Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan çýktýðý Afrika turunda, hâlâ zindanlarda süren 28 Þubat’la alâkalý soruya verdiði cevapta, adaletin tecellisi için bir yasal çalýþma yapýlmasý yönünde tâlimat verdiðini söyledi.
Sabah gazetesinden Hilâl Kaplan’ýn Cumhurbaþkaný’na sorduðu, aðyarýný mâni efradýný cami diyebileceðimiz 28 Þubat sorusu þu: “Geçtiðimiz röportajda 28 Þubat sürecinden bahsederken, ‘O zaman verilmiþ kararlarla maðdur olduklarý için haklarýný arayan insanlar var’ demiþtiniz. AK parti döneminde o dönemde maðdur olanlarla ilgili Adalet Bakanlýðýnýn veya belki baþka bir mekanizmanýn bir açýklama yapýp o dönemin kumpaslarýnýn maðduru olan bu insanlarý özgürlüklerine kavuþmalarý veya iade-i itibarlarýnýn saðlanmasý için yeniden yargýlama gibi bir süreç baþlayacak mý? Sizin bu yönde bir mekanizmaya dair yol göstericiliðiniz olacak mý?”
Sayýn Cumhurbaþkaný da Kaplan’ýn sorusuna, daha önceden baþlattýrdýðý çalýþmaya âtýf yaparak cevaplýyor: “Bu konu ile ilgili Adalet Bakanlýðý’nýn yaptýðý bir çalýþma var. Ama bu ne zaman neticelenir, bu tabii ki yargý meselesi. Bunu þu an benim söylemem mümkün deðil. Ama biz arkadaþlarýmýza, ‘Bu konuda adaletin tecellisi için bir yasal çalýþma yapýn’ dedik. Þu anda Adalet Bakanlýðý’nda böyle bir çalýþmayý arkadaþlarýmýz yürütüyorlar.”
Mezkûr çalýþma sürüyor ama henüz bir netice alýnmýþ deðil. Þimdi de bir komisyon kurulmasý kararý alýndý. Açýkçasý “komisyon kurulacak” dendiðinde her Türk gibi aklýma, “Türkiye’de bir iþin olmasýný istemiyorsanýz komisyona havale edin” sözü geldi. Ýnþaallah bu sefer böyle olmaz.
Adalet Bakanlýðý bünyesinde kurulacak komisyonla ilgili Yeni Þafak’a açýklama yapan Avukat Hamza Uçan, “Müebbet alan maðdurlar cezalarýnýn 4/3’ünü zaten yattý. Bu yüzden komisyonun bir an önce karar vererek maðduriyetleri gidermesi gerekiyor. 28 Þubat konusunda evlatlarýný bekleyen annelerin tek umudu Cumhurbaþkaný Erdoðan” diyor.
Umut ediyorum ki, görevlendirilen þahýslar Cumhurbaþkaný Erdoðan’la ayný hassasiyeti taþýr da mevzu sürüncemede kalmaz. Zindandaki 28 Þubat kahramanlarýnýn tahliyesiyle ilgili kim ne yapýyor ve ne yapmýyor, takibe devam…
Bugün hatýrlatmak istediðim mevzu, 28 Þubat cuntasýnýn fiþlemeleri. Daha önce de yazmýþtým, 28 Þubat darbesinde haklarýnda ‘zararlý’ diye istihbarat notlarý tutulan Anadolu evlatlarý devlet nezdinde hâlen ‘zararlý’ gözüküyor.
Bu fiþler sebebiyle 28 Þubat döneminde iþten atýlan, hapse konulan on binlerce insan kendileri maðdur olduklarý yetmiyormuþ gibi çocuklarý da maðdur ediliyor. Evet, 28 Þubat’ýn üzerinden 21 yýl geçti hâlde devlet o dönemin fiþlemelerini geçerli sayýp kiþiler hakkýnda iþlem yapýyor.
Bu mevzuda en son maðdurlardan biri de, Türkiye’ye WingTsun sporunu getiren isimlerden olan ve ömrünü sporcu yetiþtirmeye adayan Mustafa Þahin’in oðlu Salih Mirza Þahin. Mustafa Þahin, 1999 senesinde, darbe protestosu gösterilerine katýldýðý gerekçesiyle tutuklanýr. Bir süre hapis yattýktan sonra da tahliye edilir. 28 Þubat cuntasýnýn istihbarat örgütü Batý Çalýþma Grubu Þahin hakkýnda da ‘not’ tutmayý ihmâl etmez!
Þahin, 15 Temmuz iþgal teþebbüsünün ardýndan Cumhurbaþkaný ve Baþbakanýn, “Evlatlarýnýzý askeri okullara yollayýn” çaðrýsýna kayýtsýz kalmaz ve en küçük oðlu Salih Mirza’yý Kara Harp Okulu’na gönderir. Yarýyýl tatiline kadar eðitimine devam eden Salih Mirza, tatil dönüþü okuldan atýldýðýný, kendisine açýlan telefonla öðrenir. Kendisini arayan komutaný, “Yukarýdan emir geldi, okulla iliþiðinizi kesin, itiraz hakkýnýz var” der!
Mustafa Þahin’le daha önce yaptýðýmýz konuþmalarda, oðlunu askere yazdýrdýðýný ama kendisi hakkýndaki fiþlemeler sebebiyle atýlma endiþesi taþýdýðýný söylerdi. Düþündüðü gibi de oldu!..
Hazýr komisyon kurulmuþken, 28 Þubat fiþlemelerinin de imha edilmesini ele alsýn. Zindanlarda olduðu gibi bu mevzuda da 28 Þubat sürüyor!