Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Tüm Yazýlarý

3. Dünya Savaþý tehlikesi kapýda mý?

Adým adým yaklaþan bir tehdidi hepimiz konuþmaya baþladýk. Ýþin en korkutucu tarafý, küresel güç merkezlerinden savaþ retoriði ciddi beyanlarla meydanda. Amerikan seçimlerine az kala adaylarýn beyanlarýnýn rahatsýzlýk veriyor olmasý düþündürücüdür. Biden siyasi sahneden çekilirken "3. Dünya Savaþý" dedi. Yeniden baþkan olmak isteyen Trump da "3. Dünya Savaþý" diyor.

Zihinlerin kontrol altýna alýnmasý sürecine tanýklýk etmemiz, savaþýn boyutunu da bize iþaret etmektedir. Devletler hukuku ile þirketler hukuku arasýndaki savaþýn sýnýrlarýný analiz ederken, bu yeni savaþ sürecinin eskilerden farklý olacaðýný anlýyoruz. Yapay zeka ile kontrolün devletlerin elinden çýkma tehlikesini de göz önünde bulundurursak, yeni savaþlar tarihinin insanlýðý daha korkunç bir noktaya evireceði açýktýr.

3. Dünya Savaþý süreci aslýnda baþlamýþtýr. Ýsrail'in yaptýðý katliam ve bu katliama alkýþ tutan Amerikan kongresi üyelerine baktýðýmýzda, dünyaya hükmetmeye çalýþan Amerikan aklýnýn bitiþini, kurulu sistemin çöküþe geçtiðini artýk yüksek sesle dile getirmeliyiz. Ve dahasý var. Zihinlerin esir alýndýðýný görmeliyiz!

Peki, hangi hukuk kazanacaktýr? Devletler hukuku mu yoksa þirketler hukuku mu? Aslýnda tam da böyle bir sürecin içindeyiz.

Sýkça nükleer veya taktik nükleer silahtan bahsediliyor. Oysa aslýnda zihinlerin kontrolü üzerinden farklý ve daha korkunç bir döneme girmiþ durumdayýz. Devletlerin kontrolü þirketlerde mi, þirketlerin kontrolü devletlerde mi olacak? Aslýnda sorunun meydana çýkmasý bile baþlý baþýna rahatsýzlýk nedeni olmalýdýr. Ulus devletleri için aðýr bir süreçten geçiyor dünya. Çünkü bir tarafta hesabý kapatmayan küresel güç merkezi olan devletler, diðer taraftan bu süreç içinde küresel aktörlerin kim olacaðýný belirlemeye gayret eden çok uluslu þirketler.

ABD'deki seçim süreci bize kavganýn boyutunu ve siyasetin tek baþýna güç olma yeteneðini kaybettiðini ispat ediyor. Yani kýsacasý, 3. Dünya Savaþý devletler arasýnda baþlamýþ gözükür olmasýný, çok uluslu þirketlerin yaptýklarý ve hedefleri ile birlikte okumalýyýz.