3. havalimanıyla dünyanın tarihini etkileyeceğiz

Bu hafta sabahın ilk ışıklarıyla birlikte THY Genel Müdürlük binasındaydım. Türkiye’nin dünyadaki güçlü markası Türk Hava Yollarını adeta gökyüzünün duvarına çivileyen adam THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil’in konuğu oldum. Süperman kazağımla sohbetimizde konumuz THY olunca, Temel Bey’in gözlerindeki tebessüm kalbinin samimiyetiydi. Tabii ki başarılarıyla dünyadaki gururumuz Türk Hava Yolları’nı ifade etmek, anlatmak, yazmak, sayfalara sığmaz. Harvard Business School’da ders olarak okutulan bir kurum Türk Hava Yolları.  Doç. Dr. Temel Kotil ile naif sohbetimizden satır başlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

THY, TÜRKİYE’NİN SOSYAL BİLİMCİSİ

Doç. Dr. Temel Kotil, mütevazı kişiliğiyle vizyonu önde, gönlünden geçenler büyük olan, çalışma arkadaşlarının gönüllerini kazanmak, onlara sahip çıkmak için samimiyetten daha iyi bir metot, taktik, teknik olmadığı bilinciyle ufka bakan bir isim. Dünyaya bir daha gelse, çocukluğundan öğrenciliğine, çalışma hayatına kadar yine aynısını ama bir numara daha iyisini yaparak yaşamak istediğini söylüyor. Konumlandırma, motive etme hepsi ‘Superman’e gidiyor. Algı yönetiminde ustalarımız çoğalmalı art niyet olmamalı, herkesin yapabilirliği baki ama ne niyetle başladığınız önemli. Ailesine ve çocuklarına çok düşkün ve çocuklarımızın daha eğitim süreçlerinde doğru algılarla özgür tercihlerle ilerlemesi gerektiğini düşünüyor. Kotil, bir akademisyen olarak Amerika’da hem öğrenciliği hem de hocalığı döneminde gözlemlediği yaşadığı tecrübeleri, sosyal algının ülkeler için çok önemli olduğunu, THY’nin de aynı zamanda Türkiye’nin güçlü bir psikoloğu, sosyal bilimcisi olduğunu ifade ediyor. Sohbetimizde Temel Bey, şunları anlattı: “100. yılımıza ilerliyoruz, 1933 yılında kurulduk. Türkiye’nin dünya üzerindeki coğrafi konumu çok güzel. İstanbul havacılık için seçilmiş bir şehir. Allah’ın izniyle Türk Hava Yolları’nı dünyanın en büyük şirketi olarak göreceğiz. İstanbulda dünyada en çok bağlantı veren, en kolay ulaşılan, hacim ekonomisiyle en ucuz uçulan yer olacak. Süper değişimleri, havacılık sektörü dünyada Türkiye ile yaşayacak. Dünyanın seyahat merkezi İstanbul olacak. 3. havalimanımızla dünyanın tarihini etkileyeceğiz. Allah’ın bizlere bahşettiği bu topraklar en büyük servetimizdir.

AFRİKA VE  LATİN AMERİKA

Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın adeta süper bir buluşu, acayip, muazzam bir proje olan 3. havalimanımız işlevi ve potansiyeli ile çok konuşulacak. İstanbul’a beklediğimiz turist sayısı önümüzdeki 10 yıl içerisinde 30 milyon olacak. Dünyadaki en büyük sayı bu. 4 milyondan 13 milyona geldik hedefimiz 30 milyon. 3. havalimanımız 76.5 km2 alan, 396 uçak park alanı, 6 pist, 4 terminal, 150 milyon yolcu kapasitesi ( artabilir) proje tamamlandıktan sonra dünyanın en büyük havalimanı.

Osmanlı İmparatorluğunun ticaret hayatında kalkınmasında Asya ile merkez aktarma noktası Bursa’ydı. Bursa’da ticaretin kalbi Kozahan’da atmıştı. Osmanlı için Bursa ne ise Türkiye içinde 3. havalimanımızın önemi o olacaktır. Turizm potansiyelinde fırsat Uzakdoğu’da 100 milyon kişinin seyahat ettiği Çin başta olmak üzere Afrika ve Latin Amerika’dır. Afrika, Türk Hava Yolları’nın geleceğine dair en büyük ipoteğidir, başarımız garantimizdir. Afrika’da çarpan etkisiyle 48 yere uçuyoruz. 1 günde 11 bin değişik bilet satıyoruz. Keşfettiğiniz, gittiğiniz, uçtuğunuz yer sizindir.”

2023’te THY

-500’den fazla  uçak filosu,  

-120 milyon yolcu,  

-30 milyar dolar gelir.

PATRONUMUZ MÜŞTERİLERİMİZ

“Patronumuz müşterilerimizdir. Her müşteri farklı değer, davranış ve ihtiyaçtadır” diyen Doç. Dr. Temel Kotil, rutin olarak alanda yapmış olduğu gezi sırasında AB kapısında oturan iki yolcu dikkatini çekiyor. Bir hanımefendi Amerika’dan Sudan’a diğeri ise erkek yolcu Tahran’a devam edecek. “Akşam üstü kapının ağzında soğukta neden burada duruyorsunuz” diye soruyor yolculara Kotil. Yolcuların 20 dakikadır tekerlekli sandalye beklediklerini söyleyince, derhal TGS Genel Müdürünü arayarak durumu anlatan Kotil “Ben de buradayım, sandalye gelene kadar gitmeyeceğim” diyor. Kotil “Bizim başarımız yanlışlarımızı herkesle konuşabilmemiz ve eleştiriye açık olmamızdır” diye anlatıyor. Temel Kotil, tatil yapma fırsatı olsa Afrika’da veya düşe kalka büyüdüğü Rize’de ki köyüne gitmeyi tercih edeceğini de sözlerine ekliyor.