3G yayını öğreniyoruz

Türkiye 3G yayın teknolojisine hızlı girdi ama alışması zaman aldı.Önce 3G yayın nasıl oluyor, onu anlatayım.Eskiden bir yerden canlı yayın yapmak için olay yerine aracı gitmesi, uyduya çıkılması, kablo çekilmesi gibi çeşitli gereklilikler vardı.3G sisteminde bunlara gerek kalmadı.

Basit bir tanımlama yapacak olursak telefon sim kartıyla iletişim kurabilen 3G kameralarla çekilen görüntüler hızlı data hatları üzerinden ana kumandadaki 3G aktarıcıya ulaştırılıyor ve görüntüler o şekilde kullanılıyor.3G için görüntü kalitesi daha kötü diyenler oldu ve haksız değiller ama hareketlilik ve zaman adına bu teknoloji son derece faydalı.

Basit bir örnek, İstanbul’un göbeğinde, Bomonti’de öyle kör noktalar vardır ki, bazen canlı yayın aracı uyduyu göremez.İşte bu teknoloji 3G’nin kuvvetli olduğu her yerden yayın yapma imkanını sağlıyor...

***

Bu teknoloji Türkiye’ye ilk geldiğinde en çok zorlanan spikerler oldu zira 3G bağlantıda spikerin sesi karşıdaki muhabire gitmez.Ona da aynı anda bir cep telefonu bağlantısı çözümü bulundu.Şimdi yayınlarda kulağında telefon kulaklığı gördüğünüz muhabirler bu sayede stüdyo sesini duyuyorlar.

Sistemin avantajlarına gelince, bir sel baskınında kurtarma botunun üzerinden ya da denizin ortasından ancak 3G ile yayın yapabilirsiniz.Diyelim ki Kıbrıs’ta ara bölgede toplumlararası müzakereler başladı. O bölgeye canlı yayın aracı giremez ama 3G kamera girer muhabir de canlı anons yapabilir. Ya da Marmaray’ı ele alalım, istasyondan canlı yayın yapabilmek için metrelerce ve normal gidişatı etkilemeyecek şekilde yer altıyla yer üstü arasında kablo çekmeniz gerekir.

Marmaray’dan ilk canlı yayını yapan TRT Haber bu işle ne kadar uğraştı bilmem ama 3G teknolojisi orada ya da metro hatlarında çalışabilse düşünün ne yayınlar yapılırdı.

***

Bu teknoloji giderek gelişiyor.Mesela şimdi stüdyo dışı ve rejili araçlarla çekilen programlar da bile 3G sistemi kullanılıyor.Bu demek oluyor ki artık canlı yayın araçlarının masasına bile aktarıcılar monte edilmeye başlandı. Ucuz bir sistem değil bu daha doğrusu özelliklerine göre maliyeti katlanabilen bir teknoloji bu.

Yine de bir canlı yayın aracı kurmaya göre son derece ucuz ayrıca uydu bağlantısı için de para ödemiyorsunuz.Teknoloji televizyonculuğu değiştiriyor daha da değiştirecek...