27 Þubat 1997 tarihli Cumhuriyet gazetesi, bir gün sonra 28 Þubat darbe kararlarýnýn alýnacaðý Milli Güvenlik Kurulu’na yakýn bir kaynaðýn sözlerini 1. sayfanýn göbeðinden vermiþ: “Yargý Refah Partisi’ni izlemiyor”.
Haberin ilk paragrafýna dikkat: “Milli Güvenlik Kurulu’na (MGK) yakýn bir kaynak, son dönemlerin en kritik toplantýsýný yarýn yapacak olan kurulun þeriatçý giriþimlere karþý savcýlarýn pasifliðinden rahatsýz olduðunu vurgulayarak “Asker, rejimi týkanmýþ gibi görmüyor, YARGININ TIKANDIÐI (Vurgu bana ait. YK) görüþünde. 2 aydan beri þeriatçýlýkla ilgili birçok iddia gündeme geldi. Bunlar neden suç duyurusu kabul edilmiyor. Yargý RP’lileri izlemiyor” dedi.” Cumhuriyet’in kaynaðý MGK’da askerin nâzikçe hükûmeti ikâz edeceðini de sözlerine eklemiþ.
Sayfanýn manþetinde de, müteveffâ Cumhurbaþkaný Süleyman Demirel’in “Böyle gitmez” sözü yer alýyor. Demirel de, Çankaya Köþkü’nde misafir ettiði Cumhuriyet gazetesi yayýn kurulu üzerinden yargýya mesaj göndermiþ. Laik-demokratik rejime karþý giriþimlerde yargý denetiminin önemine dikkat çeken Demirel, “Kanunlarýn uygulanmadýðýný” söylemiþ!
Ertesi gün, yani 28 Þubat 1997 tarihli Cumhuriyet’in 3. sayfasýnýn sað alt tarafýnda küçük ama neticeleri itibariyle büyük bir haber yer alýyor! Hükûmetin nâzikçe uyarýlacaðý gün Cumhuriyet’te yer alan haberin baþlýðý, “Nezaket Ziyareti: Ordu Komutaný Kývrýkoðlu MGK’da”!
Haberden, 1. Ordu Komutaný Orgeneral Hüseyin Kývrýkoðlu’nun Ýstanbul DGM Baþsavcýsý Erdal Gökçen’i ziyaret ettiðini öðreniyoruz! Yine haberden, MGK’ya yakýn bir kaynaðýn Cumhuriyet’e yaptýðý “Asker, rejimi týkanmýþ görmüyor, yargýnýn týkandýðý görüþünü taþýyor” açýklamasýnýn ardýnda mezkûr ziyaretin dikkat çektiðini de öðreniyoruz! Yine ayný haberden, 1. Ordu Komutaný Orgeneral Hüseyin Kývrýkoðlu’nun Ýstanbul DGM Baþsavcýsý Erdal Gökçen’i ziyaretinde DGM’de görevli askeri hâkimlerin de bulunduðunu öðreniyoruz; lâkin askeri hâkimlerin komutanlarýný hazýrolda mý yoksa rahatta mý dinledikleri mevzusunda haberde bir bilgi yok!..
Ayný günkü Cumhuriyet’in 7. sayfasýnda yer alan haberin baþlýðý ise: “Þeriatçýlar yine olay çýkardý”. 1. Ordu Komutaný Orgeneral Kývrýkoðlu’nun Ýstanbul DGM’yi ‘ziyaret’ ettiði gün mahkemesi olan ÝBDA/C davasý sanýklarýna, ‘ziyaret’ sebebiyle davanýn öðleden sonra yapýlan celsesinde aðýr hapis cezalarý verildi. Tahliyesi istenen sanýklarýn, sabahki general ziyaretinden sonra aðýr cezalara çarptýrýlmasýna haklý tepkileri Cumhuriyet’te “Olay çýkardýlar” olarak yer bulmuþ. Þu husus da mühim, haber, orgeneralin mahkemeyi ziyaretinden daha büyük verilmiþ, hem de fotoðraflý!..
Cumhuriyet’in karanlýk dehlizlerinde dolaþmaya devam edelim. 28 Þubat darbe kararlarýnýn açýklandýðýnýn ertesi, 1 Mart 1997 tarihli nüshanýn 7. sayfasýnýn sol üst köþede yer alan haberin baþlýðý: “3 Sanýða müebbet hapis”!
Müebbet hapis cezasý alanlardan biri, 15 yaþýnda tutuklanan Halil Kantarcý. Hani, 15 Temmuz 2016’da iþgalcilere karþý direnirken Ýstanbul Çengelköy’de þehid edilen Halil Kantarcý!.. Diðer bir isim de, hâlen zindanda olan Cihat Özbolat!
Orgeneral Kývrýkoðlu’nun yaptýðý ziyaretin nezâketinden oldukça etkilenen dönemin hâkimleri, 28 Þubat darbesine direnen Müslüman Anadolu halkýnýn evlatlarýna üst sýnýrdan cezalarý yaðdýrdýlar.
21. Yýlýnda 28 Þubat darbesine direnen kahramanlarýn hangi kumpaslarla zindanlara atýldýklarýný gazete arþivlerinde yer alan haberlerle hatýrlatayým dedim. Hani zindanlarda unuttuðumuz 28 Þubat kahramanlarýný!..
Mütefekkir Salih Mirzabeyoðlu Ölüm Odasý adlý eserinde unutmanýn ne büyük suç olduðunu dair tarihten þu misali verir: “Cennetmekân Abdülhamid Han, kendisine sunulan günlük tezkiyelerden birinin “unutma” sonucu geç verilmesi üzerine, “Ýnsanlarýn çoðu bilmez ki, nisyandan büyük suç olmaz!” der. Bu mazeretin altýnda ne cinayetler iþlendiðine dair misâl vermek gereksiz…”
Zindandaki 28 Þubat kahramanlarýný unutarak iþlediðimiz suçun vebalini nasýl ödeyeceðiz, hiç düþünen var mý!..