4 hakem yarı final ve final için şanslı

Fransa 2016’da gruplarda oynanan otuzaltı maç sonunda müsabakalar sona erdi ve çeyrek finalden bir önceki tur olan son onaltı takım arasına kalan ülkeler belli oldu.

UEFA Hakem Kurulu’nun grup maçları başlamadan önce yapmış olduğu planlamada da herhangi bir aksaklık olmadı ve turnuva için Fransa’ya çağrılan 18 hakemin hepsi yönettikleri ilk maçlar sonunda başarılı notlar aldılar ve gruplarda ikinci maçlarda da düdük çaldılar.

Böylece 18 hakemin tamamı grup maçlarını ikişer maç yöneterek tamamlamış oldular.

Milli takımımızın kendi grubunda oynamış olduğu maçlarda  Hırvatistan karşısında İsveçli Jonas Eriksson, İspanya maçında Sırp Milorad Mazic ve Çek Cumhuriyeti maçında İskoç William Collum ülkemiz aleyhine olacak herhangi bir düdük çalmazlarken, son müsabakamızda Ozan Tufan ile bulduğumuz ikinci gol öncesi Mehmet Topal’ın az bir farkla da olsa ofsayt durumunu  atlayarak milli takımımız lehine bir hataya imza attılar.

Turnuvada görev yapan Cüneyt Çakır’ın ilk olarak yönetmiş olduğu Portekiz-İzlanda maçı sorunsuz olarak biterken, Belçika ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ikinci maçında ise Belçika’nın ilk  golü öncesinde Belçika ceza alanı içindeki faulü görmemesi ve devamında Belçika’nın golünün gelmiş olması umarım gelecek maçlar için  Cüneyt Çakır’ın başını ağrıtmaz.

Grup maçlarının başlaması ile ilk iki üç maçta hatalar yapan hakemler daha sonraki maçlarda genel olarak performanslarını en üst seviyeye çıkarttılar ve bu tür üst düzey maçlar için çok az hata yaptılar. Hakemlerin en çok dikkat çeken yönleri, otoritelerinden taviz vermemeleri ve ev sahibi ülke, büyük ülke gibi kavramların etkisinde kalmamış olmalarıydı. Geçtiğimiz sezon ülkemizdeki sıra dışı hakem hatalarını, büyük takımların korunmalarını, hakem atamalarındaki hataları gördükten sonra UEFA Hakem Kurulu’nun atama ilkelerine ve hakemlerinin yönetimlerine gıpta etmemek elde değil.

Grup maçları sonunda geçmiş kariyerlerini de göz önüne aldığımızda iki İngiliz Martin Atkinson ve Mark Clattenburg, İtalyan Nicola Rizzoli ve UEFA hakem kurulunun çok güvendiği Cüneyt Çakır’ın yarı final ve final maçları için avantajlı isimler olduğunu söyleyebiliriz.