7 Haziran ve yurtdýþý seçmeni

7 Haziran seçimleri için geri sayým baþladý. Türkiye açýsýndan tarihi önemdeki seçimleri yurtdýþýndaki Türkiye de yakýndan izliyor. Türkiye dýþýnda yaþayan yaklaþýk 6 milyon Türk’ün 2.700.000’i seçmen durumunda. Geçtiðimiz seçimde oy kullanma oraný % 18.9’da kalmýþtý. Randevu sistemiyle oy kullanma mecburiyeti nedeniyle seçime katýlým oraný bu denli düþük kalmýþtý.

Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Baþkaný Kudret Bülbül, yeni dönemde gurbetçilerin oy kullanmasýnda getirilecek deðiþiklikler ile ilgili olarak umutlu konuþuyor. Kurumlar arasý eþgüdümle yapýlan çalýþmalar sonucunda oy kullanma süresi 4 günden 25 güne çýkarýlacak. Oy kullanýlacak yerlerin sayýsý da artýrýldý. Kudret Bülbül, þu anda Almanya’da oy kullanýlan noktalarýn sayýsýnýn 7’den 13’e çýkacaðýný anlattý.

Yurtdýþýndaki Türklerin siyasete katýlým oraný öteden beri düþük. Sadece Türkiye’deki seçimler açýsýndan deðil, bulunulan ülke açýsýndan da tablo bu þekilde. YTB verilerine göre gurbetçiler belediye ya da yerel seçimlerde yüzde 33 oranýnda oy kullanýrken, bu rakam genel seçimler için yüzde 30’a düþüyor. Daha geniþ bir halkada yapýlan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise Türklerin katýlým oraný yüzde 23.

Türkiye’deki seçimlere katýlým oranýný arttýrma noktasýnda Yüksek Seçim Kurulu ve Dýþiþleri Bakanlýðý YTB ile birlikte var gücüyle çalýþýyor. 

Bu noktada YTB, yurtdýþýnda temsilciliði olmayan tek resmi kuruluþ olarak koordine etme sýkýntýsý da yaþýyor.

YTB’nin temsilciliðinin olmamasý, burs verilen öðrenciler konusundan ailelerinden koparýlan Türk çocuklarýna kadar pek çok alanda daha etkili adýmlar atýlmasýna engel oluyor.

Bülbül, bu konuyu örneklerle anlatýyor. ABD’nin Türkiye’de burs verdiði 60 öðrenci için Ýstanbul ve Ankara’da temsilciliði bulunuyor. Türkiye ise her yýl 5000 öðrenciye burs verirken, bu burslarý veren YTB’nin yurtdýþý temsilciliði bulunmuyor.

Yurtdýþýndan her yýl 112 bin öðrenci burs baþvurusunda bulunuyor.

Önyargýsýz çalýþmalar için destek programlarý

Yabancý kuruluþlar, Türkiye’deki demokratikleþme ve insan haklarý konularýnda araþtýrmalar yapmak üzere mali destek de bulunurlar. Türkiye hakkýnda önyargýlý raporlarýn temelinde de bu kuruluþlarýn eðilimleri vardýr. YTB, þimdi yeni bir giriþim baþlatýyor ve ilk kez yurtdýþýndaki araþtýrmalar için mali destek veriyor. Yurtdýþýndaki Türklerin karþýlaþtýðý sorunlar, ayrýmcýlýk, fýrsat eþitsizliði gibi konularda aktif yurttaþ olmalarýnýn saðlanmasý için YTB harekete geçti. Sivil toplum kuruluþlarý ve üniversite gibi kar amacý gütmeyen kurumlarýn baþvurularý alýnýyor.