50 milyon çöp toplayıcısı

Dünyada 50 milyon civarında insanın çöpten eşya toplayarak geçindiğini biliyor musunuz? Ben bilmiyordum, geçen Perşembe günü Bükreş’te geri dönüşümle ilgili tüm tarafların katıldığı bir toplantıda öğrendim bu sayıyı. 

Yunanistan adına gelen temsilci ekonomik kriz döneminde çöpten eşya toplayarak yaşayanların sayısındaki artışı grafikle gösterdi. Şaşırtıcı olan asıl bilgi dünyanın çöpe attığı ve ancak kriz zamanlarında hatırladığı servetin büyüklüğü...

***

Toplantıda Avrupa’dan bir sürü örgütün temsilcisi, OECD için rapor hazırlayan profesörler konuştu. Dikkatimi çok çeken bir noktanın altını kalın kalın çizmem lazım.

Sokak toplayıcıları kayıt altında olmadıkları ve topladıkları ürünleri “junk market” denilen pazara sundukları için tüm Avrupa’da bir düzenleme ihtiyacı doğmuş. Bir sürü ülke aldığı önlemleri hükümetlere şikayet, polise ihbar başlığı altında anlattı.

Toplantıya Türkiye adına katılan ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer’se polisiye tedbirler yerine yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleriyle işbirliğinin altını çizdi. Yıllarca bir sürü uluslar arası toplantı izledim, 90’lı yıllar boyunca Türkiye adı hep polisiye tedbirlerle anılıyordu.

Şimdi 2014 yılındayız ve başkaları polisiye tedbirlerden bahsederken Türkiye sivil toplumla işbirliğinin önemini anlatan ülke oldu. Az buz bir değişim değil bu, belki de Yeni Türkiye nedir tartışmalarına bu noktadan da bakmak gerek...

***

Gelelim bir diğer önemli noktaya...

İstanbul’da 95 civarında alışveriş merkezi var, bu rakam Bükreş’te sadece 6. Hadi Bükreş ufak ve daha fakir bir şehir, Londra’da alışveriş merkezi sayısı 40’lı rakamlar civarında Paris’te onun da yarısı... Bu bilgiyi bir kenara not edip devam edelim... Polonya, 2. Dünya Savaşı sırasında, Nazi işgalini en ağır yaşayan ülkelerden biri hatta en önde geleniydi. 

Bugün, Varşova’da işgal anıtının olduğu yerin tam karşı çaprazında büyük bir Alman bankasının tabelası var. Yollarda Alman malı arabalar, her yanda Alman şirketleri ve Avrupa’nın büyüklük olarak ilk 5 giren alışveriş merkezlerinde, marketlerinde bir sürü Alman malı ürün...

 İşgal eden asker, tank yok ama ekonomide inanılmaz bir ağırlık var. Buradan i-phone 6 çılgınlığına gitmek gerek... Bükreş’te tek bir i-phone 6 reklamı görmedim, Fransa’da bir-iki ilan var ama kuyruk yok.

***

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan geçen hafta ABD’de tasarruf ortalamamızın düşük olmasının sebeplerini anlattı. Tasarruf önemli zira yabancı para giderse o tasarruflar ekonomimizin ana motoru olacak. Bir sürü insanın evinde, gardıroplarda 5 yıl giyebileceği kadar kıyafet var.

Her neyse, kaynakları azalan, nüfusu artan bir dünyada biriktirmeden bu kadar çok tüketmek, 3 yıl sonra alacağın maaşı harcamak hiç de akıllı işi gelmiyor insana Farkında olan var mı?