ABD: Filistinliler mültecidir...

Orif, bir Filistin toprağı olan Batı Şeria’nın Nablus kenti yakınlarında bir köy... Köyde oturanlar, Filistinliler... Kendi hallerinde çiftçilikle uğraşıyorlar . Bu hafta sonu hasadına hazırlandıkları buğday tarlalarının aynı bölgede işgalci olarak bulunan İsrailli yerleşimciler tarafından ateşe verildiğini gördüler... Telaşla tarlalarına koştular, alevleri kontrol altına alıp, ürünlerini kurtarmaya çalıştılar ama saldırganlar kararlıydı. Filistinli köylülere ellerindeki tüfekler ile ateş açtılar, bir Filistinli genç karnından aldığı kurşun yarasıyla hastaneye zor yetiştirildi. İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, konuyu araştırdığını söylemekle yetindi.

Mavi Marmara’da masum insanları öldüren zihniyetin durmadığını Batı Şeria’da yaşanılan olaylardan anlıyoruz...

Batı, kuzey ve güneyden İsrail, doğuda da Ürdün tarafından çevrelenmiş 5 bin 640 kilometrekare kara 200 kilometrekare de su yüzölçümüne sahip 1 milyon 750 nüfuslu bir Filistin toprağından söz ediyoruz. İçinde, toplam 121 İsrail yerleşim bölgesi ve 330 bin de İsrail vatandaşı barındırıyor!.. Bölge 1967 yılından bu yana İsrail askerinin işgali altında ve aradan geçen süre içinde Filistinliler topraklarını sürekli yenileri gelen yerleşimcilere kaybetmiş durumdalar.

Amerika tarafından geliştirilen “iki devletli” çözüme göre, bu İsrail nüfusunun yüzde 80’ini Batı Şeria topraklarının yalnız yüzde 3’ünün İsrail’e bırakılmasıyla bölgede kalabilecek, yani kurulacak Filistin devletinde bölgenin yüzde 97’si Filistin bayrağı altında olacak. Kavganın nedeni bu, yerleşimci direniyor.

Washington’da beklenmedik gelişme...

Bu arada İsrail açısından “trajik sonuç doğuracak” bir gelişmeyi aslında Amerikan Kongresi’ndeki Yahudi lobisinin önemli isimlerinden Cumhuriyetçi senatör Mark Kirk’e borçluyuz. Başarılı bir siyaset yaşamı olan Kirk, esas olarak Amerikan Deniz Kuvvetleri bünyesindeki “istihbarat subayı” göreviyle tanınıyor. Hatta 2000 yılında İncirlik’te görev yapmışlığı, Irak’ın kuzeyinde,  istihbarat amaçlı EC-130 uçaklarıyla uçmuşluğu da var...

Ama siyasi yaşamının en fırtınalı açıklaması “Terörist üreten ülkelerden gelen genç Arap mültecilere karşı ayrımcılık yapılmasını destekliyorum” yönünde. Mark Kirk, Kongre’ye  sunduğu karar tasarısında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Batı Asya’da yaşayan Filistinli mülteciler ile detaylı bir rapor vermesini ve “mülteci” olarak adlandırılan kişilerin gerçek anlamda kaç kişi olduklarının, belirtilmesini istedi.

Tokat gibi yanıt!..

Aldığı yanıt, “şok” ediciydi: ABD Dışişleri Bakanlığı, tarihinde ilk kez, Batı Asya’daki Filistinli mültecilerin sayısının 5 milyon olduğunu açıkladı. Bakanlık açıklamasında ilgili Birleşmiş Milletler kurumlarının bölgedeki  mülteciler için yürüttüğü çalışmalar hatırlatılarak Amerikan yönetiminin de bu kurumların kabul ettiği rakamları onayladığı vurgulandı.

Açıklama, Amerikan yönetiminin Filistin sorunundaki “en hassas” konuda İsrail’in tam karşıtı politikaya yöneldiğini gösteriyor. Yarın, Filistin devleti kurulduğunda halen Suriye, Ürdün ve Lübnan başta çeşitli Arap ülkelerine dağılmış olarak yaşayan 5 milyon Filistinli “ata topraklarına dönme” hakkı kazanacak...

Amerika’daki Yahudi lobisinin güçlü kuruluşu AIPAC ayakta...

Gerçek ise, bugün tarla yakan İsrailli yerleşimcileri yakın gelecekte zor günlerin beklediği yönünde...