilerin imza attýðý raporda gerekse Ankara’daki 28 Þubat davasýnda 28 Þubat’ýn bir darbe olduðu tescillenmiþti. Lâkin henüz gereði yapýlmadý.

Sayýn Þentop’un 27 Mayýs yargý kararlarýnýn iptaline yönelik hazýrladýðý yasa teklifinde yazdýðý gerekçelerin hepsi ve daha fazlasý 28 Þubat darbesi için de geçerli. Hatta maðdurlarýn hayatlarýna etkileri yönünden 28 Þubat yargý kararlarýnýn iptali 27 Mayýs’dan daha aciliyet arz ediyor. Hâlen 28 Þubat brifingli mahkeme kararlarýyla cezaevinde olan veya mahkemesi devam edenler var. 28 Þubat cuntasýnýn fiþlemeleri devlet katýnda hâlâ cârî. Anne ve babalarý 28 Þubat cuntasý tarafýndan fiþlenmiþ çocuklar güvenlik soruþturmalarýnda tehlikeli bulunuyor!

27 Mayýs’dan þu an maðdur kalmýþ mýdýr bilmiyorum ama 28 Þubat’ýn maðdur ettiði iki nesil var ve 28 Þubat yargý kararlarý ve fiþlemeleri iptal edilmezse maðdur üçüncü nesil de olacak. Bu sebepten 27 Mayýs’tan önce 28 Þubat yargý kararlarýnýn iptali için bir an önce adým atýlmalý.