Yunanlýlar balýk ve deniz ürünü iþini iyi biliyor. Aslýnda makarnada da ustalar, ev yemeklerini de restoranlarda hakkýyla yapýyorlar. Bir kabak kýzartýyorlar ki sormayýn, yemediyseniz denemelisiniz, parmak yedirtir. Ben annemin domates dolmasý kadar iyisini sadece buralarda buluyorum. Malzemelere ihanet etmemek önemli onlar için. Yenilik uðruna abuk iþlere de kalkýþmýyorlar. Balýk ve deniz ürünleri naif malzemelerdir. Ýþi iyi bilen ustalarýn izi takip edilmelidir. Kalamarý kýrmýzý pul biberle öldürmüyor, kýlýç balýðýna döner sosu koymuyor, ahtapotu ahtapot olacaðýna bin piþman etmiyorlar. Emin olun bu saydýklarým Ýstanbul’daki balýk restoranlarýnda her an karþýma çýkýyor. Ýstanbul’da bu iþi hakkýyla yapan restoran yok mu? Elbette var ve hepsi tüm dünya þefleriyle yarýþýr ama sayýlarý iki elin parmaklarýný geçmez.
Türkiye ve Yunanistan arasýnda 3 bine yakýn ada parçasý bulunmakta. Üzerinde yaþanan yaklaþýk ikiyüz ada var. Bunlarýn en geliþmiþ ve en büyükleri de turizm açýsýndan trafiði yüksek adalar. Romenler, Bulgarlar, Slavlar, Sýrplar ve Türkler Ege adalarýný tercih etmekte. Thasos, Samotraki, Sakýz, Sisam, Kos, Santorini, Rodos, Midili, Samos ise Türklerin en çok gittiði adalar. Biz de soluklanabileceðimiz her aný bu adalara giderek deðerlendiriyoruz. Uzun zamandýr bu kýyýlarda yemek yiyen biri olarak size aþaðýdaki listeyi yaptým. Bana bu yazý için kýzan restorancýlar olacaktýr, olabilir. ‘Onlar neden daha iyi?’ sorusunun cevabýný gidip yerinde görmeleri iyi olur. Onlardan öðrenecek çok þey var ve bu sadece yemekle de ilgili deðil.
Hesap istediðinizde, beraberinde taze meyveler de size ikram ediliyor
Bizim iþletmelerin pek çok sorunlarý olduðunu biliyorum. Ama temel sorun bu deðil. Misal, misafirperverlik diyoruz ya. Bir çoklarý hesap istediðinizde size günlük, taze yapýlmýþ bir tatlý veya meyve ikram ediyor. Menüye uzun uzun bakýp, sipariþi geciktirdiyseniz hop bir meze tabaðý geliyor ikram olarak. Ben Istanbul’da, Bodrum’da, Alaçatý’da böyle þeyler göremiyorum. Her þey o anda gelen müþteriden en yüksek kazancý saðlamak üzerine. Zaten Yunan adalarýný tercih edenler durumun farkýnda. Instagram sayfamda bu konuyla ilgili yaptýðým yayýnýn hemen altýnda, satýr satýr yazmýþlar, ilgilenen iþletmeciler bakabilir ki zaten bakmalý. Özellikle de bangýr bangýr müzikle ve istimlak edilmiþ ve kapatýlmýþ kumsallarla iyi bir iþ yaptýðýný düþünen sezonluk iþletme sahipleri kendine çeki düzen vermeli. Onlar vermiyorsa da verdirilmeli, þu kýyý istimlakýna da restorantçýlarýn sorunlarýna da artýk devlet bir el atmalý. Bu iþin tadý hakikaten kaçtý.
Thasos tüm kýyý þeridinde bolca restoraný olan bir ada, genel olarak lezzeti ortalamanýn biraz üzerinde. San Antonnio Beach Restoran çok güzel bir mekan, yemekler çok iyi, rafine ve yenilikçi dokunuþlarýn olduðu ender bir mekan. Limana yakýn olan Nisteri Restoran da geleneksel tarafýn en iyi temsilcisi. Simi çok meþhur ama vasat, çalýþanlarýnýn sevimliliði bana sahte geliyor, baya bir turistik. Mouses Türklerin akýnýna uðramýþ bir baþka mekan. Evet yemekler kötü deðil ve çok sevimli bir görüntüsü var ama o da turistik. Yine de Simi’den iyi, hemen ilerisindeki Mesogeios ise kategori üstü. Burada közde tereyaðlý patlýcan, kabak kýzartmasý, tarama, tütsülenmiþ sýcak balýk ne söylerseniz müthiþ güzel. Ýlginç olan bu kadar yýldýr Türkler tarafýndan keþfedilmemiþ olmasý. Belki de Simi ve Mouses gibi Türkçe konuþan elemanlarýn olduðu yerler cazip geliyor, bilemiyorum. Mesogeios, daha çok Yunanlýlarýn gittiði servis elemanlarýnýn çok iyi olduðu bir restoran.
Üç restoranla sýnýrlý bir ada listesinde Girit’in yer almamasý düþünülemez. Girit’te en iyi mekan hangisi sorusunun cevabý pek de kolay deðil. Bu adadan çok rahat 10 restoranlýk bir liste çýkarýrým. Çünkü sayýca fazla iyi restoran var. Ada o kadar büyük ve o kadar eski bir yerleþim yeri ki, zaten burada kendine has bir yemek kültürü var. Bu yazý için içlerinden birini baþlýða taþýmak belki de diðerlerine haksýzlýk. Yine de hem mekanýn güzelliði, hem menünün çeþitliliði ile yani bir çok þeyi içinde barýndýran Avli’yi iþaret göstermek yanlýþ olmayacak. The Three Brothers gibi adanýn daðlýk ve rotasý zor olan bölgesinde de olaðanüstü lezzetlerle karþýlaþacaksýnýz. Rethymno, Hanya gibi merkezi yerlerde de bir çok iyi restoran bulacaksýnýz. Avli’ye dönecek olursak. Mekan ferah, çok sempatik ve tertemiz. Burada tüm yemekler ev yapýmý. Balýklar ve deniz ürünleri günlük. Etlerin tamamý yetiþtirdikleri veya avladýklarý hayvanlar. Menüden dilediðinizi seçin, hepsi iyi. Ben özellikle dakos, karides, ýzgara ahtapot, fýrýnda keçi peyniri ve mezelerini tavsiye ederim.
Rodos, Yunan adalarýnda en iyi yemek kültürüne sahip adalardan biri. Genel olarak tüm kýyýlarýndaki restoranlar çok iyi ve geleneksel Yunan yemeklerini servis ediyor. Santa Marina gibi genç þeflerin, yenilikçi dokunuþlarla þekillendirdiði lezzetli yemekleri Rodos’da bulmak mümkün. Manolis, tüm Yunan adalarýnýn en iyilerinden. Falaraki bölgesinde sahilden uzak bir restoran olmasýna karþýn ünü tüm dünyaya yayýldýðý için rezervasyonsuz gittiðinizde sevimli bahçesinde bir süre beklemeniz gerekebiliyor. Zaman içinde tüm yemekleri deneme þansým oldu, bir hayli fazla gittiðim bir yer. Terbiyeli yaprak sarma, ahtapot, kalamar ve tüm mezeleri þiddetle tavsiye ediyorum.