7’den 70’e sağlık kaynağı: Süt

Yaşamın ilk anından yaşlılık dönemine kadar süt vücut için gerekli tüm besinleri dengeli olarak içinde bulunduran tek besin kaynağı.

Süt, sağlığımız açısından en faydalı ancak en az tükettiğimiz besin. besin Günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanabilmesi için gerekli olan süt ve süt ürünleri miktarı en az 3 porsiyon olmalı. 1-3 yaşları arasında günlük olarak gerekli kalsiyum miktarı yarım litre civarındadır. Bu miktarı karşılayabilmek için bu yaş grubu çocukların günde en az, 2 çay bardağı kadar süt, 2 çay bardağı kadar yoğurt ve yaklaşık bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketmesi gerekli. Kalsiyum ihtiyacının 800 mg düzeyine çıktığı 4-8 yaş grubu çocuklarda bu porsiyonlara ilave olarak  2 çay bardağı daha süt eklenmeli. Yine 9-18 yaş grubunda bin 300 miligrama çıkan günlük kalsiyum ihtiyacı içinde süt ve süt grubu yiyeceklerin porsiyon miktarları aynı şekildedir. Çünkü bu 4-8 ve 9-18 yaş gruplarında çocuklar süt grubunda eksik kalan kalsiyum ihtiyaçlarını sebze ve diğer yiyeceklerden de karşılayacaklardır. 

Kadınlar için önemli

Bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde kemik yoğunluğu ve gelişimi, yetişkinliğe göre hızla artar. 20-25 yaşlarında kemik yoğunluğu en üst seviyeye ulaşır. Sonraki 10 yıl içerisinde kemik dokusu ve kalsiyum kayıpları başlar ve kadınlarda menapoz sonrasında bu çok daha da hızlanır. Süt ve sütten yapılmış ürünlerin tüketimi, bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde yeterli oranlarda olmalıdır ki; özellikle kadınlarda menapoz sonrasında herhangi bir problem yaşanmasın.