7’den 70’e saðlýk kaynaðý: Süt

Yaþamýn ilk anýndan yaþlýlýk dönemine kadar süt vücut için gerekli tüm besinleri dengeli olarak içinde bulunduran tek besin kaynaðý.

Süt, saðlýðýmýz açýsýndan en faydalý ancak en az tükettiðimiz besin. besin Günlük kalsiyum ihtiyacýnýn karþýlanabilmesi için gerekli olan süt ve süt ürünleri miktarý en az 3 porsiyon olmalý. 1-3 yaþlarý arasýnda günlük olarak gerekli kalsiyum miktarý yarým litre civarýndadýr. Bu miktarý karþýlayabilmek için bu yaþ grubu çocuklarýn günde en az, 2 çay bardaðý kadar süt, 2 çay bardaðý kadar yoðurt ve yaklaþýk bir kibrit kutusu büyüklüðünde peynir tüketmesi gerekli. Kalsiyum ihtiyacýnýn 800 mg düzeyine çýktýðý 4-8 yaþ grubu çocuklarda bu porsiyonlara ilave olarak  2 çay bardaðý daha süt eklenmeli. Yine 9-18 yaþ grubunda bin 300 miligrama çýkan günlük kalsiyum ihtiyacý içinde süt ve süt grubu yiyeceklerin porsiyon miktarlarý ayný þekildedir. Çünkü bu 4-8 ve 9-18 yaþ gruplarýnda çocuklar süt grubunda eksik kalan kalsiyum ihtiyaçlarýný sebze ve diðer yiyeceklerden de karþýlayacaklardýr. 

Kadýnlar için önemli

Bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde kemik yoðunluðu ve geliþimi, yetiþkinliðe göre hýzla artar. 20-25 yaþlarýnda kemik yoðunluðu en üst seviyeye ulaþýr. Sonraki 10 yýl içerisinde kemik dokusu ve kalsiyum kayýplarý baþlar ve kadýnlarda menapoz sonrasýnda bu çok daha da hýzlanýr. Süt ve sütten yapýlmýþ ürünlerin tüketimi, bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde yeterli oranlarda olmalýdýr ki; özellikle kadýnlarda menapoz sonrasýnda herhangi bir problem yaþanmasýn.