28 Þubat kalýntýsý bir uygulama!

28 Þubat sürecinde dindarlara uygulanan baskýnýn bir ayaðý medya idi.

Medyada bazý yazarlar Müslümanlarýn kafilelerle umreye gitmesinden rahatsýz olmuþ ve umrecilerin Arabistan çöllerinde silahlý eðitim aldýklarý istikametinde yazýlar yazmýþlardý.

Bunun üzerine umrecilerin kontrol altýnda tutulmasý için her kafileye Diyanet’ten bir görevlinin refakat etmesi, bu görevlinin ücretinin de umreciden tahsil edilmesi kararlaþtýrýlmýþtý. (Umrecilere Diyanet görevlisi þartý ve mâli külfeti 28 Þubat’ýn eseridir.)

Bu sýra dýþýuygulama halen devam etmektedir ve geçen sene kiþi baþýna 50 dolar alýnmaktaydý bu sene ne kadar olacak bilinmiyor.

***

Bazý sýra dýþý haksýz uygulamalara zamanla alýþýyoruz ve yapýlan adaletsizliði unutuyoruz.

Umre, verilen hizmetler itibariyle diðer turistik seyahatlerde olduðu gibi varýlan anlaþma dâhilinde yolcuya hizmet vermektir.

Dünyanýn neresine giderseniz gidin uçak biletlerinde indirime varýncaya kadar her türlü kolaylýk vardýr.

Ama eðer mukaddes topraklara gidiyorsanýz hac ya da umre yapacaksanýz zorluklar baþlýyor.

***

Mesela Avrupa’ya, Amerika’ya, Afrika’ya seyahate çýksanýz turizm bakanlýðýndan size bir memur refakati diye bir uygulama olmadýðý gibi ek bir ücret de talep edilmemektedir.

Ama hac ya da umre yapacaksanýz mutlaka Diyanet’ten bir görevli almak ve kiþi baþýna 50 dolar Diyanet’e bir miktar da TÜRSAB’a ödeme yapmak zorundasýnýz.

Uçak biletlerindeki fahiþ fiyat da cabasý.

Ayný mesafede batýya uçtuðunuzda ödediðiniz bilet bedelinin birkaç katýný ödüyorsunuz.

***

Bu ayrýcalýkibadet etmek isteyen Müslümana haksýzlýk deðil de nedir?

Hadi diyelim ki umre bir ibadet Diyanet de umrecilere faydalý olmak için böyle bir uygulama yapýyor. (Kaldý ki her þirketin bu iþin uzman personeli fazlasýyla mevcuttur!) o zaman doðru ve âdil olan bunun mecburi olmamasý isteðe baðlý olmasýdýr.

Ýsteyen þirket Diyanet’ten memur alýr ve ücretini de öder, istemeyen de almaz.

Ama öyle deðil Paris’e eðlenmeye gidersen kimse senden ek ücret istemez, Mekke’ye gidersen Diyanet ayrý TÜRSAB ayrý bedel ister.

Bu haksýzlýktýr, adaletsizliktir, ibadete zorluk çýkarmaktýr.

Gözümüzden kaçmýþ, hatýrlatmak istedim.

Hem hükümetimize hem de Diyanetimizin yeni baþkanýna!

HAMÝÞ:

Ýsmail aðabeyin tepkisi

Milli Görüþ’ünyeni partisiyle ilgili yazýmý Ýsmail Müftüoðlu aðabey beðenmemiþ; yayýnladýðý bir makalede kurulacak partiye sahip çýkarak beni de “Starýn sakallý Resul’u” diyerek istiskal etmiþ.

Büyüðümüzdür, saygýda kusur etmedik, etmeyeceðiz.

Sadece Ýsmail aðabeyin, AK Parti hükümetlerinin ekonomide baþarýsýz olduðunu ispat için artan dýþ borcu zikredip gelirleri zikretmemesine mukabil, ‘2002 yýlýnda 232 milyar dolar olan gelirin, 2016 yýlýnda ise 857.7 milyar dolara çýktýðýný hatýrlatmak istiyorum.