Türkiye’nin ilk uzun metrajlý ve üç boyutlu animasyon filmi Uzay Kuvvetleri 2911 Eylül ayýnda gösterime girecek. Filmin yönetmeni Þahin Michael Derun ile Türk uzay gemisi TCG Savarona’nýn güvertesinde konuþtuk!
sSizi ve projenizi tanýyabilir miyiz? Ýlk uzun metrajlý animasyon filmi projesi nasýl ortaya çýktý? Türkiye neden bu konuda geride kaldý?
Türkiye’deki mentalite yüzünden. Birisinin yol açmasý, önayak olmasý gerekiyor çünkü animasyon da gerçekten cesaret iþi. Biz yapýyoruz,benim iþim bu. Buraya Avustralya’dan geldim. 1989’dan beri sektördeyim, dünyanýn dört bir tarafýnda bu iþi yaptým. Burada yapmak hep hayalimdi. Bence iþin en zor kýsmý gerçeðe yakýn olmasý. Teaser’ý izleyenler animasyon izlediðini unutuyor.
sOyuncular yerlerini sanal karakterleri mi býrakacak?
Býraktý zaten! Bunu Cameron Avatar’la yaptý.
sAvatar animasyonda son nokta mý?
Hayýr. Yapýlamayan o kadar çok þey var ki! Seyirci algýlayamýyor, o ayrý bir þey. Daha çok baþýndayýz bu iþin yani dünya da öyle...
sSizin filminiz de Avatar tarzý mý olacak?
Evet ama Avatar’da gerçek de var. Aslýnda bir animasyon film deðil, gerçek oyuncular, gerçek yüz ifadeleri var. Her þeyin gerçeði çekildi onda. Ama bizim ki final fantasy tarzýnda. Gerçeðe mümkün olduðunca yakýn. Shrek ya da Neþeli Ayaklar gibi deðil yani. Daha yüksek standartlarý olan bir þey.
sKarakterler yerli mi?
Dört ana karakterimiz var. Yýl 2911 olunca, Türk Hava Kuvvetleri’nin bininci yýlý. Ben çocukken Uzay 1999 vardý, biz geçtik oralarý hala öyle þeyler yok. O yüzden tarihin genel anlamda hiçbir manasý yok. Gemide bir Asyalý, bir Japon, bir Amerikalý iki de Türk var ve uzaylýlar var. Bir araþtýrmaya gidilirken girdikleri Nebula’daki kara delik onlarý üç aylýk bir mesafeye atýyor. Orada baþka bir ýrkla karþýlaþýyorlar, savaþ çýkýyor. Onlarýn teknolojisi Nebula’nýn bu tarafýna geçmeye yetmezken, bizim teknolojimizi çalýp bize saldýrýyorlar.
BÝR CÜNEYT ARKINIMIZ YOK
sO anki dünyayý nasýl hayal ettiniz?
Ayasofya’nýn çevresini bayaðý bir yeþil yaptým mesela. Daha iyi ve yeþil bir þekilde duruyor Ýstanbul. Kimliðini bozmadýk eskisi de var yenisi de! Bazý þeylerin deðiþip geliþtiðini düþündüðüm için þehri de öyle kurdum, iç içe ve kozmopolit yine. Farazi olarak ýþýk hýzýnýn keþfedildiðini ve maymunun kullandýðýný düþünürsek, tabii bir de karþý madde var yakýt sorunu. Bu iki engel aþýlýr aþýlmaz ben de gidiyorum...
sBizim bilimkurgu hazinemiz bayaðý zayýf. Hala Dünyayý Kurtaran Adam... Bir de Cem Yýlmaz’ýn filmleri var.
Komik gelecek ama keþke Dünyayý Kurtaran Adam’dan sonra (ayný tarz filmlere) devam etseydi Türkiye. Star Trek’ler 1963-64’te çýktýðýnda gerçekten çok kötüydü. Yayýndan da kaldýrýldý zaten ama sonra her sene neredeyse dizisi yapýlýyor. TRT’de Uzay Yolu izleyerek büyüdüm ve sonunda Star Trek’lerde 7 yýl çalýþtým. Dizilerimize bakýn, kimse insanlara yýldýzlarý gösterecek bir þey yapalým demiyor, ben de bunu anlamýyorum.70’lerde yapýlan yerli filmler daha iyiydi. Bugün Cüneyt Arkýn yok, atan atlayacak bir tane jön yok.
GÜNDE 21 SAAT ÇALIÞIYORUM
sSizde insan yok mesele de yok, yeniden yaratýyorsunuz... Ne aþamada þu an film?
Yarýladýk. Eylül’de vizyondayýz zaten. Ekip günde 12 saat çalýþýyor. Temmuz 2011’de baþladýk. Ýki yýllýk bir planýmýz vardý. Pixar falan bir iþi 600 kiþiye veriyor, altý ayda bitiriyor. Biz þu anda 25 kiþiyiz ve günde 21 saat çalýþýyorum.
sKaç dakika olacak?
90 dakika 135 bin kare. 3D ile ikiye katlanýyor ve 270 bin kareye ulaþýyor. X-Man, Iron Man gibi filmlerin yapýldýðý motio capture sistemini buraya getirmeseydik yapamazdýk. Biz her þeyi mükemmel yapabiliriz çünkü biz dijitaliz. Her detayý yakalarýz, iþi bozarýz.
sDaðýtýmcý kim ve kaç kopya çýkacak?
UIP. Þu an ikiyüzün üstünde gözüküyor. Aðustos sonunda tridi olmayan sinemalarýn çoðu 3D’ye geçecek. Ayrýca dünya pazarýmýz var. Bu sektörün Oscar’ý olan Siggraph 2013 Computer Animation Festival’e davet edildik.
sPeki bu film tutarsa ve sevilirse devamý gelecek mi?
Bu konuda iki tür planýmýz var. Birincisi bunun devamý olarak ikinci senaryo hazýr. Benim en büyük hayalim, Star Trek haline getirmek. Gençlerin sürekli izleyeceði, kendilerine ait kahramanlarýn olacaðý bir dizi yaratmak. X-Files gibi bir film yapýp hem çocuklara hem de büyüklere hitap etmek istiyoruz, çocuklar da izleyebilecek yani...