4K yayın dönemi başlıyor

Digiturk, Sony ile işbirliği yapmış, 4K yayın devrini başlatıyormuş. Muş’lu yazıyorum zira Digiturk’un internet sitesindeki bilgi bu kadar.

Ha bir de, Cumartesi gecesi spor dünyasının katıldığı bir etkinlikle Galatasaray-Beşiktaş derbi mücadelesini 4K yayından seyretmişler.

Spor dünyası ofsayt, penaltı anlar da 4K yayına dair ne yazacak çok merak ediyorum doğrusu.

Umarım teknoloji yazarlarını da davet etmeyi akıl etmişlerdir ve bu sayede 4K’ya dair “Abi süper, sanki sahanın içindeydim” cümlelerinden daha fazlasını bulabiliriz... 

*** 

Üşenmedim, 4K yayın nedir diye biraz kurcaladım.

Bir sürü teknik terim var ama özetle Full HD televizyondan 4 kat daha net görüntü demek 4K. UHD teknolojisi de denmiş adına,isteyen istediğini kullanır artık. Bu iyi ama takıldığım noktalar var.

Bizim memlekette hakkı verilerek yapılan HD yayın yok. 

Özellikle platformlar bitrate’i kısarak daha fazla kanalı taşıyor,daha fazla gelir elde ediyorlar ama seyirci olması gerekenden daha kötü bir yayın seyrediyor.

*** 

4K teknolojisiyle aslında biz yeni tanışacağız.

2012’den beri bu teknolojiye dair bir sürü haber yayınlanmış. Üstelik sadece 4K değil 8K yayın imkanın da söz ediliyor o haberlerde. 

 

Digiturk de zaten yaklaşık bir yıl kadar önce Eutelsat ile anlaşma imzalamış ve gerekli altyapı çalışmalarından sonra 2015’te evlere gireceğini duyurmuştu.

Ancak genel haberler içerisinde dikkat çeken noktalardan birisi de “şu an ki ağ alt yapısının bu televizyonları besleyecek veriyi iletmede zorlandığına” dair düşülen notlar.

***

Aralık 2013’te 4K yayını izleyebileceğimiz televizyonların fiyatları 10 ile 80 bin lira arasında değişiyordu. 

Teknoloji her 6 ayda bir eskimişlik devrimi yaşadığı için fiyatlar bu sene ortasından itibaren ucuzlar ama minimum yine 5 bin lira seviyesinde olacak televizyonlardan söz ediyoruz ki bu her aile için ulaşılabilir bir cihaz olmaz. 

Uzatmayayım daha HD yayınların hakkını vermeden 4K yayına geçmiş olmak, altyapı ve cihazların fiyatlarını da dikkate alınca beni heyecanlandırmadı...