28 Şubat seçenekleri

Takvimde bazı günler vardır, o günlerin anlamı çok fazladır. 24 Ocak öyle günlerden biridir. Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan, 8 yıl arayla, iki farklı saldırıda yaşamlarını yitirdiler. Ekonomi dünyası deseniz mutlak 24 Ocak kararlarını hatırlar. 28 Şubat bu Cumartesi gününe kadar post-modern darbeyle anılan bir tarihti bu Cumartesi anlamı geri dönülmez şekilde değişti. 

***

Önce Dolmabahçe’den gelen haber değiştirdi 28 Şubat’ın anlamını. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın başkanlığında HDP temsilcileriyle yapılan görüşmeden 31 yıl sonra silahlara veda çağrısı geldi. Yeni kabinenin kurulduğu ilk günlerde, Yalçın Akdoğan’ın katıldığı televizyon programlarına dair izlenimlerimde, farklı bir siyasetçi görüntüsünün ortada olduğunu yazmıştım. Cuma günü Yalçın Akdoğan twitter’dan “Yarın HDP heyetiyle Dolmabahçe’de görüşeceğim” diye yazdı. İşaret fişeği oldu aslında bu mesaj, Akdoğan’ın durduk yere böyle bir mesaj yazmayacağını biliyor medya...

***

 28 Şubat tarihine düşen bir diğer not akşam saatlerinde gelen Yaşar Kemal’in ölüm haberi oldu. 92 yaşındaydı, hastaydı, bir süredir hastanede yatıyordu ama ölüm haberi herkes için beklenmedik bir haber oldu. Dünya üzerinde çok az sayıda isim, öldüğü gün ölümsüzleşir. Yaşar Kemal onlardan biridir. Sadece yazdıkları değil söyledikleri de herkes için ufuk açıcıydı. Tam da silahlara veda mesajının geldiği gün aramızdan ayrıldı ki aslında en büyük dileği de buydu.

***

Medya iki haber arasında koşuşturup durdu 28 Şubat Cumartesi günü. 28 Şubat ve post modern darbe hatıraları için yapılan yayın hazırlıklarının yanına bu 2 yeni gelişme eklendi. Başta da dedim ya, takvimlerde bazı günler vardır, o günler, birden fazla anlam yüklenir. 28 Şubat 2015 öyle bir gün oldu ve tarihe düşülen notların sayısı bir anda arttı.