50 milyon çöp toplayýcýsý

Dünyada 50 milyon civarýnda insanýn çöpten eþya toplayarak geçindiðini biliyor musunuz? Ben bilmiyordum, geçen Perþembe günü Bükreþ’te geri dönüþümle ilgili tüm taraflarýn katýldýðý bir toplantýda öðrendim bu sayýyý. 

Yunanistan adýna gelen temsilci ekonomik kriz döneminde çöpten eþya toplayarak yaþayanlarýn sayýsýndaki artýþý grafikle gösterdi. Þaþýrtýcý olan asýl bilgi dünyanýn çöpe attýðý ve ancak kriz zamanlarýnda hatýrladýðý servetin büyüklüðü...

***

Toplantýda Avrupa’dan bir sürü örgütün temsilcisi, OECD için rapor hazýrlayan profesörler konuþtu. Dikkatimi çok çeken bir noktanýn altýný kalýn kalýn çizmem lazým.

Sokak toplayýcýlarý kayýt altýnda olmadýklarý ve topladýklarý ürünleri “junk market” denilen pazara sunduklarý için tüm Avrupa’da bir düzenleme ihtiyacý doðmuþ. Bir sürü ülke aldýðý önlemleri hükümetlere þikayet, polise ihbar baþlýðý altýnda anlattý.

Toplantýya Türkiye adýna katýlan ÇEVKO Genel Sekreteri Mete Ýmer’se polisiye tedbirler yerine yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleriyle iþbirliðinin altýný çizdi. Yýllarca bir sürü uluslar arasý toplantý izledim, 90’lý yýllar boyunca Türkiye adý hep polisiye tedbirlerle anýlýyordu.

Þimdi 2014 yýlýndayýz ve baþkalarý polisiye tedbirlerden bahsederken Türkiye sivil toplumla iþbirliðinin önemini anlatan ülke oldu. Az buz bir deðiþim deðil bu, belki de Yeni Türkiye nedir tartýþmalarýna bu noktadan da bakmak gerek...

***

Gelelim bir diðer önemli noktaya...

Ýstanbul’da 95 civarýnda alýþveriþ merkezi var, bu rakam Bükreþ’te sadece 6. Hadi Bükreþ ufak ve daha fakir bir þehir, Londra’da alýþveriþ merkezi sayýsý 40’lý rakamlar civarýnda Paris’te onun da yarýsý... Bu bilgiyi bir kenara not edip devam edelim... Polonya, 2. Dünya Savaþý sýrasýnda, Nazi iþgalini en aðýr yaþayan ülkelerden biri hatta en önde geleniydi. 

Bugün, Varþova’da iþgal anýtýnýn olduðu yerin tam karþý çaprazýnda büyük bir Alman bankasýnýn tabelasý var. Yollarda Alman malý arabalar, her yanda Alman þirketleri ve Avrupa’nýn büyüklük olarak ilk 5 giren alýþveriþ merkezlerinde, marketlerinde bir sürü Alman malý ürün...

 Ýþgal eden asker, tank yok ama ekonomide inanýlmaz bir aðýrlýk var. Buradan i-phone 6 çýlgýnlýðýna gitmek gerek... Bükreþ’te tek bir i-phone 6 reklamý görmedim, Fransa’da bir-iki ilan var ama kuyruk yok.

***

Baþbakan Yardýmcýsý Ali Babacan geçen hafta ABD’de tasarruf ortalamamýzýn düþük olmasýnýn sebeplerini anlattý. Tasarruf önemli zira yabancý para giderse o tasarruflar ekonomimizin ana motoru olacak. Bir sürü insanýn evinde, gardýroplarda 5 yýl giyebileceði kadar kýyafet var.

Her neyse, kaynaklarý azalan, nüfusu artan bir dünyada biriktirmeden bu kadar çok tüketmek, 3 yýl sonra alacaðýn maaþý harcamak hiç de akýllý iþi gelmiyor insana Farkýnda olan var mý?