2 Mayýs'ta CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'i AK Parti Genel Merkezi'nde kabul eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, 11 Haziran Salý günü CHP'ye iadei ziyarette bulundu.
1. Siyasette yumuþama/uzlaþma adýna bu ziyaretler, gerçekten Türkiye siyasî hayatýnda farklý bir zemininin inþa edilmesine yarayabilir.
Öncelikle suizan deðil hüsnüzan beslemeliyiz.
Ýktidar-muhalefet çatýþmalarýnýn, kutuplaþmanýn aðýr bedellerini ödediðimiz için meselenin özünde güven problemi var.
Sütten aðzý yanan yoðurdu üfleyerek yer.
Ýyi niyetimizi, hüsnüzannýmýzý muhafaza etmekle birlikte, taraflarýn, her adýmda sorumluluk hassasiyeti ile hareket etmeleri, samimiyetin gereðidir.
2. Hem Cumhur Ýttifaký/AK Parti açýsýndan hem de CHP açýsýndan bu yeni diyalog çabalarý, kazanç getirir.
AK Parti/Cumhur Ýttifaký, yerel seçim tartýþmalarýný geride býrakarak önümüzdeki seçimsiz 4 yýlý sakin, saðlýklý bir þekilde deðerlendirir.
CHP, "Özgür Özel mi, Ekrem Ýmamoðlu mu?" hesaplarýný ertelemiþ olur. Zira Cumhurbaþkaný Erdoðan'la görüþmesi, Özgür Özel'i, "CHP'nin eþ genel baþkaný" yakýþtýrmasýndan "CHP'nin lideri" konumuna getirmiþtir.
Ýmamoðlu istese de istemese de artýk ikinci plandadýr. Mansur Yavaþ, Cumhurbaþkanlýðý adaylýðý niyetini muhafaza ediyorsa eðer artýk üçüncü plandadýr...
Kaldý ki, Ýstanbul'un ve Ankara'nýn çözüm bekleyen büyük sorunlarý, Ýmamoðlu'nu ve Yavaþ'ý giderek yýpratacaktýr.
3. Erdoðan, CHP Genel merkezine geliþte, neredeyse Türkiye'deki bütün medya kuruluþlarý, bir gazeteci ordusu, TV kanallarý ziyareti takip etti, canlý yayýnlar yapýldý.
Pek çok kiþi ayný þeyi düþünmüþtür; böyle görüntüler eski Türkiye'de, Milli Güvenlik Kurulu toplantýlarý için Çankaya'nýn kapýsýnda olurdu. Kendilerini demokrasinin balans ayarcýsý olarak gören cuntacýlar, sivil iradeyi nasýl ezdiklerini anlatýrlardý.
Erdoðan-Özel görüþmeleri, demokrasinin artýk sivil iradenin kontrolünde olduðunu gösteren siyasî tablolardýr.
Nereden nereye...
4. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, görüþmenin ardýndan yaptýðý açýklamada, dýþ politikada birlikte olmanýn önemine vurgu yaparak, "Gazze'de soykýrým siyasetine karþý bizim, bütün siyasi partiler olarak ortak bir duruþ ortaya koymalý, Filistin devletine karþý duyarlýlýðý arttýrmalýyýz" dedi. Somut bir adým olarak da "Sayýn Özel'in, sosyalist enternasyonal çerçevesinde bilgilendirici tutum ortaya koymasý son derece kýymetli olacaktýr" diye ilave etti.
Bu diyalog görüþmelerinin ilk takdir toplayan faydasý da KKTC ile ilgili olanýdýr.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn CHP lideri Özel'i, KKTC'nin 50'nci yýl törenlerine davet etmesi, Özel'in, 20 Temmuz'da Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Lefkoþa'da bir araya gelecek olmasý, milletçe özlediðimiz bir tablodur.
5. Þahsým adýna söylüyorum, Özgür Özel'i hafife aldýðýmýzý kabul etmeliyiz.
Geçmiþ yanlýþlarýný unutturacak kadar Cumhurbaþkaný Erdoðan'a karþý son derece nazik ve saygýlý davranýyor.
Kendinden önceki CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu'nun duruþunu unutmuþ deðiliz.
Geçtiðimiz 29 Mart'ta, KRT TV Haber Müdür Çaðlar Cilara'nýn konuðu olan Kýlýçdaroðlu, "Erdoðan Cumhurbaþkaný deðil, cumhurun baþkaný deðil. Erdoðan benim Cumhurbaþkaným deðil' demiþti.
Erdoðan'ýn ziyareti sýrasýnda genel merkez önündeki bayrak direðine, Cumhurbaþkanlýðý forsunun yer aldýðý Türk bayraðý çekildi.
6. Erdoðan-Özel görüþmeleri; elbette siyasetin normalleþmesini istemeyen, siyaset üzerinden toplumun kutuplaþmasý için türlü entrika, tezgâh, komplo peþinde olan mihraklarý/çevreleri rahatsýz ediyor/edecek.
Bunu hiç akýldan çýkarmamak gerekir.
Diyalog; "oturup konuþuyoruz, geç bizim tarafa" demek deðildir.
Ýktidar ve muhalefet elbet kendi doðrularýnda ýsrar edecek. Burada önemli olan üslup güzelliðini korumaktýr. Kýrýp dökmeden, insan onuru ile oynamadan, hakaret etmeden konuþabilmektir...
Makul insanlar, saðduyulu vatandaþlar olarak diyalog çabalarýna fýrsat ve zaman tanýrsak, bu normalleþme zemininin oluþmasýna destek verirsek Türkiye kazanýr.
Denemekte ne kötülük var?