5 yükselen değer.. 5 hayal kırıklığı..

Bugün size 10 kişiden sözedeceğim. Bunların ilk 5’i yükselen grafik içindeler; diğer 5’i de hayal kırıklığı yaşatanlar. İlk yarının en göze batan kulübü olarak dikkat toplayan Medipol Başakşehir’den, olumlu listeye 3 kişi birden girdi.

İlk Abdullah Avcı... Milli takım hocalığı dönemi sırasında, kötü giden süreç nedeniyle büyük yara almıştı. Hocalığı tartışılır noktasına gelmişti. Ama Başakşehir’le, iade-i itibar kazandı. Namağlup olması, lig liderliği, oynattığı futbol; Abdullah Avcı’yı yeniden gözde/ değerli/saygın yaptı. 2- Emre Belözoğlu, F.Bahçe’den ayrıldığında ve Başakşehir’e geldiğinde; bu durumu bir çap düşmesi olarak algılandı. Herkes silineceğini sandı. Ama takımdaki varlığı, gelen başarının temel odak noktası oldu. F.Bahçe’de oynadığı son dönemden, çok daha iyi bir ilk yarı geçirdi. Ölmediğini, çaptan düşmediğini, vazgeçilmez olduğunu net bir şekilde belgeledi. 3- Geçtiğimiz 1 Temmuz’da Altınordu’dan gelen 19 yaşındaki Cengiz de, ligin yükselen değerlerinden... Çok genç yaşına rağmen olgun/dinamik/yaratıcı futbolunu herkese kabul ettirdi. Çok çabuk A milli takıma yükseldi. Başakşehir’in başarısında ciddi anlamda payı var. 4- Dick Advocaat’ın F.Bahçe’deki ilk günleri sıkıntılı geçti. Kötü sonuçlar hocaya olan güveni çok çabuk sarstı. Hatta tartışılır hale geldi. Kimileri yaşından dolayı alaya bile aldı. Ama zaman geçtikçe, ağırlığını ortaya koyarak F.Bahçe’yi toparladı. Uzayan tırnakları kesti. Sorunlu Van Persie’yi kuzu gibi yaptı. Takım iyi oynamaya başladı. Yaşattığı ve yarattığı gelişme, herkesin hem dikkatini hem de takdirini çekti. 5- Trabzonspor tarihinin en kötü sezonunu geçiriyor. Durumu içler acısı... Önüne gelenden tokat yedi ama, Mehmet Ekici bu sarsıcı dönem içinde bile kendini kabul ettirme fırsatını yakaladı. Hatta ara transferde, sözü en çok edilen futbolcular arasında yer aldı.

***

 Gelelim hayal kırıklığı listesine... İlk sırayı şüphesiz Ersun Yanal çekiyor. Felaket bir süreç geçirdi. Başka yönetim olsa, çoktan gönderilmişti. Israrla arkasında duruluyor. İkinci yarıda toparlanmazsa, bir daha büyük kulüplerde görev alması imkansız hale gelecek. O denli bir değer kaybına uğrar. 2- Beşiktaş’ın golcüsü Aboubakar; Demba Ba ve Mario Gomez sonrasına çok hafi f geldi. Çoktan kesik yemesi gerekirdi ama, hala kadroda yer buluyor. Cenk Tosun’un tek kalması tek şansı... 3- Riekerink iyi niyetle çabalamasına karşı, Galatasaray camiasındaki genel hoşnutsuzluğu bir türlü üzerinden atamıyor. İşler biraz kötü gittiğinde, gönderilecekler arasında ilk onun ismi akla geliyor. Bu haliyle kendini kabul ettirmesi zor. 4- Dick Advocaat’ın, Van Persie’nin sorunlarını sıfırlamasına ve hatta mutlu bile etmesine karşın: anlamsız ve nedensiz sakatlıklarla kafa karıştırıyor. Gözden uzakta... Nerede/ nasıl/niçin/ne zaman sakatlandığını bilen, anlayan, anlayış gösteren yok. 5- Listenin son sırasındaki isim ise Sigthorrson... O da geldiğinden beri sakat. Bir türlü geçmeyen sakatlığını bahane edip, idmanlara bile çıkmadı. Gram utanç duymuyor. Tarihin en büyük yüzsüzü...