ABD ve Ýsrail ile ortak politikalar yürüten (onlara maþalýk yapan) Suudi Arabistan, Birleþik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mýsýr bir araya gelip Osmanlý’yý karalayan, ‘iþgalci’ gösteren ortak bir diziye imza attýlar. 40 milyon dolar bütçeli Ateþ Krallýklarý adlý dizinin yapýmcýsýna göre amaç ‘Osmanlý yönetiminin arkasýndaki vahþet dolu tarihi ifþa etmek’miþ! Mýsýr’da Memlükler’in son günlerini ve 16. yüzyýlda Osmanlý’nýn kontrolüne geçiþini anlatan Ateþ Krallýklarý, Birleþik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli ve Suudi Arabistan’ýn sahibi olduðu MBC TV’de yayýmlanýyor. (Söz konusu kanal Türk dizilerine yasak getirmiþti.) 14 bölüm olarak tasarlanan dizinin 2019’da Arap dünyasýnda yapýlan en büyük proje olduðunu da belirtelim.
Tarihe Osmanlý karþýtý bir perspektiften bakan dizinin amacý belli ki Arap sokaðýnda giderek yaygýnlaþan Türkiye ve Erdoðan sevgisini durdurabilmek.
Adeta þeytan üçgeni kurulmuþ; Senaryo Mýsýrlý Muhammed Süleyman’dan... Para Suud yönetimi ve BAE’den... Yönetmen bir Ýngliz: Peter Webber. Bu birliktelik, David Lean’ýn 1962 yapýmý Arabistanlý Lawrence filminde açýða vurulan ruhu yaþatma çabasýdýr.
Arap dünyasýnda elbette diziye karþý çýkan, gerçeklerin saptýrýldýðýný söyleyen tarihçiler ve aydýnlar var. Ancak insan gözünden kirlenirmiþ. Bu baðlamda kitlelerin iç dünyasýný inþa etmede sinemanýn atom bombasýndan daha etkili bir çekim gücü var. Nitekim dezenformasyon çaðýnda kitleler, özellikle genç bireyler manipülasyonlar karþýsýnda savunmasýz kalabiliyor.
Tam da Türkiye’nin Fýrat Kalkaný, Zeytin Dalý ve Barýþ Pýnarý Harekatlarý ile teröre karþý baþarýlý mücadele yürüttüðü bir dönemde devreye sokulan bu dizi, ‘beyin yýkama aracý’olarak silaha dönüþtürülmek istenmekte.
Türkiye olarak, baþkalarý bizim tarihimizi anlatmaya kalkýþmadan önce davranmakta yarar var. Zira sinema, (görsel dil), neredeyse tarih yazacak konuma yükseliyor. Belki kadim kaynaklarda, kitaplarda deðil... Ancak, algý yaratmadaki etkisi inkar edilemez.
Yýl 2001. Hayatýnda ilk defa bir Türk ile karþýlaþan bir Kanadalý þöyle demiþti. ‘Türkiye’yi Geceyarýsý Ekspresi’nden tanýyorum.’
Türkiye düþmanlýðýnýn sinemadaki tescili olan o film, 1978’de çekildi ve hala Netflix’te var.