28 Şubat ve Albay Berkay suikasti

28 Şubat’ın demokrasi ve hukuka aykırı uygulamaları yargı önünde. Elbette yasadışı yollara başvuran, insan haklarını ihlal eden herkes bunun hesabını vermeli.

Bu dava 12 Eylül davası kadar önemli. Türkiye’de 1908’de başlayan İttihatçı zihniyetin sonunu ilan etmesi açısından da değerli.

Unutmamak gerekir ki, 28 Şubat uluslararası bir organizasyondu ve karar mercii, Ankara değil, Washington’dı.

28 Şubat bu açıdan kapsamı geniş bir organizasyon ama bugün ben davanın kapsamı açısından başka bir yönü ele alacağım.

Silahlı Kuvvetler yönetiminin Refahyol Hükümeti’ni devirmekte anlaştığı ancak sonradan aralarında Atlantikçi-Ulusalcı kavgası başladığı iddiası var.

Bununla ilgili iddiaların başında 1997 yılında Kıbrıs’ta yapılan Ege tatbikatları çerçevesinde yaşanan ölümlü bir olay var.

5 Kasım 1997 günü özel kuvvetlerden açılan ateşte sektiği iddia edilen bir kurşun komutan çadırında bulunan Albay Vural Berkay’a isabet ederek ölümüne yol açtı.

Olay kaza denilerek kapatıldı ama 2005 yılının Temmuz ayında dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’e yazılan bir mektup ortaya çıktı.

Kurmay Yarbay Y.Y’nin yazdığı mektupta, olayın aslında Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nu öldürmeye yönelik bir suikast girişimi olduğu, kaza sonucu Albay Berkay’ın öldürüldüğü iddiası yer alıyordu.

Mektuba göre, Kıvrıkoğlu’nun ölümü halinde Orgeneral Bir’in genelkurmay başkanı olmasının yolu açılacaktı.

28 Şubat’ı soruşturan savcılar belki bu iddiaları da gündeme getirirler.

28 Şubat ve bankalar

Batan bankalar hakkında ‘hortumcu’ diye yapan bir kısım medya, 28 Şubat günlerinde Eze Zeytinleri’ne açılan ve 175 milyon doları bulan batık kredi hakkında sessiz kalmayı tercih etti.

TMSF’nin elkoyduğu Etibank’ın 260 küsur milyon dolarlık borcu 1 küsur milyar dolara çıkarıldığında göre, bu rakamın bugün ulaştığı büyüklüğünü siz hesaplayın.

Bankanın sonradan keçi çiftliği yöneticiliğini seçen genel müdürü, adı her türlü kriminal eylemle anılan Erol Evcil’in şirketine kredinin Tansu Çiller’in baskısıyla verildiğini iddia etti, gerisi gelmedi.

Ama aynı banka büyük bir medya grubuyla da banka alış verişinden petrol işine kadar her alanda işbirlikleri yaptı ve işbirliklerinin hepis hakkında ağır iddialar gündeme geldi.

Şimdi soru şu: Savcılar, 28 Şubat’ın hortum ayağına da bakacaklar mı?

Bu kitapları kaçırmayın

Gazetelerin en önem verdiğim kampanyaları kitapla ilgili olanı... ipad kitap okuma alışkanlıklarını da etkiliyor ama ben hala kağıda basılı olanı okumaktan yanayım.

Star Gazetesi bu alanda rakipsiz durumda.

Aslında Türkiye medyasında son dönemde yaşanan yeniliklerin çoğunu da bu gazete yapıyor. Sürekli yenilik peşinde, sürekli hareket halinde...

Şimdi de “En çok satan Türk ve Şark Klasikleri”ni veriyor Star okurlarına. Namık Kemal’den Mehmet Akif’e kadar herkesin evinde bulunması, çocuklarına okutması, kendisinin bir daha okuması gereken eserler.

Bu kampanyayı kaçırmayın çünkü bu kitapları bir daha bir arada bulamayabilirsiniz.