Cnn-Turk ekranýnda çarþamba gecesi ilginç bir tartýþma vardý. Türkiye’de seçmene “bidon kafa”,” göbeðini kaþýyan adam” denmesinin yarattýðý psikolojik etkilerden tutun da tek bir
twitin bir yayýný nasýl etkilediðine kadar konuþulmasý gereken çok þey var bu yayýnda.
Birincisi Cumhuriyet Gazetesi yazarý Ceyda Karan’ýn bazý yerlerde seçmenin eline oyuncak gibi oy pusulasý verildiði iddiasý. Ne demek tam olarak bu?
“Seçmene aptal demedim” diyor Ceyda Karan doðru aptal demedi ama ne dedi. Bazen fil diye tanýmlarsýnýz bazen de 4 ayaðý, kulaklarý, hortumu var dersiniz ya öyle bir örnek olmuþ bu. Seçmene üstü çok da kapalý olmayan bir hakaret var burada.
Bazý bölgeler de havada bir laf, nerede, hangi seçmene, o sýrada diðer partiler ne yapýyormuþ gibi bir sürü soru üretilebilir.
***
Buradan devam edeyim birisi Ceyda Karan’ýn bu sözlerine hakaretlerle cevap veren bir twit atmýþ. Fikir tartýþmasýna bir kadýnýn güzel olup olmamasý üzerinden dahil olmak hem yakýþýksýz hem de konuyu aslýndan koparýp bir baþka maðduriyet görüntüsüne yol açtýðý için strateji olarak da doðru deðil.
Her neyse yayýnda okunan tek bir twit, bu fikre karþý çýkan herkesi temsil ediyor gibi okunmalý mý, moderatör tek bir twit üzerinden yayýn þekillendirmeli mi?
Mesela bir deðil de 30 hakaret için twit gelse ne olacak? Ya da hakaret içeren twitler konuktan programa yönelse reklam arasýna mý çýkýlacak? Türkiye’de sosyal medya yayýnlarý gereðinden fazla etkiliyor ve bu durum tüm siyasi tartýþmalar için geçerli.
***
Gelelim,bu tür tartýþma programlarýnýn Türkiye’ye saðladýðý faydaya... Fikirler elbette tartýþýlmalý ama tartýþma adabý konusunda zorluk yaþamýyor aksine konuklarý genellikle en hararetli taraftarlardan seçiyor bazý kanallar. Bir yerden sonra faydadan çok ülkeye zarar veriyor bu tür tartýþmalar.
Tartýþmanýn olmadýðý, tek sesli bir yerden deðil, sadece fikirleri tartýþan konuklarýn tercih edildiði bi ortamdan söz ediyorum. Ýhtiyaç bu ama reyting öyle alýnmaz inanýþý bizi genellikle doðru noktanýn dýþýna itiyor...