5 Kýrýk Kamera...

Bu satýrlar yazýldýðý sýrada, Oscar Ödülleri henüz daðýtýlmamýþtý. Ülkenin önde gelen televizyon habercilerinden Bill O’Reilly’nin New York Times ‘ýn çok satan tarih kitaplarýyla ünlü yazarý Martin Dugard ile birlikte yazdýðý Killing Lincoln (Lincoln’u Öldürmek) kitabýndan bu yana Amerika bir “Abraham Lincoln sendromu” yaþýyor. Her ne kadar kitap, Adrian Moat’ýn yönetmenliðinde bu yýl, film dünyasýna kazandýrýlmýþ olsa da, Steven Spielberg’in bu konuda ön aldýðý açýk gerçek... Bu nedenle, baþrolünü Daniel Day-Lewis’in oynadýðý Lincoln filminin çok konuþulmasý  pek de sürpriz sayýlmamalý...Ayný ikilinin yazdýðý Killing Kennedy (Kennedy’i Öldürmek) kitabý da ilginç. “Siyahi” Baþkan Obama’nýn ikinci döneminde Amerika’nýn, ülkede köleliði kaldýran (Lincoln) ve siyahlarýn eþit vatandaþlýk hakký için elinden geleni yapan (Kennedy) suikastlarýný tartýþarak tarihiyle hesaplaþmasý da ayrý bir konu.

Ama benim, bu yýl ki Oscar Ödülü gecesindeki asýl kahramaným, Filistin’den, Batý Þeria’dan geliyor.

Direnen kasabanýn öyküsü...

Ýyad Burnat, 1973 doðumlu bir Filistinli. Oscar’a aday gösterilen belgeseli, Batý Þeria’da, yaþadýðý Bil’in kasabasýnda çekti. Ýyad, dördüncü oðlu Gibreel 2005 yýlýnda doðduðunda yeni bebeði ve evlatlarýný görüntülemek için bir kamera edindi. Yaþadýðý Bil’in kasabasý, Ýsrailli yerleþimcilerin bir numaralý hedefi olan bir kasabaydý ve liderliðini yaptýðý direniþ komitesi ile topraklarýna dönük bu iþgal hareketine karþý “silahsýz/pasif direniþ” örneklerinin en güzelini veriyorlardý. Ýyad, 2009 yýlýndan itibaren, Ýsrail yönetiminin Filistin topraklarýna karþý yürüttüðü bu sessiz iþgali görüntülemeye baþladý. Görüntüler,, kendi ailesini, dostlarýný ve Bil’in’de yaþayan Filistin halkýnýn yeni Yahudi yerleþim birimlerine karþý mücadelesini içeriyordu.

Ýsrail’li dostun yardýmý...

Ýyad Burnat, çektiði görüntüleri bir belgesele dönüþtürmede, çok anlamlý bir destek gördü: Ýsrailli belgesel yönetmeni Guy Davidi. Ülkesinin Filistin politikasýnýn herkesin baþýna büyük bela açtýðýný gören bir aydýn ve aktivist olarak Davidi,ÝyadBurnat’ýn belgeseline yönetmen olarak imzasýný koydu.

Oscar adaylarýný belirleyen “Akademi” de, Ýsrail’in iþgalci politikalarýný yerden yere vuran bu belgeseli adaylar arasýna alýverdi!..

Karar, Amerikan medya, müzik ve sinema endüstrisine hakim olduðuna inanan Ýsrail açýsýndan tam anlamýyla bir þoktur...

Zahmetli yolculuk...

Filmin adý, belgeselin çekimi sýrasýnda yaþanýlan çatýþmalarda kýrýlan toplam 5 kameradan geliyor. Ýyad Burnat, Batý medyasýnda belgeselinin Guy Davidi’nin ismi nedeniyle “Ýsrail yapýmý” olarak tanýtýlmasýndan kýrgýn, ýsrarla belgeselin bir “Filistin yapýmý” olduðunu açýklýyor. Bu kýrgýnlýðýna raðmen, yanýna, eþini ve sekiz yaþýndaki oðlunu alarak Batý Þeria’dan Los Angeles’a doðru yola çýktý. Ýlk duraðý karayoluyla Amman’dý ama Ýsrail makamlarýnýn altý saatlik sorgularý nedeniyle az daha kendisini Ýstanbul baðlantýlý Los Angeles uçaðýna taþýyacak uçaðý kaçýracaktý. Los Angeles’a indi, bu kez, Amerikan makamlarý, “Oscar adayý olduðunu ispatlamasý gerekçesiyle” kendisini tam bir saat sorguladýlar, sorgudan yakýn dostu ünlü belgesel yapýmcýsý Michael Moore’un araya girmesiyle kurtulabildi.

Bu, bir zaferdir...

“5 Kýrýk Kamera” belgeselini Oscar adaylýðýna götüren “akademi üyeleri”, bu yapýma ünlü heykeli verdiler mi, þu anda bilmiyorum.

Ama bunun bir önemi yok...

Batý Þeria’nýn Bil’in kasabasýnda yaþamýný çiftçilik yaparak sürdüren Ýyad Burnat’ýn kýrýlan kameralarýndan akan görüntülerinin Los Angeles’in Hollywood Bulvarý üzerindeki Dolby Sinemasý’na kadar uzanmýþ olmasý, Ýsrail için büyük bir alarmdýr...

Bu ülke, kendini en güvende hissettiði bir yerden, Hollywood’dan beklemediði bir darbe yedi...

Obama, yeni döneminin ilk dýþ gezisini önümüzdeki ay Ýsrail’e yapacak...

Götüreceði mesaj, ünlü Kýrmýzý Halý’dan yürüyen Filistinli o çiftçinin ayak izlerinde saklýydý...

DÝPNOT: Belgeselde, Oscar adaylarý arasýnda gerçek bir Ýsrail yapýmý daha var: Yönetmenliðini Dror Moreh’in yaptýðý ve Ýsrail Baþbakaný Netanyahu’nun “seyretmek için vakit ayýramam” dediði Gatekeepers. Bu belgesel, Ýsrail askeri istihbarat servisi Shin Bet’in altý eski yöneticisi ile yapýlan söyleþilere dayanýyor ve Ýsrail “derin devleti”ni sergiliyor. Bu yýl, Oscar Ödülleri, Ýsrail için kabus oldu.