Çið köfteyi evde yaparken etinden yoðrulma ve dinlenme süresine her þeyi çok iyi ayarlamalýsýnýz. Tüketilme zamaný bile önemli. Ýþte hem etli hem de etsiz çið köfte tarifi...
Mevzu çið köfteyse içine koyulan her bir malzemenin önemi vardýr. O malzemelerin yoðuruluþu, miktarý, harca eklenme zamaný lezzetini doruklara çýkartýr. Blogumda yemek tutkunlarýna “Çið köfteyi nasýl yaparsýnýz?” diye sordum. Amacým en iyi tarifi bulmaktý! Herkes öyle güzel anlatmýþ ve sýrlarýný o kadar içtenlikle paylaþmýþ ki içlerinden birisini seçmek pek kolay olmadý.
Bir okurum “Rahmetli anneannem yere oturur hamur açma tahtasýnda iki adet býçaðý tahtaya saplayacakmýþ gibi ters tutarak makas gibi kullanýp önce etleri el kýymasý yapar, sonra da etleri döverek ezerdi. Dövmekteki amacý etteki sinirlerin kýymaya karýþmasýný önlemekti. Sinirler iplik gibi etten ayrýþýr, bunlarý da ince uçlu bir kasap býçaðýyla ayýrýp çöpe atardý. Dövülerek püre haline gelen et sonra diðer malzemelerle buluþup iyice karýþtýrýlýp çið köfte yapýlýrdý. Yanýnda olmazsa olmazý iyi bir domates, soðan ve maydanozlu salata olur” diye yazmýþ.
Yunus Aynur ise “Esmer çok ince çekilmiþ (hatta dedem mutfak robotundan bir daha çeker) bulgur, bir de servis edileceði zaman en son ekstra taze soðanla maydanoz koyarým. Ayrý bir lezzet katar” demiþ.
VE KOLLARI SIVIYORUM!
Hiçbiri lezzetini tutturmanýn zorluðundan bahsetmemiþ, belli ki hepsi için su içmek kadar kolay. Ancak etten, baharatlara, yoðrulma süresinden dinlenme ve servis zamanýna her þey lezzete direkt etkilidir. Öncelikle köfteyi yoðuracak rahat bir zemin bulmakla iþe baþlamalýsýnýz. Ben mermer mutfak tezgahýmý kullanýyorum. Yaklaþýk yarým kilo kýyma için bir buçuk su bardaðý ince bulguru zemine dökerek baþlýyorum. Üzerine iki yemek kaþýðý ev yapýmý biber salçasý, bir yemek kaþýðý domates salçasý, bir adet incecik doðranmýþ kuru soðan, üç-dört diþ ezilmiþ sarýmsak, pul biber, birer tatlý kaþýðý toz biber, tuz, karabiber, bir yemek kaþýðý kuru kekik, bir adet domates püresi ve bir çay bardaðý kadar sývýyað koyup tüm malzemeyi karýþtýrýp disk þekli veriyorum. Bir ucundan avuç içinizle baþlayarak eze eze iyice yoðuruyorum. Bu aþamada çok iyi bir hamur yoðurma makinesi kullanmak serbest!
Ýçine kýymayý ekleyip tekrar disk þekli veriyorum ve yine bir ucundan baþlayarak avuç içiyle eze eze yoðurmaya devam ediyorum. Çið köftenin en az 40-50 dakika yoðurulmasý gerekir ki tüm baharatlar iç içe geçsin, soðan incelsin, et baharatlarla piþsin. Servisten önce ince kýyýlmýþ maydanoz ve taze soðanýn yeþil kýsmýný ekleyip lezzetini arttýrabilirsiniz. Bu þekilde 15 dakika kadar dinlenmesi yeterli olacaktýr. Yaklaþýk bir ceviz boyutunda koparacaðýnýz harç malzemesini elinizle sýkýp servis tabaðýna alabilirsiniz artýk. Sakýn bekletip bakteri ürettirmeyin, mutlaka ayný gün tüketin.
Tofu veya Lor da kullanabilirsiniz
Etsiz çið köfte, çið köfte midir? Aslýnda bana sorarsanýz etsiz olunca kýsýra benzer. Ancak çið köftenin mantýðý tüm malzemeyi iyice ezmek, kýsýrýn ki ise tam tersi. Ayrýca vejeteranlar için tüm reçeteleri yeniden yapýlandýrmak pekala mümkün. Bakalým bu tarifimi beðenecek misiniz? Öncelikle yumuþak tofu bulmak gerekiyor. Eðer küp satýlanlarý bulabiliyorsanýz birkaç saat sütte yumuþatýn ve bilendýrla pürüssüz hale getirin. Tofu yerine tuzsuz yumuþak kývamda taptaze lor veya ricotta da kullanabilirsiniz. Normal tariften yarým kilo kýymayý çýkarýp yerine 300 gram kadar bahsettiðim bu malzemeden koyup biraz bulguru arttýrýn. Bulguru iyice yoðurup þiþirdikten sonra lor veya tofuyu ekleyin. Bu aþamadan sonra 10-15 dakika yoðurmak yeterli olacaktýr.