29 Ekim, Kýlýçdaroðlu Salýcý ve sivilleþme

29 Ekim 2012 ve CHP Genel Baþkaný Sayýn Kemal Kýlýçdaroðlu dendiðinde aklýnýza ilk gelen fotoðraf karesi ne olacak?

Çok sayýda insanýn muhtemelen aklýna gelecek ilk fotoðraf Sayýn Kýlýçdaroðlu’nýn Ulus Meydaný’nda biber gazý soluduktan sonra çekilen fotoðrafý olacak.

Benim aklýma ise baþka bir fotoðraf, Star Gazetesi’nin internet sitesinde ayný gün gördüðüm “29 Ekim’de bir ilk” baþlýklý fotoðraf gelecek; fotoðrafda Sayýn Cumhurbaþkaný Gül, arkasýnda yaveri, tebrikleri kabul ediyor, Genelkurmay Baþkaný Sayýn Necdet Özel’in elini sýkýyor, Orgeneral Özel’in arkasýndan da CHP yani Ana Muhalefet Partisi Genel Baþkaný Sayýn Kýlýçdaroðlu geliyor.

Haberlerden izleyebildiðim kadarýyla Sayýn Kýlýçdaroðlu bu törenden bir süre sonra Ulus’a gidiyor ve biber gazý solumaya baþlýyor.

Sayýn Kýlýçdaroðlu, muhtemelen kendi konumunun, Ana Muhalefet Partisi Genel Baþkanlýðý sýfatýnýn anlamýný pek kavrayabilmiþ deðil; Ana Muhalefet Partisi Genel Baþkaný demek potansiyel Baþbakan demektir, siyasi çerçevede bu konum son derece önemlidir, belki Baþbakanlýk kadar önemlidir, bu konum, bu sýfatý taþýyan kiþiye büyük sorumluluklar yükler.

Bu sorumluluklarýn baþýnda da, devlet protokolünde, nihai analizde bir devlet memuru olan Genelkurmay Baþkaný’nýn arkasýnda yer almamak gelir, daha doðrusu gelmelidir.

Devlet protokolünde bir memurun arkasýnda durmayý içine sindiren, bunu mesele yapmayan, devlet protokol listesi daha Mayýs ayýnda, yani beþ ay önce deðiþtirilirken yeri göðü inletmeyen, gerekirse de bu protokole dahil olmayarak gerçek bir demokrasi ile asla baðdaþamayacak bu sýralamayý protesto etmeyen bir siyasetçinin (?) ayný gün baþka bir çok anlamsýz yasaðý protesto etmek için biber gazý yemesi olsa olsa popülist bir gösteridir, baþka bir þey olamaz.

Sayýn Kýlýçdaroðlu’nun bilmesi, görmesi  gereken çok önemli bir konu da, bu protokolü  içine sindiren bir muhalefet liderinin 2012 Türkiye’sinde seçmen desteði ile iktidara gelmesinin mümkün olamayacaðýdýr.

CHP’nin parti programýnda, kendileri ya da baþkasý, önemli deðil, bir muhalefet liderinin devlet protokolünde bir memurun arkasýnda durmasýnýn demokrasi ile baðdaþamayacaðý ve iktidara gelinir ise deðiþtirileceði görüþü/önerisi yer almakta mýdýr?

CHP Ýstanbul Ýl Baþkaný Sayýn Oðuz Kaan Salýcý’nýn da Ýstanbul Taksim’deki törenler esnasýnda gördüðü 1. Ordu Komutaný ve baþka yüksek rütbeli subaylara “Sizin korumanýz gereken Cumhuriyet’e biz sahip çýkýyoruz” diye seslenmesini de bakalým nasýl açýklayacak. CHP’liler; Sayýn Oðuz Kaan Salýcý’nýn, Cumhuriyeti 1. Ordu Komutaný’nýn nasýl koruyacaðýný açýklamasý Türkiye demokrasi tarihine önemli bir katký niteliðinde olabilir doðrusu. Umarým Sayýn salýcý’nýn yanýtý 2003 1. Ordu plan seminerinin bu kez baþarýlý olmasý temennisi olmaz.

Bu meselenin vahameti sadece CHP ve Kýlýçdaroðlu ile de sýnýrlý deðildir.

Devlet protokol listesi daha çok yeni, yanýlmýyor isem 2012 Mayýs ayýnda deðiþtirilmiþtir  ve iktidara yakýn çevreler bu deðiþikliði devlet protokolünün sivilleþmesi olarak takdim etmiþlerdir, internetten küçük bir araþtýrma siz okurlarý konunun tüm detaylarýna ulaþtýrýr.

Listenin sivilleþtiðine dair rivayet tuðgenenallerin listeden çýkarýlmasýna, Diyanet Ýþleri Baþkaný’nýn yanýlmýyor isem 50. sýradan 10. sýraya yükseltilmesine, STK’larýn da listeye dahil edilmesine dayandýrýlmaktadýr; daha da ilginci bu sivilleþme hareketinin (?) Atatürk döneminin yani tek parti döneminin protokol anlayýþýna, “Reis” protokolüne dönüþ ile açýklanmasýdýr.

Arkadaþlar, çok muhterem okurlar, Kýlýçdaroðlu ya da baþkasý olabilir, günün birinde bir AK Partili de olabilir, bir muhalefet liderinin, yani bir Baþbakan resmi alternatifinin bir devlet memurunun arkasýnda durduðu bir protokole sivil protokol denemez, sivilleþme de böyle olmaz; önemli olan darbe giriþiminde bulunan, planlarý yapan askerleri cezalandýrmak deðildir, bu bir haydutluk giriþiminin adli yollardan normal bir müeyyide ile karþýlaþmasýdýr, bu da son derece önemlidir ama çok daha önemli olan devletin temel yapýlanmasýný, anayasasýný, kanunlarýný, yönetmeliklerini ve çok önemli bulduðum devlet protokolünü askeri bir görünümden kalýcý olarak kurtarmaktýr.

Fransa’da Genelkurmay Baþkaný protokolde kurumsal olarak 19. sýrada gelmektedir; kurumsal olarak diyorum çünkü tüm bakanlar, tüm milletvekilleri, tüm senatörler, eski cumhurbaþkanlarý, eski baþbakanlar, ombudsman, AB Parlamentosu temsilcileri protokolde hep Genelkurmay Baþkaný’nýn önünde gelmektedirler.

Bizdeki bu tuhaf, çok tuhaf durumu lütfen, ve de en önce Ak Partililer, “bizde devleti, Cumhuriyeti ordu kurdu” gibi bir ifadeyle açýklamasýnlar, her açýdan acaip kaçabilir.

Bence, bir gün, çok küçük bir ihtimalle iktidara gelmek istiyorlarsa, CHP’liler de bu açýklamaya, bu anakronik formüle pek itibar etmesinler, bendenizden naçiz bir öneri.

twitter.com/KarakasEser