Ýþe girmek için gerekli bilgi, beceri ve yetkinliðinizi kanýtlayan bir belgeye sahip olduðunuzu ve bu belgeyle iþe alýndýðýnýz takdirde iþvereninize 54 ay sigorta prim teþviki de saðlandýðýný farz edin. Ýþe alýnma þansýnýz haliyle yüksek olur. Ya da bu belgeyi çalýþanlarýna aldýran iþverenlere 30 bin TL' ye kadar destek verildiðini kabul edelim. Üstelik bu belgenin alýnmasý için ödenmesi gereken sýnav ve benzeri belge masrafýný da Devlet karþýlamýþ olsun. Evet. Bu yazýmýzda, çalýþanlara ve iþverenlere bahsettiðimiz imkanlarý saðlayacak mesleki yeterlilik belgesinden söz edeceðiz.
Ýþte detaylar;
A-Mesleki yeterlilik belgesi: Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafýndan onaylanmýþ, bireyin yapacaðý görevin gerektirdiði bilgi, beceri ve yetkinliðe sahip olduðunu kanýtlayan belgedir.
B- 1/3/2011 ila 31/12/2020 tarihleri arasýnda iþe alýnan 18 yaþýndan büyük ve 29 yaþýndan küçük erkekler ile 18 yaþýndan büyük kadýn sigortalýlardan, iþe giriþ tarihi itibariyle; a. 1) Mesleki yeterlilik belgesi sahibi olup belgede belirtilen meslek ya da alanlarda iþe alýnan ve/veya çalýþtýrýlan, ancak Türkiye Ýþ Kurumu'na kayýtlý iþsiz olmayanlardan dolayý, 48 ay süreyle, a. 2) Mesleki yeterlilik belgesi sahibi olup belgede belirtilen meslek ya da alanlarda iþe alýnan ve/veya çalýþtýrýlan ve ayrýca Türkiye Ýþ Kurumu'na kayýtlý iþsiz olanlardan dolayý, 54 ay süreyle, sigorta primi iþveren payý Ýþsizlik Sigortasý Fonu'ndan saðlanýr.
C- 1/3/2011 ila 31/12/2020 tarihleri arasýnda iþe alýnan 29 yaþýndan büyük erkek sigortalýlardan, iþe giriþ tarihi itibariyle; b. 1) Mesleki yeterlik belgesi sahibi olup belgede belirtilen meslek ya da alanlarda iþe alýnan ve/veya çalýþtýrýlan, ancak Türkiye Ýþ Kurumu'na kayýtlý iþsiz olmayanlardan dolayý, 24 ay süreyle, b. 2) Mesleki yeterlik belgesi sahibi olup mesleði ile ilgili alanda çalýþtýrýlan ve Türkiye Ýþ Kurumu'na kayýtlý iþsiz olanlardan dolayý, 30 ay süreyle, sigorta primi iþveren payý Ýþsizlik Sigortasý Fonu'ndan karþýlanýr.
D- Bu teþvikten yararlanýlacak mesleki yeterlilik belgesine sahip bireylerin iþe alýndýklarý tarihten önceki altý aya iliþkin Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilen prim ve hizmet belgelerinde kayýtlý sigortalýlar dýþýnda olmalarý, ayný döneme iliþkin iþe alýndýklarý iþyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olmalarý gerekmektedir.
E- Tehlikeli ve çok tehlikeli iþlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafýndan yetkilendirilmiþ sýnav ve belgelendirme kuruluþlarýnýn gerçekleþtireceði sýnavlarda baþarýlý olan kiþilerin 31/12/2017 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi masrafý ile sýnav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafý ile sýnav ücretinin yarýsý Ýþsizlik Sigortasý Fonu'ndan karþýlanmaktadýr.
F- Tehlikeli ve çok tehlikeli iþler sýnýfýnda olmayan mesleklerde ise mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazananlarýn sýnav ücreti (Avrupa Birliði) hibe fonundan karþýlanmaktadýr.
G- Çalýþanlarýna mesleki yeterlilik belgesi aldýran iþverenler, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Ýþletmeleri Geliþtirme ve Destekleme Ýdaresi Baþkanlýðý) genel destek programlarýndan faydalanarak, mesleki yeterlilik belgesi baþýna 2.500 TL’yi geçmemek üzere 30.000 TL (üst limit) destek alabilirler.
Mesleki yeterlilik belgesinin yukarda bahsettiðimiz avantajlarýnýn yaný sýra üretimde verimliliðin ve iþverenlerin rekabet gücünün artmasýna da katký da bulunacaðý açýktýr.
Kaynak: Mesleki yeterlilik belgesi için www.myk.gov.tr, belge desteði için www.kosgeb.gov.tr
4447 sayýlý Kanun ek 3. madde, geçici 10. Madde, 5554 sayýlý Kanun 2.madde.