3X3 metre odada var olmak

Oscar adayý Room rakiplerine göre çok daha küçük bir film olmasýna raðmen en þanslý gizli favori. Aman kaçýrmayýn, bu hafta salonlarda sizi bekliyor.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý: Room

Yönetmen: Lenny Abrahamson

Senarist: Emma Donoghue

Oyuncular: Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, Sean Bridgers

Yapým: 2015, Ýrlanda, Kanada, 118 Dk.

Dört dalda Oscar adayý olan Room, bir roman uyarlamasý. Yazarý Emma Donoghue ayný zamanda romanýný senaryoya da dönüþtürmüþ. Filmin baþarýsýnýn sebeplerinden biri de bu. Genel itibariyle aslýnda çok riskli bir proje. Çünkü roman ile sinema arasýndaki anlatým farkýnýn yarattýðý avantaj ve dezavantajlar bu filmin kaderinde çok rol oynayabilirdi. Anlattýðý konu bir roman olarak insanýn zihninde çok daha deðiþik imgeler yaratabiliyor. Çünkü konunun temelinde fiziki þartlara meydan okuyan insan zihninin gücü var. Haliyle böyle bir mücadeleyi satýrlarla doðrudan zihne seslenerek anlatmak çok daha elveriþli.

Senaryoyu kim yazmalý?

Söz konusu sinema olunca, iþin içine görüntü giriyor. Bu da imgeleri izleyicinin bilincinde görüntülemenin zorluðunu ortaya çýkarýyor. Bu noktada senaryoyu yazarýn kendisinin yazmasý ilk doðru tercih. Tabii sonra da yönetmenin ismi önemli. Kesinlikle Hollywood þifrelerini kullanarak her türlü filmi kotaran ortalama yönetmenlerin baþaramayacaðý bir proje Room. Özel bir yönetmen gerekiyor bu film için, yapýmcýlar da iþte bu ismi bulmuþ. Ýrlanda sinemasýnýn son dönem yetiþtirdiði popüler kültürün çok da tanýmadýðý ama baðýmsýz sinemanýn ilk iþlerinden beri ödüllere boðduðu bir isim Lenny Abrahamson. Ülkemizde Frank filmiyle tanýnan yönetmenin farklýlýðý, felsefeye düþkünlüðüyle ilgili. Yönetmen ve senaristten sonra ise oyuncu kadrosu geliyor.

Zihindeki karanlýk efsaneler

Kadroya geçmeden önce kýsaca konuyu anlatalým. Ma, Nick isimli bir adam tarafýndan kaçýrýlýr ve bir odaya kapatýlýr. Ýki yýl sonra oðlu Jack dünyaya gelir ve yaþam çok daha zor bir hale gelir. Ma kendini Jack’in mutluluðuna adar ve bu küçücük odada ona büyük bir dünya yaratmaya çalýþýr. Sadece çatýda küçük bir penceresi olan 3 x 3 metre bir alanda, Jack’in iyi bir hayat yaþamasýný saðlamak için elinden geleni yapar. Ama Jack’in, bitmeyen sorularý ve artýk bu dünyanýn ona yetmemesi, kaçmak için bir plan yapmasýna neden olacaktýr. Üstelik Ma yedi yýldýr bu odanýn içindedir. Oðlu Jack beþ yaþýna basmýþ ve onun ve gizlendiði dolaptan izlediði Nick dýþýnda baþka bir insan görmemiþtir. Nick iki günde bir odayý ziyaret edip Ma ile iliþki kurmaktadýr. Bu korkunç seanslar Nick geleceði zaman küçücük bir dolapta saklanan Jack’in zihninde karanlýk efsaneleri tetiklemektedir. Sonunda Ma hem kendi hayatýný hem de oðlununkini tehlikeye atarak bir kaçýþ planý uygular. Normalde filmlerin en heyecanlý bölümleri finalleridir. Room ise baþka bir tercih yapmýþ. Kaçýþ sahnesi izleyiciyi hop oturtup hop kaldýrýyor ama filmin ikinci bölümü daha derinlerde dramlar yaratýyor. Bu ikilinin kurtulduklarý odanýn hikayesi dýþýnda dünyaya nasýl bir tepki verecekleri izleyiciyi stres altýnda tutuyor. Filmi seyrettiðinizde üç metrelik odadaki Jack’in yarattýðý sanal dünya ile bildiðimiz hayatýn karþýlaþtýrmasýný elimizde olmadan yapýyoruz.

Tabii ki özgürlük ve doðal olan en doðrusu ama dünyanýn gerçekleriyle insan zihninin yarattýðý hayal dünyasý arasýndaki tezat bize bambaþka þeyler de düþündürüyor. Þimdi kim Jack’e o üç metrelik odada yaþadýðý beþ yýlda yarattýðý dünyanýn yalan olduðunu söyleyebilir ki? Bu filmin Oscar adayý olan yönetmeni Lenny Abrahamson, kadýn oyuncusu Brie Larson ve senaristi Emma Donoghue bence diðer adaylar arasýnda favori. Çocuk oyuncu Jacob Tremblay’i bambaþka bir yere koyuyorum.